skip to Main Content
3

Προχωρά η ανέγερση δύο νέων σχολείων στην Κεφαλονιά – Ποια επιπλέον σχολεία ζητά η Δευτεροβάθμια

Ποια είναι τελικά η τοποθεσία που θα ανεγερθεί το νέο σχολείο στο Ληξούρι – Δίπλα στο Νάπιερ το νέο σχολείο του Αργοστολίου.

Μπορεί να υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις, μπορεί να ακούστηκαν πολλά για κωλυσιεργίες του Δήμου, και κυρίως των Κτηριακών Υποδομών, μπορεί να κυκλοφορούν πολλά για πολιτικά παιχνίδια και παιχνίδια εργολάβων, τουλάχιστον όμως έγινε το πρώτο βήμα για την ανέγερση νέων σχολείων στην Κεφαλονιά.

Ο εκπρόσωπος των Κτιριακών Υποδομών,  Γ. Στραβοδήμος, μαζί με άλλα μέλη της Επιτροπής Καταλληλότητας επισκέφτηκαν τους χώρους που ο Δήμος σχεδιάζει να προτείνει επίσημα για τη δημιουργία αυτών των σχολείων στο νησί.

Όπως δήλωσε στα Κεφαλονίτικα Νέα ο Γιώργος Κατσιβέλης, η αυτοψία από την Επιτροπή Καταλληλότητας, ήταν απαραίτητη προκειμένου ο Δήμος να καταθέσει επίσημες προτάσεις για τους χώρους ανέγερσης.

Στην όλη διαδικασία υπήρξαν αρετές καθυστερήσεις. Πολλοί κατηγορούν το δήμο γι’ αυτές. Πηγές από τον δήμο όμως αρνούνται τις κατηγορίες και λένε ότι εμείς, με βάση τις δυνατότητες που είχαμε (τεχνικές υπηρεσίες κ.λπ), κάναμε ότι έπρεπε και περιμέναμε την Επιτροπή Καταλληλότητας. Από την άλλη πλευρά, η Περιφέρεια εδώ και μήνες είχε βρει την χρηματοδότηση, μέσω του ΕΣΠΑ, και μπορούσε να ξεκινήσει από μόνη της τις διαδικασίες, εάν έπαιρνε το «οκ» από τις Κτιριακές Υποδομές και από τον Δήμο. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε.

Όπως και νά ‘χει όμως, φτάσαμε στο «δια ταύτα». Για να συσταθεί Επιτροπή έπρεπε να οριστεί εκπρόσωπος από την Υπηρεσία Υγειονομικού, την ΔΟΥ, τον Δήμο και τις ΚΤ.ΥΠ. Στη συνέχεια έπρεπε να έρθει ο εκπρόσωπος των Κτιριακών Υποδομών, η επίσκεψη του οποίου αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Αυγούστου.  Τελικά ήρθε μόλις εχθές και επί τέλους πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος προκειμένου ο Δήμος να προτείνει μία από τις δύο τοποθεσίες στο Ληξούρι.

Ληξούρι: Δίπλα στο Κλειστό

Οι υποψήφιοι χώροι είναι: ο Άγιος Αντώνιος ή ο χώρος δίπλα στο Κλειστό Γυμναστήριο (ο χώρος της ΒΕΣ, εκεί που βρίσκονται σήμερα τα κοντέινερ του 2ου Δημοτικού Σχολείου) στο Ληξούρι και ο χώρος που «στεγάζεται» σήμερα το 3ο Γυμνάσιο, δίπλα στο Νάπιερ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, και οι δύο χώροι στο Ληξούρι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, όμως αυτός που τελικά δείχνει να παίρνει προτεραιότητα, είναι ο χώρος δίπλα στο Κλειστό, αφού φαίνεται να έχει και τις πιο κατάλληλες υποδομές (αποχέτευση, μικρότερο κόστος στη διαμόρφωση του χώρου κ.λπ.). Εκεί πρόκειται να φιλοξενηθεί το ΓΕΛ Ληξουρίου.

Κατάλληλος φαίνεται να κρίνεται από την Επιτροπή και ο χώρος που στεγάζεται σήμερα το 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, δίπλα στο Νάπιερ.

Σύντομα οι δημοπρατήσεις

Η βουλευτής του νομού, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, μιλώντας στα Κεφαλονίτικα Νέα, δήλωσε ότι οι δημοπρατήσεις μπορούν να προχωρήσουν άμεσα. Όπως και νά ‘χει, εάν η Επιτροπή κινηθεί γρήγορα, και δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, αφού μάλιστα έχει βρεθεί η χρηματοδότηση, τις επόμενες εβδομάδες λογικά (και η λογική δεν έχει πολύ συχνά σχέση με την ελληνική γραφειοκρατία) θα πρέπει να έχουμε εξελίξεις, ακόμα και δημοπρατήσεις.

Τρία ακόμη σχολεία – Προβάδισμα τα Μεσοβούνια

Απ’ ότι μάθαμε, εκτός από αυτά τα δύο νέα σχολεία, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, με βάση τις ανάγκες και την κείμενη νομοθεσία έχει ζητήσει τη δημιουργία άλλων τριών σχολείων. Ένα ακόμη στο Αργοστόλι, ένα στα Μεσοβούνια και ένα στην Πάστρα.

Από αυτά, και δεδομένου ότι ο Δήμος εκεί αναζητά κατάλληλους χώρους, οι οποίοι όμως να είναι «καθαροί» ιδιοκτησιακά, προβάδισμα έχουν τα Μεσοβούνια. Κι αυτό γιατί εκεί ακούγεται ότι έχει βρεθεί χώρος που μπορεί να αποδοθεί στον Δήμο με δωρεά. Αυτό όμως, πρώτα μένει να ξεκαθαριστεί.

Κατσιβέλης: Να μας δώσουν και το Ξενία αντί να πάει στους δανειστές

Ο Γιώργος Κατσιβέλης, μιλώντας στα Κεφαλονίτικα Νέα, είπε ότι «υπάρχει και δεύτερος χώρος στο Αργοστόλι που θα ήταν κατάλληλος για σχολείο ή π.χ. για νηπιαγωγείο που έχουμε μεγάλη ανάγκη, και είναι ντροπή που δεν μπορούμε να στεγάσουμε εκεί τα παιδιά μας». Ο χώρος αυτός βρίσκεται στο Ξενία, τον οποίο, όπως είπε, με αφορμή και το θόρυβο που έχει ξεσπάσει τελευταία για το Υπερταμείο, η «κυβέρνηση προορίζει για την εκμετάλλευσή του από τους δανειστές».
«Εμείς ζητήσαμε να ξεμπλοκάρει το θέμα του Ξενία, να το αφήσουν έξω από τα ενέχυρα και να παραχωρηθεί στο Δήμο για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για σχολεία. Και μάλιστα πρέπει να σημειώσω ότι στο χώρο αυτό, στο βορειοανατολικό κομμάτι, από το πολεοδομικό σχέδιο του Αργοστολίου, είχε χωροθετηθεί ένας χώρος ο οποίος προοριζόταν για νηπιαγωγεία-παιδικό σταθμό. Αυτό δεν προχώρησε ποτέ. Πέρα από αυτό όμως, εκεί ήδη υπάρχουν τρία σχολεία. Η κυβέρνηση με τον νόμο που ψήφισε πρόσφατα, παραχωρεί τη δυνατότητα στους δανειστές, εάν δεν πληρωθεί μία δόση, να αξιοποιήσουν τα ακίνητα που ανήκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, ανάμεσα στα οποία είναι και το Ξενία. Αν λοιπόν οι δανειστές, εφόσον δεν πληρωθεί μία δόση, θελήσουν να το πάρουν και να το αξιοποιήσουν (η περιοχή είναι “φιλέτο” εκεί), τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι μαθητές»;
Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Back To Top