skip to Main Content
1

Κώστας Ευαγγελάτος-Περί Κεφαλονιάς

Η Κεφαλονιά για μένα είναι το Iόνιο φως, τα πολύπλοκα σχήματα, τα χρώματα, οι ήχοι, τα αρώματα, οι γεύσεις, ο αισθησιασμός της φύσης, οι αδρές φυσιογνωμίες και βέβαια η ιστορική κληρονομιά, που διαμόρφωσαν την αισθητική μου προσέγγιση στον φυσικό και παράλληλα στον πνευματικό κόσμο των ιδεών και της τέχνης.
 Στην πορεία μου οι μνήμες από το γενέθλιο νησί μου και τα ποικιλότροπα βιώματα και διδάγματα της νεαρής ηλικίας και της πρώτης εκπαίδευσης μου σε αυτό, με ενδυνάμωσαν με αυτοπεποίθηση για την εκθεσιακή πορεία μου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα διεθνή εικαστικά κέντρα που έδωσα δυναμικά το “παρών”, όπως η Νέα Υόρκη και το Παρίσι.
 Από παιδί που εκδηλώθηκε η ζωγραφική μου ευχέρεια άρχισα συστηματικά μελέτες εκ του φυσικού. Τα ερείπια των σεισμών του 1953 ήταν η πρώτη θεματογραφική σειρά που ασχολήθηκα παράλληλα με σχέδια λουλουδιών του κήπου μας και προσωπογραφίες συμμαθητών και φίλων. Η αίσθηση και η ατμόσφαιρα του νησιού είναι διάχυτη σε πολλές μεταγενέστερες ζωγραφικές συνθέσεις μου και ιδιαίτερα στις Νεφελογραφίες. Το 2000 ίδρυσα στο Αργοστόλι τη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa “Ροδόπη” στο συγκρότημα του πατρικού μου σπιτιού. Ο παλιός κήπος της είναι διακοσμημένος με ιδιότυπα λίθινα γλυπτά και επιζωγραφισμένα αλίκτυπα ξύλα που αλιεύω στις περιπλανήσεις μου σε παραλίες και λόφους. Κάθε καλοκαίρι εκθέτω τα νέα έργα μου και διοργανώνω κάθε πανσέληνο του Αυγούστου performance στη “Μωβ σκηνή” του κήπου. Οι εικαστικές δημιουργίες μου είναι ταυτισμένες με το περιβάλλον αλλά και το διαχρονικό πνεύμα της Κεφαλονιάς. Οι γονείς και οι παππούδες μου κατάγονταν από πολλά μέρη του νησιού που είχα την τύχη να επισκέπτομαι από παιδί και να τα αγαπώ ιδιαίτερα – Ο Αγκώνας με τη θαυμάσια θέα και την φιλντισένια παραλία της Αγίας Κυριακής, τα πεδινά και εύφορα Μαντζαβινάτα με το υπέροχο Ακρωτήρι τους, η Λακύθρα με την Καλλιθέα, τον Βράχο του Λόρδου Βύρωνα και τις ανθισμένες αυλές – και να συγκινούμαι από την ομορφιά τους.
Ο Μύρτος όμως, οι Πετανοί, η Άσσος και η Αντίσαμος στις πολλαπλές εκφάνσεις τους πολλές φορές με έχουν εμπνεύσει και με θέλγουν τα λευκά γλυπτικά βότσαλα τους. Τα σμαραγδί και τυρκουάζ χρώματα τους είναι διάσπαρτα στις μεγάλες ζωγραφικές συνθέσεις μου με τις “Σειρήνες του Ιονίου” και τις ποιητικές αναδυόμενες μορφές των συνειρμών μου. Στη μικρή σπηλιά στην αριστερή άκρη της απέραντης ακρογιαλιάς του Μύρτου εμπνεύστηκα τις γλυπτικές κατασκευές μου “Μυθικά περιδέραια”!
 Σε μια εποχή που η χώρα μας σφραγίστηκε από την οικονομική κρίση και όλα τα παρεπόμενα της οι δυνατότητες να εκθέτω σε σημαντικούς χώρους εδώ και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στη Γαλλία είναι βέβαια θετικές. Ήδη προετοιμάζεται μεγάλη έκθεση ζωγραφικής μου, τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία, που για δεύτερη φορά θα παρουσιαστεί στους ιστορικούς χώρους του τιμητική έκθεση με έργα μου. Παράλληλα η κυκλοφορία λογοτεχνικών και θεωρητικών μου κειμένων συνεχίζεται.
 Η ετήσια θερινή δραστηριότητα μου στην Κεφαλονιά φέτος διανύει την 18η περίοδο και θα διαρκέσει από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 2018.
Η εκδήλωση “Πανσέληνος στον κήπο”, ένα αφιέρωμα στα ποιήματα “Roses” του Ράινερ Μαρία Ρίλκε και μουσική μπαλέτου του Κλώντ Ντεμπισύ, με τη σύμπραξη του Χοροθεάτρου “Λυδία Λίθος”, θα γίνει στις 26 Αυγούστου το βράδυ.
Ευελπιστώ με την διαρκή υποστήριξη των φίλων συμπολιτών και την παρουσία του φιλότεχνου κοινού πανταχόθεν να ολοκληρωθεί με επιτυχία.
  Η απόλυτη και αυθόρμητη καλλιτεχνική έκφραση που πηγάζει από βιώματα και προυποθέτει ενσυναίσθηση, τεχνική ικανότητα και στυλιστική πρωτοτυπία ήταν το ζητούμενο για μένα τόσο στην εικαστική, όσο και στη λογοτεχνική μου αναζήτηση και κατάθεση. Ο καλλιτεχνικός σκοπός και η πρακτική συμβολή μου στην κοινωνική σφαίρα, ειλικρινά αναζητά να υπερβαίνει τα αισθητικά όρια της ειδικότητας μου, επιζητώντας την ευρύτερη επικοινωνία και όχι την ερμητική μοναξιά. Χαίρομαι όταν η Τέχνη κάθε μορφής, έστω και σε μικρό βαθμό, στοχεύει να μας απαλλάξει από κίβδηλες καταστάσεις, τις παρωπίδες και τους όποιους καταναγκασμούς, με την παιδευτική και απελευθερωτική ανθρωπιστική της διάσταση.
Κώστας Ευαγγελάτος
Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός τέχνης.
Back To Top