skip to Main Content
1

Με λαμπρότητα η λιτανεία του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά (εικόνες-βίντεο)

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη τελέστηκε σήμερα το πρωί  στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά η Αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου και στη συνέχεια η λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου.
Η θεία λειτουργία τελέστηκε στην μεγάλη εκκλησία  και μετά ακολούθησε η λιτάνευση του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Γερασίμου με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου στα αλώνια και από εκεί στην παλιά εκκλησία όπου τοποθετήθηκε στην λάρνακα.

Η γιορτή του Αντιμήρι στην Κεφαλονιά

Στην Κεφαλονιά στις 23 Αυγούστου το πρετσεσιό(=λιτανεία) τόσο του σκηνώματος του Αγίου Γερασίμου όσο και με τους Θρόνους ή τις πορταντίνες(=μικρή θήκη με πλαίσιο για την εικόνα με δύο πλευρικούς βραχίονες για την περιφορά) από τους Θρόνους, που φέρουν τις ξακουστές εικόνες της Παναγιάς , αποκαλούνται με τον όρο τ’ Αντιμήρι ή / και Αντιμίρι ( προφέρεται χωρίς προερρίνωση, σαν το λατινικό d αντί ντ, δηλ. Αdιμήρι).
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση οι μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης-έχοντας ως πρότυπο τις εβραϊκές γιορτές-έχουν προεόρτια, εόρτια, μεθεόρτια και διαρκούν οκτώ ημέρες. Τ’ Αντιμήρι / Αντιμίρι, δηλαδή η απόδοση της εορτής & τα εννιάμερα της Παναγίας ανήκει στα μεθεόρτια και εξακολουθεί να έχει τον εορταστικό χαρακτήρα τα εορτής και για κάποιους μελετητές συμπεριλαμβάνει και το πανηγύρι.

kefaloniamas.gr

Back To Top