skip to Main Content
1

Οι βαλίτσες, οι κίτρινοι φάκελοι και τα εκατομμύρια – Οι καταθέσεις των μαρτύρων για τη Novartis

Σκηνικό απόλυτης πολιτικής πόλωσης στήνεται πέριξ του ζητήματος που προέκυψε με τη Novartis και τη δικογραφία με τα δέκα ονόματα πολιτικών που έφτασε στη Βουλή. Οι καταθέσεις που περιλαμβάνονται και αναφέρονται σε πολιτικούς φτάνουν ως το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ δείχνουν ταυτόχρονα υπουργούς Υγείας ο αποδέκτες χρημάτων. Γίνεται λόγος για βαλίτσες γεμάτες ευρώ, φακέλους ή ακόμη και χορηγίες εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για την απόκρυψη του μαύρου χρήματος.

Βαλίτσες με ευρώ στο Μέγαρο Μαξίμου

Στις καταθέσεις μαρτύρων, οι οποίες γίνονταν ακόμη και την ημέρα του συλλαλητηρίου της Αθήνας για τη Μακεδονία, αναφέρονται πρόσωπα, πράγματα και πρακτικές.

Σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών” για τον Αντώνη Σαμαρά ο ισχυρός άνδρας της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής φέρεται να είχε επαφές τόσο με τον ίδιο, όσο και με στενούς του συνεργάτες. Μάρτυρες αναφέρονται στον Δημήτρη Πτωχό, συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού επί θεμάτων διαδικτύου και επικοινωνίας, τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, οι οποίες έλαβαν χώρα τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και εκτός.

Ο κ. Φρουζής σύμφωνα με τους μάρτυρες φέρεται να μετέφερε χρήματα σε βαλίτσα και να την παρέδωσε με τρόπο ώστε να μην καταγραφεί η παρουσία του στο Μέγαρο Μαξίμου. Επιλέχθηκε να εισέλθει με το αυτοκίνητο έτσι ώστε να μην γίνει έλεγχος και από την πλαϊνή είσοδο.

Οι κίτρινοι φάκελοι με τα χρήματα

Σε ό,τι αφορά στον Άδωνι Γεωργιάδη, οι μάρτυρες, πάντα σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών”, κατονομάζουν συνεργάτιδα του τότε υπουργού Υγείας η οποία φέρεται να είχε αναλάβει τον ρόλο παραλαβής χρημάτων μέσα σε κίτρινους φακέλους τόσο σε χώρο ξενοδοχείου, όσο και στο γραφείο του στο υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα υπάρχει και περιγραφή νομιμοποίησης χρημάτων και έτσι γίνεται αναφορά τόσο στην εκδοτική δραστηριότητα του κ. Γεωργιάδη όσο και σε διοργανώσεις και εκδηλώσεις για εκμάθηση και μελέτη των αρχαίων ελληνικών.

Προτίμηση στις βαλίτσες με τα χρήματα”

Οι καταθέσεις που εμπλέκουν τον Ανδρέα Λοβέρδο, σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών” αναφέρουν πως ο πρώην υπουργός Υγείας επιδίωκε να λαμβάνει χρήματα σε βαλίτσες. Παράλληλα περιγράφεται μια ξεχωριστή μέθοδος που ακολουθούσε, όπως αναφέρεται το περιβάλλον του τότε υπουργού. Ονοματίζεται η εταιρεία “Computer Team” η οποία φέρεται να ανήκε στον πρώην υπουργό και να λειτουργούσε μέσω “αχυρανθρώπου”. Αναφέρεται μάλιστα μια ξεχωριστή περίπτωση τον Αύγουστο του 2011 όταν εκδόθηκε δελτίο τιμών φαρμάκων για δύο μόνο φάρμακα, ένα εκ των οποίων ήταν της εταιρείας Novartis. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι πριν την έκδοση του ΦΕΚ ο Κ. Φορυζής είχε συναντηθεί με τον Α. Λοβέρδο και τότε ο πρώην υπουργός φέρεται να είχε δωροδοκηθεί.

Οργισμένες αντιδράσεις

Στο σύνολό τους οι πρώην πρωθυπουργοί και οι υπουργοί, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή αντέδρασαν με οργή, κάνοντας λόγο για ένα στημένο πολιτικό παιχνίδι με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

O πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς δήλωσε:

Η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου. Πρόκειται για την πιο αδίστακτη και πιο γελοία σκευωρία που έχει γίνει ποτέ. Καταθέτω αύριο στον Άρειο Πάγο μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και κατά του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί Νέας Δημοκρατίας που σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους εντός κι εκτός του Δικαστικού Σώματος. Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου, τώρα θα καταλάβουν κι εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους».

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1. Όπου τόνισε πως «η Ελλάδα ζει μέρες μεγάλης ντροπής».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για ρεκορ ηθικής εξαχρείωσης και πολιτικού αμοραλισμού της παρούσας κυβέρνησης:

«Αυτή την φορά η συμμορία ξεπέρασε ακόμα και τα όρια της γελοιότητας.Επειδή, όμως, όλες οι ενέργειές μου ως υπουργού υπαγορεύθηκαν αποκλειστικά, μονοσήμαντα και απόλυτα από το δημόσιο συμφέρον, δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτοί που επιχείρησαν ή θα επιχειρήσουν να ρίξουν σκιές στην πολιτική μου διαδρομή θα κληθούν να λογοδοτήσουν εκεί που τους ταιριάζει: στα αρμόδια ποινικά και πολιτικά δικαστήρια».

newsit.gr

Back To Top