skip to Main Content
An

Προσοχή! Εντοπίστηκε νοθευμένο λάδι – Δείτε τα προϊόντα και τι πρέπει να κάνετε

Μόνο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο δεν περιείχαν τα μπουκάλια που εντόπισε ο ΕΦΕΤ. Ο έλεγχος σε δύο εγκαταστάσεων της εταιρείας ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΙΩΝΙΑΣ Α.Ε.Ε.Β.Ε., στην ευρύτερη περιοχή της Νεοχωρούδας Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης αποκάλυψε μια τεράστια απάτη.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ εντοπίστηκε εκτεταμένη νοθεία στο λάδι. Μάλιστα οι αναλύσεις έδειξαν ότι αντί για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο όπως αναγράφοντας στις συσκευασίες τα μπουκάλια περιείχαν μεγάλη ποσότητα σπορέλαιου και χρωστικές ουσίες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ ΕΝΤΟΠΊΣΤΗΚΑΝ “τυποποιημένα προϊόντα που έφεραν επισήμανση «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» με τις εμπορικές επωνυμίες α) «ΕΛΙΑΓΡΟΣ» και «BEVELINI», τα οποία, από προηγούμενες χημικές αναλύσεις, έχει διαπιστωθεί ότι είναι νοθευμένα με σπορέλαιο σε πολύ μεγάλο ποσοστό, τεχνητώς χρωματισμένο και β) «ΦΑΡΟΣ» και «ΛΙΑΤΙΚΟ», στα οποία πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία και όπως διαπιστώθηκε, από τη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας που διεξήγαγε τις αναλύσεις, ενώ επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, στην πραγματικότητα είναι επίσης νοθευμένα με πολύ μεγάλο ποσοστό σπορελαίου, τεχνητώς χρωματισμένου».

Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας διαπιστώθηκε η ύπαρξη :

  • δεξαμενών για αποθήκευση ελαίων

  • εξοπλισμού για χειροκίνητη συσκευασία ελαίων

  • τιμολογίων αγοράς ηλιελαίου, κενών λιθογραφημένων περιεκτών και πλαστικών δοχείων

  • συσκευασιών με χρωστικές

  • πλήθους αυτοκόλλητων ετικετών για συσκευασία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με διάφορες εμπορικές επωνυμίες

  • κενών λιθογραφημένων δοχείων που έφεραν επισήμανση «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» σε συσκευασίες 3, 4 και 5 λίτρων, καθώς και κενές πλαστικές συσκευασίες 1 και 5 λίτρων για συσκευασία ελαίων, με τα αντίστοιχα καπάκια”

Οι ελεγκτές εντόπισαν 1.200 λίτρα χρωματισμένου σπορέλαιου, το οποίο δεν είχε ακόμη εμφιαλωθεί, αλλά και 2.500 λίτρα τυποποιημένων προϊόντων που επισημαίνονταν ως «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

Καθώς είναι άγνωστο πόσα λίτρα νοθευμένου ελαιόλαδου έχουν διοχετευτεί στην αγορά ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές να μην καταναλώσουν τα παραπάνω προϊόντα εάν ήδη τα έχουν προμηθευτεί.

newsit.gr

Back To Top