skip to Main Content
5

Ξεκίνησε το Traverso Festival στη Λακήθρα (εικόνες)

3ο Traverso Festival! χθες στο άλσος της Καλλιθέας, στη Λακήθρα στο μικρό θεατράκι. Μια πολύ ωραία εκδήλωση πρωτότυπη, τουλάχιστον σε όλη τη διαδρομή της αλλά  και όλο το στήσιμο της παράστασης ως επί το πλείστον από νεολαία – μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Θα πρέπει οι διοργανωτές να έχουν κάποιο ….πρόβλημα με το ωράριο, γιατί ξεκίνησε ……κάποια στιγμή, τέλος πάντων, με ομιλία του Δημ. του Δημ. Μπούζου και αμέσως μετά  τα “Σταυροδρόμια του Κόσμου” από την Ομάδα σύγχρονου χορού της Μαρίας Χρυσικού.

Η Μαρία Χρυσικού είναι πτυχιούχος διδασκαλίας μπαλέτου, μοντέρνου χορού και σύγχρονου I.S.T.D. Επίσης έχει ασχοληθεί με jazz, national, sevilianas & japateado (ισπανικό). Ένα μακρύ ταξίδι στην Ινδία την έφερε κοντά στον ινδικό χορό Bharata natyam καθώς και στη φιλοσοφία και τη διδασκαλία της γιόγκα. Τα τελευταία 5 χρόνια μένει μόνιμα στην Κεφαλονιά όπου και διδάσκει χορό και γιόγκα.

Η χορευτική αυτή ομάδα δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο. Αποτελεί μια προσπάθεια της Μαρίας Χρυσικού να έρθουν οι μαθητές σε γνωριμία με καινούριες γραμμές μέσω του σύγχρονου χορού, αφήνοντας πίσω στερεοτυπικές κινήσεις, αισθανόμενοι το χώρο, το χρόνο καθώς και τους άλλους γύρω μας, σε μια εποχή που έχει τόσο ανάγκη το συναίσθημα και την αλήθεια, όπως αυτή μπορεί να εκφραστεί μέσα σε ένα χορευτικό πλαίσιο. Σήμερα η επαγγελματική εκπαίδευση στο σύγχρονο χορό τείνει να λάβει τη μορφή ενός συνεχούς πειράματος παρά μιας δεδομένης ακολουθίας τυπικών και δεδομένων ασκήσεων κι αισθητικών μορφών όπως παλαιότερα.

Χόρεψαν οι Μαρία Χρυσικού, Στεφανία Αντύπα, Μαρία Βαλλιανάτου, Αλίκη Κουγιανού και Χρύσα Καλλιακούδη σε μουσική από τον Mark Eliyahu και τον Ludovico Einaudi.

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε την μαθητική Χορωδία We Ker.  Είναι μια σχολική χορωδία που δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 από τον μουσικό του Γυμνασίου Κεραμειών, Νίκο Σπηλιώτη. Πρόκειται για μια χορωδία που συνδυάζει το τραγούδι με θεατρικές κινήσεις, στην οποία συμμετέχουν μαθητές από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου Κεραμειών και κάποιοι μαθητές του Λυκείου. Στο ρεπερτόριό της επιλέχτηκαν μουσικά έργα από όλες τις άκρες του κόσμου.

Δυστυχώς δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω τις υπόλοιπες παρουσιάσεις γιατί εμφανίστηκε ένα πρόβλημα και έπρεπε να φύγω. Έχασα μια ωραία θεατρική παράσταση βιβλίου, όπως λεγόνταν. “Το διπλό ταξίδι”. Μια άγνωστη σελίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που διαδραματίστηκε  στη Σάμο και στην Παλαιστίνη. Και στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου «Ρόκκος Χοϊδάς», «Η Προσφυγιά μέσα από τη Λογοτεχνία», επιλέχθηκε το βιβλίο της Λίτσας Ψαραύτη Το Διπλό Ταξίδι, με σκοπό τη μελέτη του φαινομένου της προσφυγιάς. Δυστυχώς έχασα πολλά απ’ αυτή την παράσταση.

Υπήρχαν κι άλλες παρουσιάσεις, όπως οι Singapore Strings, από τους  Δημήτρη Σμαΐλη (κιθάρα, φωνητικά), Μαρία Δήμα (φωνητικά, κρουστά), Gareth Hogdson (τύμπανα, φωνητικά), Γιώργος Λιάππης (μπάσο), Μάκης Παυλάτος (σαξόφωνο), Σπύρος Σαραντόπουλος (κιθάρα, φωνητικά), Γρηγόρης Δαραμάρας (ηχοληψία).

Και τέλος, ο βιολιστής Στέφανος Φίλος (ElektroBalkana, Alcalica, Τσιριτσάντσουλες) σε σύμπραξη με τον κιθαρίστα Μιχάλη Στεφανίδη (Alcohol, Circo Cachvache band) και τον κρουστό Γιώργο Αναγνωστόπουλο (παλιό μέλος των Al Mahabba), φορτωμένοι με πολλά μουσικά βιώματα και εμπειρίες των τελευταίων χρόνων, ενώνονται για να αποδώσουν μέσω του Rock, του Funk, του Afro beat σκοπούς και τραγούδια της Ελλάδας, αλλά και Ανατολικής Μεσογείου. Συνθέτοντας κι αναζητώντας τον δικό τους υβριδικό τρόπο με δυνατά, ηλεκτρικά vibes & grooves.

Μια όμορφη βραδιά, γεμάτο ασφυκτικά το μικρό θεατράκι, παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον το  3ο Traverso Festival. Το φεστιβάλ συνεχίζεται σήμερα και αύριο μέ ένα πρόγραμμα όλο εκπλήξεις.

Σάββατο 21 Ιουλίου – Έναρξη 20:00

Κιθαριστικό Σύνολο Μάκη Σκλαβουνάκη

Κιθαριστικό σύνολο σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια του  Scott Joplin και των Beatles.

Παίζουν οι Γιώργος Αναστασίνης, Κωνσταντίνος Γουλιμής, Σπύρος Μπαλτσαβιάς, Ισμήνη Αλιβιζάτου, Ελένη Ματζαράκη, Μάκης Σκλαβουνάκη.

The Venial Sin

Με έναν ήλιο έτοιμο να εξαλείψει κάθε είδους έμβιων όντων και μια παγωμένη ξάστερη νύχτα με ρόλο χαριστικής βολής, οι Venial Sin αναλαμβάνουν να μελοποιήσουν τις σειρήνες προειδοποίησης για την επερχόμενη καταστροφή. Τα εργαλεία απαρχαιωμένα, μα προσαρμοσμένα στη νέα πραγματικότητα. Έρωτας, rock n’ roll, έρωτας με το rock n’ roll. Ο πρώτος δίσκος της εκρηκτικής μπάντας με έδρα την  Αθήνα άντεξε σίγουρα το πρώτο κύμα. Ο δεύτερος δίσκος είναι σχεδόν έτοιμος. Το μέλλον της ανθρωπότητας στα χέρια της σύγχρονης γκαραζοψυχεδελοπανκ ηθικής.

Οι Venial Sin είναι: Θανάσης Ραχούτης (φωνή, μπάσο), Γιάννης Λαδάς (κιθάρα, φωνή), Παναγιώτης Κορκολής (πλήκτρα), Πάρις Λέριος (τύμπανα)

Salto Mortale

Συμπληρώνοντας 5 χρόνια ζωής και έχοντας ήδη δύο EP’s και πάνω από εκατό live στο ενεργητικό τους (περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα, on stage εμφανίσεις με καλλιτέχνες όπως οι: Γιάννης Αγγελάκας, Υπόγεια Ρεύματα, Μωρά στη Φωτιά, Magic de spell κ.α. και εμφανίσεις σε δεκάδες φεστιβάλ) οι Salto Mortale κυκλοφορούν το πρώτο τους full album με τίτλο «Ατελές το ον» .

Συνδυάζοντας στοιχεία από τον ευρύτερο χώρο του hard ‘n’ heavy και χρησιμοποιώντας ελληνικό στίχο, ο δίσκος αποτελεί δήλωση του χαρακτήρα της μπάντας και μια ξεκάθαρη πρόταση των σκέψεων και των ιδεών της. Χτισμένος πάνω σε βασικές έννοιες όπως η ελευθερία και η αλληλεγγύη και με κριτική σκέψη απέναντι στις παθογένειες που διέπουν τον  άνθρωπο, το «Ατελές το ον» στοχεύει στο να αποτελέσει μια μουσική οντότητα που στέκεται και ακούγεται αυτούσια.

Οι Salto Mortale είναι: Θανάσης Αντωνόπουλος (φωνή, κιθάρα), Δημήτρης Μουργελάς (μπάσο), Γιώργος Μαρκόπουλος (κιθάρα), Δημήτρης Καπενής (drums).

Κυριακή 22 Ιουλίου

Ρ.Α.Π.: Ρεφενέ Αυτό-οργανωμένο Πανηγύρι

Ρεφενέ σημαίνει ότι βάζουμε όλοι από λίγο, κι από λίγο-λίγο γίνεται πολύ! Αυτό-οργανωμένο σημαίνει ότι καθένας παίρνει πρωτοβουλία να προσφέρει κάτι. Πανηγύρι σημαίνει ότι μαζευόμαστε για να γνωριστούμε μεταξύ μας, να διασκεδάσουμε και πάνω απ’ όλα να χορέψουμε!

Το Τραβέρσο βάζει τα κομφόρ κι όλοι μας το φαγητό! Φέρνουμε λοιπόν όλοι τα μυρωδάτα μας φαγητά, φτιαγμένα κατά προτίμηση απ’ τα χεράκια μας, τα απλώνουμε στον μπουφέ και μοιραζόμαστε τις γεύσεις! Καλό είναι να προτιμήσουμε φαγητά που σερβίρονται εύκολα και τρώγονται και με το χέρι. Από ποτά δεν φέρνουμε τίποτα, γιατί θα ‘χει απ’ όλα στο μπαρ!

Το Τραβέρσο φέρνει πολλούς από τους καλύτερους μουσικούς της Κεφαλονιάς και όχι μόνο. Βιολί, κιθάρα, μπουζούκι, μπαγλαμάς, μαντολίνο, ούτι, πιάνο κι άλλα όργανα πολλά, μα όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά! Μπορείτε λοιπόν να φέρετε και τα δικά σας, για να γίνουμε μια μεγάλη μουσική παρέα!

Το πρόγραμμα του Ρ.Α.Π. περιλαμβάνει τους εξής:

  1. Τρεις λαλούν

Γυναικείο Φωνητικό Τρίο αποτελούμενο από τις Ευαγγελία Φραγκιά, Ματίνα Παπαγεωργίου και Παρασκευή Σταματοπούλου. Μία εμφάνιση – έκπληξη σε παραδοσιακές μελωδίες και τραγούδια…. a capella!

  1. Λαμπρογιάννης Πεφάνης (βιολί), Γαβρίλης Σιμωτάς (ούτι), Μάκης Σκλαβουνάκης (κιθάρα), Ματίνα Παπαγεωργίου (φωνή)

Οι γνωστοί στους περισσότερούς μας μουσικοί θα παρουσιάσουν παραδοσιακά τραγούδια από την Κεφαλονιά και αλλού. Γνωστές, αλλά και λιγότερο γνωστές μελωδίες, χορευτικοί σκοποί, μερακλίδικα παιξίματα και….  ο χορός καλά να κρατεί!

  1. Αλκαίος Σουγιούλ (μπουζούκι), Νίκος Αναγνωστόπουλος (πιάνο), Ελευθερία Edwards (φωνή)

Παίζουμε τα τραγούδια που αγαπάμε και μας συγκινούν. Στο φεστιβάλ θα παρουσιάσουμε μια αντιπροσωπευτική επιλογή από τραγούδια αγαπημένων μας συνθετών, με κοινό τόπο το μοναδικό ήχο που προκύπτει από τη συνάντηση του πιάνου με το μπουζούκι.

  1. Γαβρίλης Σιμωτάς (μπουζούκι), Μαργαρίτα Μποζά (κιθάρα), Μαργαρίτα Τσάρα-Γιαννακοπούλου (μπαγλαμάς)

Από την «Εκδίκηση της γυφτιάς» και μετά… Το γνωστό τρίο παρουσιάζει αγαπημένα νεότερα λαϊκά τραγούδια, που δεν ακούμε συχνά σε πανηγύρι!

  1. Περιπλανώμενοι: Ηρώ Καλλιγά, Έλένη Λαζάρου, Δημητρης Μπασιώτης, Σπύρος Τσιβράς (σε ρεμπέτικα και κλασικά λαϊκά)

Οι Περιπλανώμενοι δημιουργήθηκαν το 2010 από φοιτητές του ΤΗΜΟ. Το ύφος της μουσικής αλλάζει ανάλογα με τη διάθεση των μουσικών και του κοινού, από ρεμπέτικο μέχρι παραδοσιακό από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μα πάντα με τραγούδια βγαλμένα από την αληθινή ζωή, με αγάπη, πάθος, αλητεία και αμέτρητα μεράκια!

Πηγή: kefalonianews.gr

Back To Top