skip to Main Content
3

Οι εκπαιδευτικοί Αχαΐας, Κεφαλλονιάς και Ιθάκης στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά των πυρκαγιών

Δύο οργανώσεις – το WWF Ελλάς και η ΠΑιΘέΑ-, 5 εργαστήρια κατάρτισης,

πάνω από 100 εκπαιδευτικοί και στελέχη δημόσιων και εθελοντικών φορέων,

σύμμαχοι των μαθητών στη πρόληψη δασικών πυρκαγιών

Πιστεύοντας ότι η επιτυχημένη πρόληψη δασικών πυρκαγιών περνάει πρώτα μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των αυριανών πολιτών, το WWF Ελλάς σε στενή συνεργασία με τη θεατροπαιδαγωγική ομάδα ΠΑιΘέΑ προχώρησε στη δημιουργία ειδικού εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου. Μέσα από το υλικό αυτό και με τη βοήθεια των δασκάλων τους, οι μαθητές των περιοχών της Αχαΐας και της Κεφαλονιάς θα έχουν την ευκαιρία να ερευνήσουν τα αίτια των δασικών πυρκαγιών,  τις λύσεις του προβλήματος, να γνωριστούν με εκπροσώπους των τοπικών φορέων που είναι αρμόδιοι για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και των εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας, καθώς και να εξοικειωθούν με τεχνικές επικοινωνίας και θεατρικού παιχνιδιού. Απώτερος στόχος της συγκεκριμένης ενέργειας είναι οι μαθητές των περιοχών αυτών να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές του μηνύματος για την ανάγκη προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές, αποκτώντας έναν ενεργότερο ρόλο στην ευαισθητοποίηση της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας γύρω από το θέμα.

 

Η δημιουργία του ειδικού αυτού εκπαιδευτικού υλικού, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκστρατείας που υλοποιείται από το WWF Ελλάς σε Αχαΐα και Κεφαλονιά, με τίτλο «Η φωτιά σε αφορά: Πρόσεχε τι κάνεις/Πρόσεχε γύρω σου». Ο βασικός στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και άμεση κινητοποίηση των πολιτών, ως κεντρικοί παράγοντες πρόληψης που θα μπορούσαν να συμβάλλουν τόσο στη μείωση των περιστατικών δασικών πυρκαγιών, όσο και στην έγκαιρη ειδοποίηση των αρμόδιων αρχών σε περίπτωση πυρκαγιάς. Μια από τις δράσεις της είναι η δημιουργία ειδικού εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές.

Το εκπαιδευτικό υλικό θα αξιοποιηθεί πιλοτικά από σχολικές μονάδες της Αχαΐας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και στη συνέχεια θα διανεμηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο αποτελώντας τη βασική πρόταση του WWF Ελλάς και της ΠΑιΘέΑ για την ευαισθητοποίηση μαθητών από όλη τη χώρα σε θέματα πρόληψης δασικών πυρκαγιών.

 

Για το λόγο αυτό, σε συνεργασία και με τη θερμή συμπαράσταση των Διευθύνσεων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και Κεφαλλονιάς  διοργανώθηκαν το προηγούμενο διάστημα πέντε εργαστήρια κατάρτισης εκπαιδευτικών στο Αίγιο, την Πάτρα, τα Καλάβρυτα, την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη, στα οποία συμμετείχαν πάνω από 100 εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι φορέων που εμπλέκονται με τα θέματα πρόληψης.

Εργαστήριο εκπαιδευτικών στην Κεφαλλονιά

 

Ο Ηλίας Τζηρίτης, συντονιστής τοπικών δράσεων του WWF Ελλάς δήλωσε: «Η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και είναι πολύτιμος σύμμαχος μας στην ευαισθητοποίηση των παιδιών. Είναι δεδομένο πλέον ότι μόνο μέσω τέτοιων συνεργασιών διαφορετικών φορέων θα πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η μείωση των περιστατικών δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας».

 

Ο Γιώργος Μπεκιάρης, συντονιστής της ΠΑιΘέΑ δήλωσε: «Είμαστε σίγουροι ότι οι μαθητές θα μάθουν, θα ευαισθητοποιηθούν, αλλά και θα χαρούν. Θα αλληλοεπιδράσουν με την τοπική κοινωνία και έτσι θα αποκτήσουν ενεργό ρόλο στην προσπάθεια της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας».

Η εν λόγω εκστρατεία υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου  και της ναυτιλιακής εταιρείας Andriaki Shipping που είχε υποστηρίξει δράσεις για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην Άνδρο. Άμεσοι συνεργάτες του WWF Ελλάς σε αυτή την προσπάθεια είναι η Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ,  η Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης Διάσωσης Βραχναιίκων (ΕΟΠΥΔ) και η Εθελοντική Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος Πυλάρου. Παράλληλα, κρατικοί φορείς σε Αχαΐα και Κεφαλονιά που είναι αρμόδιοι για τις δασικές πυρκαγιές συμβάλλουν σημαντικά στη βέλτιστη υλοποίηση της εκστρατείας και την περαιτέρω διάδοση των μηνυμάτων της.

 

 

 

Back To Top