skip to Main Content
An

“Μία καθολική ευθύνη για να διασωθούν τα αντιβιοτικά”

Ο Δήμος Κεφαλονιάς και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας (ΕΕΧ), η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων (ΕΕΛ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) διοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια.

Η εκδήλωση είχε μια πρωτότυπη διαδικασία, πρώτα δόθηκε συνέντευξη τύπου από την κ. Ευθυμία Γιαννιτσιώτη, την κ. Σοφία Ζαφειράτου, Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς  και τον κ. Δημ Δημουλιό εκπρόσωπο της Πρόνοιας και στη συνέχεια ακολούθησε η εκδήλωση.

Ας δούμε την συνέντευξη.

Δυστυχώς για άγνωστο λόγο η μηχανή μπλόκαρε και  έσβησε τους χαιρετισμούς σε Video και πολλές φωτογραφίες αλλά και την ενδιαφέρουσα εισήγηση της κ. Σοφίας Ζαφειράτου.  Ειλικρινά λυπάμαι.

Χαιρέτησαν ο κ. Βαγ. Κεκάτος, ιερέας εκπρόσωπος του Μητροπολίτη κ. Δημήτριου, από την Βουλευτή ο κ. Ιωαν Βαρουχας  διάβασε μήνυμα της και τέλος από την Πρόνοια ο κ. Δημ. Δημουλιός. Ένα μικρό σχόλιο, μου προξένησε εντύπωση η αδιαφορία του Κεφαλονίτη αλλά και πολλών γιατρών για μια τέτοια εκδήλωση. Σχεδόν άδεια η αίθουσα.

Η κ. Ευθυμία Γιαννιτσιώτη σε λίγε γραμμές είπε για τα αντιβιοτικά.

1. Αρνητική πρωτιά! Στη χώρα μας έχουμε το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης αντιβιοτικών διεθνώς! Αποτέλεσμα αυτής της πρωτιάς είναι να έχουμε και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων, στα οποία τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά, ενώ υπάρχουν επίσημες πληροφορίες ότι δεν θα υπάρξει παραγωγή νέων αντιβιοτικών δραστικών στα ανθεκτικά μικρόβια που φτιάξαμε με την υπερκατανάλωσή τους.
2. Μια νέα απειλή! Πριν την ανακάλυψη των αντιβιοτικών, πολλές μικροβιακές λοιμώξεις ήταν θανατηφόρες. Σήμερα εμφανίζεται μια καινούργια απειλή. Πολλές λοιμώξεις, οι οποίες θεραπεύονταν στο παρελθόν με αντιβιοτικά, ξαναγίνονται δυστυχώς θανατηφόρες, γιατί τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στα μικρόβια που τις προκαλούν.
3. Όχι αντιβιοτικά για τη θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων! Αμυγδαλίτιδες, φαρυγγίτιδες, βρογχίτιδες, ιγμορίτιδες, ωτίτιδες και διάρροιες οφείλονται, τις περισσότερες φορές (>85%) σε ιούς και θεραπεύονται από μόνες τους σε τρεις ή περισσότερες ημέρες.
4. Βήχας, πονόλαιμος, συνάχι, ίωση είναι, θα περάσει! Δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται αντιβιοτικά για λοιμώξεις από ιούς. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι με τα αντιβιοτικά θα απαλλαγούμε νωρίτερα από τα συμπτώματα της ίωσης ή ότι θα γίνουμε πιο γρήγορα καλά, γιατί μας το είπαν κάποιοι άλλοι.
5. Ακολουθούμε με συνέπεια τις οδηγίες του γιατρού μας. Τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή. Δεν επιμένουμε στο γιατρό ή στο φαρμακοποιό να μας δώσει αντιβιοτικό. Μόνο ο γιατρός είναι αρμόδιος να καθορίσει το είδος του αντιβιοτικού, τη δόση, τον τρόπο χορήγησης και για πόσο χρόνο θα τα πάρουμε. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ από μόνοι μας αντιβιοτικά που τα είχαμε στο σπίτι μας.
6. Δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων. Η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών στα παιδιά και στους ενήλικες έχει ως αποτέλεσμα να φτιάχνουμε μικρόβια, στα οποία τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά. Έτσι αν στο μέλλον χρειαστούμε τα αντιβιοτικά για να σκοτώσουν αληθινά μικρόβια δεν θα είναι πια αποτελεσματικά.
7. Προσοχή! 0 ασθενής που έλαβε αντιβιοτικά και απέκτησε ανθεκτικά μικρόβια, θα τα διασπείρει στους συγγενείς του και σε άλλους συνανθρώπους του. Αν όμως σταματήσουμε την άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών, τότε προοδευτικά τα μικρόβια θα ξαναγίνουν ευαίσθητα στα αντιβιοτικά και επομένως χρήσιμα ξανά.
Λοιπόν: Ας χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απαραίτητα! Λιγότερο συχνά και πιο σωστά!

Για τους εμβολιασμούς ενδεικτικά ανέφερε η κ. Ευθυμία Γιαννιτσιώτη.

  • Κάθε χρόνο οι εμβολιασμοί αποτρέπουν περίπου 3 εκατομμύρια θανάτους από διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη και ιλαρά, επικίνδυνες ασθένειες που πλήττουν κατά κύριο λόγο τα παιδιά. Όμως παρά την πρόοδο, εκτιμάται ότι 19,4 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να μην λαμβάνουν πλήρεις εμβολιασμούς κάθε χρόνο. Τα ανεπαρκή συστήματα υγείας, η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες έχουν ως αποτέλεσμα 1 στα 5 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών να μη λαμβάνει σωτήριους εμβολιασμούς. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν από πνευμονία, διάρροια και ιλαρά – ασθένειες που εύκολα προλαμβάνονται με εμβόλια και βασικές υπηρεσίες υγείας.
  • Χάρη και στις προσπάθειες της UNICEF μειώθηκαν στο μισό οι θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών σε σχέση με το 1990. Το 2016 η UNICEF προμήθευσε 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για παιδιά σε περίπου 100 χώρες, προσεγγίζοντας το 50% των παιδιών κάτω των πέντε ετών.
  • Η UNICEF μόνο την προηγούμενη χρονιά ανταποκρίθηκε σε 344 ανθρωπιστικές κρίσεις σε 108 χώρες και μεταξύ άλλων βοήθησε να εμβολιαστούν πάνω από 85 εκατομμύρια παιδιά κατά της ιλαράς. Κατά την περίοδο 2000-2016, ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς απέτρεψε κατ’ εκτίμηση 20,4 εκατομμύρια θανάτους παιδιών, γεγονός που καθιστά το εμβόλιο κατά της ιλαράς μία από τις καλύτερες επενδύσεις στη δημόσια υγεία.
  • Πριν μόλις λίγες ημέρες, στις 25 Νοεμβρίου 2017, η UNICEF παρέδωσε 1,9 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην Υεμένη, εμβόλια που χρειάζονται επειγόντως για μια προγραμματισμένη εκστρατεία εμβολιασμού 600.000 παιδιών σε όλη την Υεμένη κατά της διφθερίτιδας, μηνιγγίτιδας, κοκίτη, πνευμονίας και φυματίωσης.

               

 Πηγή: Kefalonianews.gr
Back To Top