skip to Main Content
3

Λαμπρότατος ήταν ο εορταστικός εσπερινός για το Γενέσιον της Θεοτόκου στα Δελλαπορτάτα Παλικής

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός  

Έφτασα ενωρίς, γύρω στις 8:00 μ. μ.,  για τον εορταστικό εσπερινό στον ιερό ναό της Παναγίας στο χωριό Δελλαπορτάτα. Το μάτι μου, αμέσως «σκάλωσε» στον αναγεννημένο ναό μετά τους σεισμούς του 2014 και  στην τακτοποίηση του χώρου, τόσο εσωτερικά  του ναού, όσο και στον αύλειο χώρο του. Μυρσίνες και δάφνες, μποκέδες με λουλούδια,  κλωνάρια από αγριοπιπεριές  ριγμένες από τους  φωτερούς πολυελαίους, όλα αυτά έδιναν μια νότα ομορφιάς και περιποίησης του ιερού χώρου. Στα πεζούλια του ναού εξωτερικά, ήταν στρωμένα τα χαλιά, πλήθος οι καρέκλες και τα τραπέζια έτοιμα για να υποδεχτούν τα κεράσματα,  που θα πρόσφερε στους πιστούς μετά το πέρας του εσπερινού,  η Εκκλησιαστική Επιτροπή του ναού.

Στον καλανάρχο ακουγόταν μελωδικά τα ψαλτικά του εορταστικού εσπερινού, τα οποία  θύμιζαν αριετταδόρικα άσματα,  κι ωσάν  κρεσέντα ανεβοκατέβαινα σε ρυθμικές μουσικές σκάλες. Στη μαεστρία ο χοράρχης Παναγής Μεσσάρης και δίπλα του οι ντόπιοι ψαλτάδες, αλλά και ο δικός μας,  ο Δημήτρης Μεταλληνός που κεντούσε τον ήχο βυζαντινά  Οι ιερείς που συλλειτούργησαν ήταν  : ο εφημέριος του ναού π. Νικόλαος Θεοφιλάτος, ο π. Αθανάσιος Λυκούδης και ο π. Χαράλαμπος Μαρκέτος, Ο τελευταίος παράσερνε τους ψαλτάδες στο δικό του φωνητικό άνοιγμα, τους σεγοντάριζε και τούς έκανε να τόν ακολουθήσουν, πιστά και όμορφα. Υπέροχο και τονάτο  ήταν το «Φως Ιλαρόν», που το έψαλλαν όλοι σε χορό τόσο εναρμόνια.

Οι  επίτροποι:  Σπύρος Σαράντη  Αντωνάτος και η Σταματούλα Μαρκάτου, έτρεχαν συνέχεια για τα κεριά και τις ανάγκες  της περίστασης. Κι άλλοι Δελλαπορτάδες βοηθούσαν  όπου χρειαζόταν. Ο κόσμος  ήταν πολύς και χάρηκε που ξαναλειτούργησε στο χώρο της,  η Παναγία η Δελλαπορτίτισσα, της οποίας ο ναός είχε υποστεί με τους σεισμούς του 2014 πολλές ζημιές.

Επεξηγηματικός και θεολογικός ήταν ο λόγος του ιερέα  π. Χαράλαμπου  Μαρκέτου,  ο οποίος δεν ξέχασε να ευχαριστήσει όσους βοήθησαν για την αποκατάσταση του ιστορικού ναού. Λιτανεύτηκε το «λουλούδι της Παναγιάς»  και ακολούθησε η ευλόγηση  των άρτων κι έπειτα δόθηκε λίγος χρόνος,  μετά το πέρας του εσπερινού,  για να κεραστεί ο κόσμος στον αύλειο χώρο του ναού. Όλα ήταν υπέροχα και έγιναν με τάξη. Τα  κεράσματα ήταν πολλά, καθώς και τα αναψυκτικά.

Το πανηγύρι στα Δελλαπορτάτα ξαναγύρισε, η Κυρά η Παναγιά μπήκε και πάλι στο σπίτι της μετά τέσσερα χρόνια, το ιερό  «λουλούδι της» άνοιξε, ο κόσμος τίμησε τη χάρη της, ο κόσμος ήρθε να τιμήσει το Γενέσιο της Θεοτόκου σ’ αυτόν τον σπουδαίο ναό.

Έφυγα, λίγο πριν αρχίσει η ολονυκτία, ξέροντας πως η Παναγιά ήταν ευχαριστημένη με όλους όσους, λίγο ή πολύ,  φρόντισαν το ναό της και βλέποντας τον κόσμο που όλο μυρμήγκιαζε να προσκυνήσει την εικόνα της.

Πολλά μπράβο στον εφημέριο του ναού, π. Νικόλα Θεοφιλάτο, στους Επιτρόπους, στους φανερούς και αφανείς εργάτες,  που σιωπηλά, αλλά με  μεγάλη υπομονή,  κατάφεραν να ξαναλειτουργήσουν αυτόν τον ιστορικό ναό της Παλικής, της Παναγίας, στα Δελλαπορτάτα.

Back To Top