skip to Main Content
1

Το Ιόνιο πόλος έλξης για τις εταιρείες που ασχολούνται με την εξόρυξη υδρογονανθράκων

Όπως όλα δείχνουν το 2018, είναι η χρονιά των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο καθώς η ώρα της δοκιμαστικής εξόρυξης και της εκμετάλλευσης είναι πολύ κοντά και γι αυτό το λόγω πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ιονίων στην Ζάκυνθο που διοργάνωσαν η εφημερίδα της Πάτρα «Πελοππόνησος» και ο τηλεοπτικός σταθμός «Ιonian channel».

Στο κτίριο του ΤΕΙ, στην περιοχή της Παναγούλας, το παρών έδωσαν, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος, ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Α’ Υλών, κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, κ. Μπασιάς Γιάννης, ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ, κ. Γιώργος Μυκωνιάτης καθώς και πλήθος επιστημόνων, τοπικών φορέων και ξενοδόχων.

Απών ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Ζακύνθου, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος δεν κατάφερε να ταξιδέψει στο νησί λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων. Ο κ. Υπουργός έστειλε τον χαιρετισμό του, στην ημερίδα. Μεταξύ άλλων ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι “είναι μια χρυσή ευκαιρία για την εκπόνηση νέου παραγωγικού σχεδίου. Η χώρα ανακάμπτει, οι μεγεθυμένοι ρυθμοί ανάπτυξης αντανακλώνται σταδιακά και στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, η ανεργία μειώνεται σταθερά ενώ η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης και αναφοράς για όλους τους επενδυτικούς οίκους του κόσμου”.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απεύθυνε ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στα θέματα εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου και δίνοντας πληροφορίες επί του γενικού πλαισίου σε ότι αφορά τη βασική πολιτική συνοχής της Ευρωπαικής Ένωσης είπε ότι “για τα Ιόνια Νησιά, με τα εργαλεία της Περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε. υπάρχει ένα υπόστρωμα στην λογική της λειτουργίας του, το οποίο ορίζεται ως βιώσιμη ανάπτυξη”.

«Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει την πέμπτη θέση ως προς το σύνολο των περιφερειών της χώρας ως προς την επισκεψιμότητα, την τέταρτη ως προς τις διανυχτερεύσεις και την τρίτη ως προς τις εισπράξεις που είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο» επισήμανε στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος ενώ πρόσθεσε ότι «η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, είναι η Περιφέρεια με την λιγότερη ανεργία στην Ελλάδα σήμερα». Ακόμα ο κ. Γαλιατσάτος για το θέμα την εξόρυξης υδρογονανθράκων δήλωσε ότι «θέσαμε τις δικές προδιαγραφές.

“Είμαστε σε μια εξόχως σεισμογενής περιοχή και θα πρέπει αυτό να αποτυπώνεται στην προσπάθεια που γίνεται πριν προχωρήσουμε στις γεωτρήσεις. Η Ευρωπαϊκή οδηγία πρέπει να ενσωματώνεται στις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και θα πρέπει να αξιολογήσουμε τις προοπτικές των ανταποδοτικών οφελών για τις τοπικές κοινωνίες!”.

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς στο σύντομο χαιρετισμό του, ανάφερε ότι «μια από τις μορφές ενέργειας είναι και η εξόρυξη υδρογονανθράκων. Θέλω να ξεκαθαρίσω ευθύς εξ´ αρχής πως σαν Δήμαρχος είμαι υπέρ της ανάπτυξης, αρκεί να πληρούνται διάφορες προϋποθέσεις που έχουν σχέση κυρίως με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και με την εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας. Κατά την άποψή μου, είναι απαραίτητο να ακούσουμε την επιστήμη, η οποία συνεχώς προειδοποιεί για την επείγουσα ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και για την αξιοποίηση άλλων μορφών ενέργειας που είναι φιλικές προς το περιβάλλον, όπως τα φωτοβολταϊκά, κλπ. Πρέπει να μας παρουσιάσουν τα όποια σχέδια έχουν, τους στόχους τους και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί θα υλοποιηθούν. Η Ζάκυνθος είναι ένα τουριστικό μέρος, το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε από οποιοδήποτε ατύχημα».

Καθώς τελείωσαν οι χαιρετισμοί, ακολούθησε η πρώτη ενότητα της ημερίδας με θέμα «Μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις: Ενέργεια» όπου ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Α’ Υλών , κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα.

Αναλυτικότερα ο κ. Βερροιόπουλος, επεσήμανε ότι «όλα τα αναπτυγμένα κράτη αντιμετωπίζουν τους υδρογονάνθρακες ως εθνικό πλούτο που πρέπει να αξιοποιηθεί και όχι ως εθνικό κίνδυνο. Χώρες με αξιόλογο τουριστικό προϊόν μεγάλου φυσικού πλούτου εκμεταλλεύτηκαν τους υδρογονάνθρακές με σύνεση αναπτύσσοντας επιστημονικές και ειδικές δομές» και ακόμα πρόσθεσε ότι στόχος είναι να «ερευνηθεί το υπέδαφος μας σε στεριά και θάλασσα και να εκμεταλλευτούμε τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες για την ανάπτυξη της οικονομίας προς όφελος όλων, με σεβασμό στο περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και με ασφάλεια».

Για το ρόλο των υδρογονανθράκων στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, μίλησε από το βήμα της ημερίδας «Αναπτυξιακές προοπτικές για το Ιόνιο» o κ. Γιάννης Μπασιάς, Πρόεδρος Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων. Ο κ. Μπασιάς τόνισε ότι σαν χώρα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη γεωγραφική μας θέση, ειδικά στο θαλάσσιο χώρο Ελλάδας – Ιταλίας, υπάρχουν τα περιθώρια για ανάπτυξη, τουριστική, βιομηχανική καθώς υπάρχει ευημερία. Επίσης ο κ. Μπασιάς έκανε γνωστό ότι «το 2019 θα γίνουν γεωτρήσεις στον Πατραϊκό κόλπο αλλά και στη θαλάσσια περιοχή του Κατάκολου» και αναφέρθηκε στο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την δυτική Ελλάδα και επεσήμανε ότι οι διαδικασίες παραχωρήσεων των θαλάσσιων οικοπέδων στις εταιρείες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κ.Σ.

http://www.ermisnews.gr

Back To Top