skip to Main Content
Oloi1

Non paper Μαξίμου: Πρώτα ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για έκτακτες ανάγκες και μετά Μνημόνιο

Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα ζητήσει πρώτα ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για έκτακτες ανάγκες και μετά Μνημόνιο 18 μηνών ή 2 ετών.

Δείτε το Non paper του Μαξίμου

1.Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

2. Στην τετραμερή [Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ] συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

3. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».

3. Αύριο συνέρχεται, με teleconference, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος».

ANSA: Ο Τσίπρας ζητάει επειγόντως 7 δισ. ευρώ για να γλιτώσει τη χρεοκοπία

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το δάνειο αυτό ως «γέφυρα» για να μπορέσει η χώρα να καλύψει τις άμεσες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και να αποφύγει την χρεοκοπία

«Η Ελλάδα είναι εκτός περιγράμματος και γι’ αυτό δεν φταίνε οι ‘κακοί’ Γερμανοί. Tις ευθύνες φέρουν οι κυβερνήσεις που έχουν προκύψει στην Αθήνα τα τελευταία 15-20 χρόνια”, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Paolo Gentiloni σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, προσθέτοντας ότι τώρα ο στόχος είναι «να αποτραπεί η μετάδοση του ελληνικού φαινομένου» από την ΕΕ, μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα του ιταλικού πρακτορείου, μετά το «Όχι» του δημοψηφίσματος η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κινήσει εκ νέου τις ιδιαίτερα πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη. Όμως στο μεσοδιάστημα η ελληνική οικονομία, η οποία ούτως ή άλλως είχε δεχθεί έντονο πλήγμα από τις εβδομάδες της αβεβαιότητας που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος, το πιθανότερο είναι ότι θα «δει» την καταστροφή της να διευρύνεται έως την Τετάρτη, την ίδια ώρα που συνεχίζουν να ενισχύονται οι εκροές καταθέσεων.

Το σίγουρο είναι ότι για μία ακόμη φορά το βάρος πέφτει στους ώμους της ΕΚΤ, η οποία στην τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης 8 Ιουλίου, καλείται να αποφασίσει εάν θα δώσει ή όχι νέα ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο γερμανικός παράγοντας
Όλα δείχνουν, όμως, πάντα σύμφωνα με το Ansa ότι η Γερμανία δεν θεωρεί ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις. Άλλωστε η κυρία Μέρκελ, δια του εκπροσώπου Τύπου της, εξέφρασε τη σαφή άποψη του Βερολίνου για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Μία άποψη την οποία, όπως όλα δείχνουν, αποδέχεται και μεγάλο μέρος του Eurogroup.

Μία εκ των βασικών θέσεων του Βερολίνου, την οποία έχει τονίσει κατ’ επανάληψη και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, είναι ότι η Γερμανία δεν συζητά, αυτή τη στιγμή, το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δηλαδή μία εκ των βασικών προτάσεων που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά.

 

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top