skip to Main Content
1

Ο Κεκάτος για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Σύνδρομο Down

Η 21η Μαρτίου ορίζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με σύνδρομο Down. Καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του ιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς προκύπτει από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21)

Το σύνδρομο αναγνωρίστηκε από τον ιατρό Langdon Down ο οποίος παρατήρησε ότι μία ομάδα ατόμων, άσχετων μεταξύ τους, που βρίσκονταν σε ιδρύματα είχαν παρόμοια σωματικά χαρακτηριστικά. Χρειάστηκε να περάσει ένας αιώνας για να ανακαλυφθεί η αιτιολογία των σωματικών χαρακτηριστικών και των μαθησιακών δυσκολιών από τον ιατρό-νηπιαγωγό Jerome Lejeune στο Παρίσι. Η γνώση της αιτιολογίας έθεσε το πρώτο σκαλοπάτι για να κατανοήσουμε την διαφορετικότητα των ατόμων με Down και να τα παρακινήσουμε ώστε να  ώστε να αναπτύξουν πλήρως το δυναμικό  και τις ιδιαίτερες ικανότητές τους. Σήμερα γνωρίζουμε πως το σύνδρομο Down δεν είναι ασθένεια, είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική ανωμαλία στους ανθρώπους.

Ο Δήμος Κεφαλονιάς επιδιώκει να ενισχύσει την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων καθώς και των αποκλεισμό κάθε μορφής, βελτιώνοντας τις συνθήκες πρόσβασης των ΑμεΑ στην υγεία, την παιδεία και την εργασία. Μέσω των αρμόδιων κοινωνικών υπηρεσιών και δομών επιδιώκεται η ενδυνάμωση του πολίτη και η -τόσο σημαντική για το σύνολο, κοινωνική του συμμετοχή.

«Θέλω να νικήσω!
Αν όμως δεν τα καταφέρω
βοηθήστε με να προσπαθήσω με θάρρος!»

-Όρκος Αθλητή των Special Olympics

O Αντιδήμαρχος Πρόνοιας

Ε. ΚΕΚΑΤΟΣ

Back To Top