skip to Main Content
1

O ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2017-ΘΟΔΩΡΟΣ: ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ

Είναι δημοκρατική υποχρέωση, απορρέουσα από το νομικό πλαίσιο, αλλά για εμάς είναι πρωτίστως
πράξη ευθύνης και υλοποίησης της δέσμευσής μας για διαφάνεια, η λογοδοσία προς τους πολίτες των Ιονίων Νήσων.

Γιατί περί αυτού πρόκειται εντέλει: Ο απολογισμός πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής δεν περιορίζεται στην παράθεση κάποιων στοιχείων και σε υποσχέσεις κενές περιεχομένου στο πλαίσιο μιας συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου. Μακριά από εμάς οι μεγαλοστομίες και οι,
χωρίς αντίκρυσμα εξαγγελίες.

Είμαστε εδώ για να λογοδοτήσουμε στους πολίτες των Ιονίων Νήσων, τι κάναμε τη χρονιά που πέρασε, πόσους πόρους καταφέραμε να εξασφαλίσουμε για την Περιφέρεια Ιονίων
Νήσων, πως κάναμε χρήση αυτών και τι έργα, δράσεις και ευκαιρίες εξωστρέφειας κατορθώσαμε να φέρουμε εις πέρας.

Είμαστε εδώ λοιπόν, περήφανοι για τον απολογισμό πεπραγμένων μας, για τα έργα που με σκληρή δουλειά χρηματοδοτούμε και εκτελούμε, σίγουροι ότι το αποτέλεσμα ικανοποιεί
και τον πιο απαιτητικό κάτοικο αυτών των νησιών.
– Περήφανοι γιατί μετά από 3,5 χρόνια, η Περιφέρεια που παραλάβαμε ευρισκόμενη στην τελευταία θέση ως προς την απορρόφηση και αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, αποτελεί πλέον μια ακμάζουσα Περιφέρεια που φιγουράρει στις πρώτες θέσεις ως προς την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και στις πρώτες θέσεις ως προς την ευμάρεια των πολιτών της.
– Περήφανοι γιατί έργα που επί σειρά ετών λίμναζαν, και που ήταν άκρως απαραίτητα για την οικονομία, τον πολιτισμό και την βιωσιμότητα των νησιών, είναι ήδη έτοιμα ή εκτελούνται με ταχείς ρυθμούς, με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και με σαφές χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης. Το λιμάνι του Πισαετού Ιθάκης, η παραλιακή της Γαρίτσας στην Κέρκυρα, η γέφυρα του Χάρακα στην Κεφαλονιά, τα -ευρείας κλίμακας- αντιπλημμυρικά στη Ζάκυνθο, η διάνοιξη του Διαύλου στη Λευκάδα, το Λιμάνι της Ερείκουσσας και τόσα άλλα ακόμη, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της αλλαγής που συντελείται στα Ιόνια Νησιά.
– Περήφανοι γιατί καταφέραμε, με συνεχείς διεργασίες και διαβουλεύσεις, να εγκρίνουμε επιτέλους Στρατηγικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, Αγροδιατροφική Σύμπραξη, Εταιρεία για την Ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου και Επιχειρησιακό Σχέδιο Τουριστικής Προβολής. Εν ολίγοις καταφέραμε να βάλουμε κανόνες και πλαίσιο, πυξίδα στο πλοίο των Ιονίων Νήσων, που έπλεε ακυβέρνητο.
– Περήφανοι γιατί, παρά το αναμφίβολα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, ξεπαγώσαμε επενδύσεις που είχαν ενταχθεί στον επενδυτικό νόμο, εγκρίναμε ετήσιες πιστώσεις για νέα έργα, προσελκύσαμε (παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα) σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις, κυρίως στον τουριστικό τομέα, και βοηθήσαμε στην εξωστρέφεια και την αύξηση των εξαγωγών των Επτανησίων παραγωγών.
– Περήφανοι, τέλος, γιατί όσα είχαμε καταγράψει και εξαγγείλει σήμερα έχουν γίνει πράξη, χωρίς αστερίσκους ή υποσημειώσεις, χωρίς μισόλογα ή δεύτερες σκέψεις εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής.

Στεκόμαστε σήμερα ενώπιον του θεσμικού οργάνου που εκπροσωπούμε και ενώπιον του λαού των Ιονίων Νήσων, να καταθέσουμε τα πεπραγμένα μας, να θέσουμε υπόψη όλων όλα όσα καταφέραμε να επιτελέσουμε το 2017. Γιατί μαζί θέσαμε τις βάσεις για αλλαγή στα Ιόνια Νησιά, για αέρα δημοκρατίας, ευμάρειας, δημιουργίας, ίσων ευκαιριών, ανάπτυξης επενδύσεων. Για μια πορεία που εντέλει θα κάνει περήφανους τους κατοίκους τούτου του τόπου.
Σας κοιτάμε στα μάτια, και συνομολογώντας ότι το 2017 ήταν μια καλή χρονιά για τα Ιόνια Νησιά, δεσμευόμαστε ότι το 2018 θα είναι ακόμη καλύτερο. Όλοι μαζί, αποδείξαμε ότι μπορούμε να το επιτύχουμε.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Θεόδωρος Γαλιατσάτος

Μπορείτε να διαβάσετε τον «απολογισμό», πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο.

2018_APOLOGISMOS 2018__Perifereia_Ionion_Nison-3

Back To Top