skip to Main Content
1

“Βόμβα” για τους ιδιοκτήτες γης στην Κεφαλονιά οι δασικοί χάρτες

Βόμβα με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ιδιοκτήτες γης φαίνεται πως θα είναι οι δασικοί χάρτες στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Ένα θέμα που επηρεάζει το συντριπτικό ποσοστό ιδιόκτητων εκτάσεων που κληρονομήθηκαν ή αγοράστηκαν νόμιμα με τίτλους κυριότητας και για τα οποία καταβάλλονται εδώ και χρόνια φόροι και εισφορές ακινήτων, κινδυνεύουν τώρα να χαρακτηριστούν “δημόσιες εκτάσεις”.
Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα, την παρουσία της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου και της προϊσταμένης του Δασαρχείου Κεφαλονιάς, αλλά και εκπροσώπων του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου και της Οργάνωσης Αγροκτηνοτρόφων Κεφαλονιάς, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί άτυπη σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια στο Αργοστόλι, με θέμα την επικείμενη ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Η άτυπη αυτή σύσκεψη “ήρθε” ακριβώς μετά την δήλωση του Παναγή Δρακουλόγκωνα πριν λίγες ημέρες σε ραδιοφωνικό σταθμό για την πιθανότητα σφαλμάτων και αστοχιών στους δασικούς χάρτες, είχε αρχικά ενημερωτικό χαρακτήρα, ενώ στην πορεία συζητήθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αποφυγή “παράλογων” διατυπώσεων και οριοθετήσεων που θα αμφισβητήσουν το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.
Η διευθύντρια της αρμόδιας δ/νσης Δασών Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κα Λύτρα, ενημέρωσε σχετικά με την διαδικασία που ακολουθείται, αναφέροντας πως υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ του “Ελληνικού Κτηματολογίου” και του Αναδόχου και ότι η υπηρεσία της είναι υποχρεωμένη να αποστείλει σε ψηφιακή μορφή όλες τις τελεσίδικες αποφάσεις χαρακτηρισμών των εκτάσεων μέσα σε 30 ημέρες, με σκοπό ο ανάδοχος, μετά από την εκπόνηση των μελετών, να προχωρήσει στην έκδοση των οριστικών οριογραμμών που σε κάθε περίπτωση θα μπορούν να ξανά-ελεγχθούν από την υπηρεσία της.
Μάλιστα, ανέφερε πως πριν από λίγες ημέρες επισκέφτηκε το νησί μας εκπρόσωπος του Κτηματολογίου από την Αθήνα, ενώ η ίδια εκτίμησε πως η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2018.
“Δημόσιες, σύμφωνα με τον νόμο, οι εκτάσεις αυτές”:
 
Ωστόσο αυτό που προκάλεσε έκπληξη, σε σχέση πάντα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης,  ήταν η δήλωσή της κας Λύτρα, ότι σαν υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τις διατάξεις του Νόμου 3208/2003, διατάξεις που σαφώς προβλέπουν ότι οι δασικές και δασωμένες εκτάσεις, θεωρούνται δημόσιες εκτάσεις, χωρίς δηλαδή να προβλέπεται το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς στα νησιά του Ιονίου.  Κατέληξε δε σε μια δική της πρόταση με σκοπό την αποφυγή προβλημάτων, να μην πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα οι εργασίες του Εθνικού Κτηματολογίου και οι αναρτήσεις των δασικών Χαρτών, αλλά να ολοκληρωθούν πρώτα οι χάρτες και μετά η κτηματογράφηση.
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου: Άμεσα στη Βουλή η τροπολογία για το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. 
 
 
Τον λόγο αμέσως πήρε στην σημερινή σύσκεψη η βουλευτής των νησιών μας, η οποία και ανέλυσε την νομοθετική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει εδώ και λίγο καιρό, πρωτοβουλία που επαρκώς και αιτιολογημένα, όπως είπε, έρχεται μετά από δεκαετίες ολόκληρες να αναγνωρίσει με την βούλα του Νόμου αυτό που αποτελεί την ιστορική πραγματικότητα για τα νησιά μας. Δηλαδή το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Δίνοντας την πληροφορία ότι μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει “περάσει” η πολυαναμενόμενη αυτή τροπολογία που θα δώσει λύσει σε αρκετά ζητήματα.
Τέλος, σημειώνουμε πως από τον Φορέα Διαχείρισης του Αίνου, στην σύσκεψη παραβρέθηκε ο Συντονιστής του φορέα κος Ξανθάκης και ο δασοπόνος κος Μινέτος και από τους αγροκτηνοτρόφους ο πρόεδρος της Οργάνωσης  Γεράσιμος Μινέτος, ενώ το παρόν έδωσαν και κτηνοτρόφοι της Κεφαλονιάς.
Σύνταξη-Επιμέλεια
Back To Top