skip to Main Content
1

Σε εφαρμογή το νέο Μητρώο πολιτών- Τι αλλάζει σε ληξιαρχικές πράξεις και Δημοτολόγια

Το πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών» του υπουργείου Εσωτερικών ξεκινά να εφαρμόζει ο δήμος Αθηναίων και όλοι οι δήμοι της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, λόγω της προσαρμογής στο εθνικής εμβέλειας σύστημα, δεν θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση πολιτών στο Δημοτολόγιο από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, και από την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου στο Ληξιαρχείο.

Στον δήμο Αθηναίων και οι δύο αυτές υπηρεσίες έχουν ως έδρα τους το Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, (Αθηνάς 63). Κανονικά θα γίνονται μόνο οι δηλώσεις θανάτου.

Οι πολίτες θα μπορούν προσέρχονται στις υπηρεσίες μετά την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, όπου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες εργασίες όλων των υπηρεσιών.

Νέο ηλεκτρονικό σύστημα

Το νέο πληροφοριακό σύστημα εθνικής εμβέλειας του υπουργείου Εσωτερικών, θα συνδέει online 1.036 υπηρεσίες Ληξιαρχείου και 325 υπηρεσίες Δημοτολογίου, καθώς και το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών και θα αποτελεί την κεντρική βάση δεδομένων, στην οποία εντάσσεται το σύνολο των στοιχείων που αφορούν στις ληξιαρχικές πράξεις των Ελλήνων πολιτών.

Τα σχετικά έγγραφα που καλούνται να προσκομίζουν οι πολίτες σε υπηρεσίες (πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης και αποσπάσματα ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου και θανάτου) θα διατίθεται ηλεκτρονικά στους αντίστοιχους φορείς.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ- ΜΠΕ με το νέο σύστημα θα υποστηρίζονται και άλλες λειτουργίες όπως είναι η έκδοση ταυτοτήτων και διαβατηρίου, η έκδοση ΑΜΚΑ, τα πιστοποιητικά για εγγραφή των μαθητών στο σχολείο κα.

Από τις 22 του μηνός άμεση πρόσβαση στα δεδομένα του Μητρώου θα έχουν τα ΚΕΠ, η Ελληνική Αστυνομία, το υπουργείο Παιδείας, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο ΟΓΑ και το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, «ημιαυτόματη» πρόσβαση θα έχουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), η ΕΛΣΤΑΤ και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

dikaiologitika.gr

Back To Top