skip to Main Content
1

“Το Αργοστόλι που αγαπάμε” ενθουσίασε το κοινό στην Ιωνίδειο Σχολή Πειραιά

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Ιωνίδειου Σχολής η Εκδήλωση αφιέρωμα στο Αργοστόλι που διοργανώθηκε από την ΄΄ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΑ΄΄ σε συνεργασία με ΄΄ΤΟ ΡΙΦΟΡΤΣΟ΄΄ και την συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Πειραιά.

Στον  χαιρετισμό της ηπρόεδρος της Αδελφότητας  κα Μαριολένη Νεοφύτου αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για την μαζική παρουσία του αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην συνεργασία με τον σύλλογο Ριφόρτσο η οποία, μετά και την προηγούμενη εκδήλωση αφιέρωμα στον ποιητή Μικέλη Άβλιχο, συνεχίζεται με επιτυχία, και εγκαινίασε την συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Πειραιά.

Με την συνεργασία και την συμμετοχή όλων μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά επιτεύγματα στην πολιτισμική δράση μας τόνισε.

Ο πρόεδρος του Ριφόρτσο κος Διονύσης Φωκάς στον σύντομο χαιρετισμό του που ακολούθησε αναφέρθηκε στο ντοκιμαντέρ ΄Το Αργοστόλι που αγαπάμε΄, το οποίο γυρίστηκε με συνεργασία του Ριφόρτσο και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,αφιέρωμα στα 260 χρόνια που είναι πρωτεύουσα το Αργοστόλι (1757-2017) και χρειάσθηκε ένα χρόνο και την συμμετοχή δεκάδων εθελοντών για να ολοκληρωθεί.

Ακολούθησε η προβολήτου ντοκιμαντέρστο οποίο μέσα από παλιές φωτογραφίες , βίντεο,  μαρτυρίες και  δρώμενα χωρίς να κουράζει τον θεατή μεταφέρει την παλιά αίγλη της πρωτεύουσας με  κτίρια , καμπαναριά  καλόγουστα  στολίδια της πόλης αλλά και ήθη, έθιμα, γενικά την ενδιαφέρουσα  καθημερινότητα και ιστορία  κάθε τόπου που τον κάνουν ξεχωριστό.

Μια Επτανησιακή και συνάμα Ευρωπαϊκή μεγαλούπολη η οποία έσβησε μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα τον Αύγουστο του 1953, αλλά δεν χάθηκε στην λήθη, χάρη στον αγώνα των κατοίκων της ξαναχτίζεται , εκσυγχρονίζεται και στέκει εκεί αξιαγάπητη ,έτοιμη να κατακτήσειτην καρδιά  κάθε Κεφαλλονίτη, μετανάστη ή ξένου επισκέπτη.

Μετά την ολοκλήρωση της προβολής ο πρώην πρόεδρος της Αδελφότητας κος Δ. Κουγιανός απήγγειλε ποίημα του Γ, Αποστολάτου για το Αργοστόλι καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Πειραιά (υπό την διεύθυνση του κου Γεωργίου Κανδρεβιώτη) και η μαντολινάτα του ιδίου σχολείου (υπό την διεύθυνση του κου Θεόδωρου Γιατρά) μας ταξίδεψαν με τις  μουσικές τους επιλογές ερμηνεύοντας επτανησιακά και άλλα χορωδιακά ακούσματα, συνοδεία της πιανίστριας Φιλιππίας Ριζοπούλου.

Κατά την απονομή στους μουσικούς, από την πρόεδρο της Αδελφότητας κα Μαριολένη Νεοφύτου  αναμνηστικής πλακέτας  και ενός βιβλίου λευκώματος  για την Κεφαλονιά, τονίσθηκε η διάθεση για  περαιτέρω συνεργασία και εκφράσθηκε η επιθυμία του μουσικού γυμνασίου να επισκεφθεί  την Κεφαλονιά στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος.

Οι καθηγητές μας ενημέρωσαν ότι  το νησί μας έχει επιλεγεί από το Υπουργείο για την λειτουργία μουσικού σχολείου.

Ακολούθησε κέρασμα με μάντολες και άλλα τοπικά γλυκίσματα από την Βοσκοπούλα , με λικέρ σπιτικό με γεύση αρμπαρόριζα διάφορα ποτά και αναψυκτικά.

Στην  εκδήλωση παραβρέθηκαν :

Παναγής Μπενετάτος πρώην Βουλευτής , Νίκος Μοσχονάς Ιστορικός Πρόεδρος Εταιρείας Ιονίων Μελετών, Βασίλειος Τσελέντης καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, Ρίτα Βλησμά Λογοτέχνης ,Σταύρος Νιφοράτος μουσικός, Διονύσιος Κουγιανόςπ,πρόεδρος Αδελφότητας και εκπρόσωποι συλλόγων:

«Ένωση Επτανησίων Ελλάδας»        Δημήτρης Πολλάτος Πρόεδρος

«Οι φίλοι του Δημοτικού Θεάτρου»   Ελένη Μελέτη Πρόεδρος

«Σύλλογος Απανταχού Πυλαρέων»  Ευσταθία Μουστάκη Πρόεδρος

«Σύλλογος Απανταχού Διλινάδων»  Φωτεινός Κουνάδης Πρόεδρος

«Αστερίς Σύλλογος Ρυσιάνων»         Ιωάννης Βανδώρος Πρόεδρος

«Σύλλογος Καμιναράδων»                   Ηλίας Γαλιατσάτος Πρόεδρος

«Σύλλογος Φαρσινών»                          Κώστας Βουτσινάς Πρόεδρος

«Κεφαλληνιακή Ενωση Το Δολίχιο» Ειρήνη Βινιέρη Πρόεδρος

«Εξωρ. Επιμ/τικός Συλλ. Διλινάτων» Σπύρος Κουνάδης Αντιπρόεδρος

«Αδελφότητα Κεφ/νων Χαλανδρίου»Λιλή Ματσούκη Γεν.Γραμματέας

«Σύλλογος Απανταχού Βαλεριανέων» Νίκος ΤσιλιμιδόςΓεν.Γραμματέας

«Αδελφότητα Κεφ/νων Αθηνών»     Γεράσιμος Βανδώρος Μέλος Δ.Σ.

«ΣύλλΚεφ/νωνΙθακ/ων Καλλιθέας»   ΖήσιμοςΜελιδώνης Μέλος Δ,Σ.

«Σύλλογος Πυργιού»                 Σταμ. Καρλή @ Αικ.Χατζήνα Μέλη Δ.Σ.

Σημαντική  ήταν και η συνεισφορά στην επιτυχία της εκδήλωσης του  Γεν.Γραμματέα του «Ριφόρτσο» Ορέστη Καππάτου καθώς και των παρευρισκομένων μελών του Δ.Σ της «Αδελφότητας Πειραιά»:  Γεράσιμου Αγγελετάκη , Ρεγγίνας Μπαλτσαβιά, Χρύσας Κοκκόση, Δήμητρας Βαλλιανάτου, Χριστίνας Βλάχου , Αφροδίτης Ζαμπέλη και της ειδ. γραμματέως Μάχης Αντύπα.

Η   παρουσίαση και ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον Νέστορα Παπαθεοδωράτο Γενικό Γραμματέα της ΄’Αδελφότητας Πειραιά’’.

Εκ της Γραμματείας

                      

Back To Top