skip to Main Content
1

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΕΠΙΔΟΤΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΩΣ ΑΝΤΙΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ

Αντίδωρο για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά εξήγγειλε η κυβέρνηση 

Τη θέσπιση μεταφορικού ισοδύναμου σε όλα τα νησιά του Αιγαίου από το 2019 εξήγγειλε και πάλι ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, κατά την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Όπως έχει γραφτεί σε προηγούμενα ρεπορτάζ, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσπίσει το μεταφορικό ισοδύναμο ως αντίδωρο για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Ο κ. Σαντοριναίος σημείωσε και πάλι ότι  πρόκειται για «ένα αίτημα δεκαετιών που κανένας μέχρι τώρα δεν είχε την πολιτική τόλμη να το εφαρμόσει. Αυτό όμως γίνεται πράξη. Δύσκολο εγχείρημα αλλά ξεκινάμε από το Βόρειο Αιγαίο και τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου» υποστήριξε, τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται φέτος από την 1η Ιουλίου, αρχικά σε 32 νησιά για το 2018 και το 2019 θα επεκταθεί σε όλα τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου και των Κυκλάδων.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο 20ημερο, θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση επί των ανακοινώσεων που θα υπάρξουν. Μέσα στην άνοιξη θα βγει το θεσμικό πλαίσιο και από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσει η υλοποίηση του, συμπλήρωσε.
Σχετικά με τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την υλοποίηση του, τόνισε ότι «από 50 εκατομμύρια για το δεύτερο μισό του 2018 θα επεκταθεί σε 150 εκατομμύρια το 2019. Θα αφορά δε κυρίως την επιδότηση μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων από και προς τα νησιά».
Σύμφωνα με τον κ. Σαντορινιό, οι πολιτικές που θα πρέπει να ασκηθούν, «θα πρέπει να χτυπάνε την ουσία του προβλήματος της νησιωτικότητας, του μειονεκτήματος που παράγει αυτή η νησιωτική απομόνωση, του αυξημένου κόστους μεταφοράς. Θα πρέπει όλα τα προϊόντα να είναι απαλλαγμένα του μεταφορικού κόστους»

cyclades24.gr

Back To Top