skip to Main Content
An27

Ένα καινοτόμο ερευνητικό έργο στο Αργοστόλι, για τη βελτίωση των αντισεισμικών κανονισμών στην Ελλάδα και παγκοσμίως – Σταύρος Τραυλός, Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεφαλονιάς «Στην Κεφαλονιά που άντεξε τους σεισμούς, στην Κεφαλονιά των καλών κατασκευών, ερχόμαστε να εφαρμόσουμε αυτό το καινοτόμο πείραμα, που θα αποτελέσει τον οδηγό για να αλλάξει ο αντισεισμικός κανονισμός και οι παγκόσμιοι κανονισμοί. Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία και περηφάνια»! Γράφει η Αναστασία Κανάκη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, συνέντευξη τύπου-παρουσίαση ενός καινοτόμου ερευνητικού έργου που θα πραγματοποιηθεί στο Αργοστόλι, κατά το επόμενο διάστημα.

Το έργο περιλαμβάνει τη μόνιμη εγκατάσταση οργάνων παρακολούθησης σεισμικότητας και αναμένεται να έχει σημαντική συμβολή στη βελτίωση των αντισεισμικών κανονισμών στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως.

Πραγματοποιείται σε συνεργασία με Γαλλικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα!

Λεπτομέρειες σχετικά με το καινοτόμο αυτό έργο, μας ανέλυσαν στη συνέντευξη τύπου οι ακόλουθοι:

  • Ο κ. Νίκος Θεοδουλίδης, Διευθυντής Ερευνών του ΟΑΣΠ-ΙΤΣΑΚ
  • Ο κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς
  • Ο κ. Σταύρος Τραυλός, Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεφαλονιάς
  • Ο κ. Αγησίλαος Κονιδάρης, Καθηγητής Εφαρμογών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

 

Δεν υπάρχουν πολλά τέτοια πεδία δοκιμών στον κόσμο. Η έρευνα ξεκίνησε πριν 5 χρόνια. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 200.000 ευρώ. Η χρηματοδότησή του θα γίνει απ την Γαλλική Γενική Γραμματεία Έρευνας, όπως και της Ιαπωνίας, με σκοπό την απόκτηση σχετικής  γνώσης.

Το έργο θα εφαρμοστεί στον Κούταβο, στο Αργοστόλι. Ο λόγος που επιλέχθηκε αυτή η θέση, όπως μας δήλωσε ο κ. Νίκος Θεοδουλίδης, που είναι διευθυντής Ερευνών του ΟΑΣΠ-ΙΤΣΑΚ,  είναι ότι:

«Οικισμοί φτιάχνονται ως συνήθως δίπλα σε θάλασσα ή σε ποτάμια. Η λεκάνη αυτή στον Κούταβο, είναι αντιπροσωπευτική τέτοιων λεκανών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Είναι διπλός ο λόγος: η υψηλή σεισμικότητα, και οι αντιπροσωπευτικές εδαφικές συνθήκες, καθώς υπάρχει ποικιλία γεωλογικών συνθηκών που είναι αναγκαίες για την έρευνα αυτή».

Συνέχισε, λέγοντας πως:

«ο σκοπός της εφαρμογής του έργου είναι να τεκμηριωθεί και να κατανοηθεί το πώς οι τοπικές εδαφικές συνθήκες σε μια θέση σαν του Κουτάβου, μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση του φαινομένου των σεισμικών δονήσεων. Κατά δεύτερο λόγο, να μας βοηθήσει σε πρακτικό επίπεδο, σε αντισεισμικές διατάξεις. Τρίτον, τα δεδομένα που θα αντλήσουμε από το δίκτυο αυτό, θα βοηθήσουν σημαντικά και σε λύση άλλων επιστημονικών προβλημάτων της σεισμολογίας γενικότερα».

Επίσης, μας πληροφόρησε πως:

«Στην θέση του Κουτάβου στο Αργοστόλι, θα κατασκευαστεί και ένα μικρό κτίριο, ένας οικίσκος που θα φιλοξενεί τα όργανα μέτρησης της σεισμικότητας. Σε αυτό τον οικίσκο θα μπορούν κάποια στιγμή στο μέλλον να πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις για παράδειγμα σε σχολεία, σχετικά με το τι καταγράφεται στον χώρο αυτό».

Σχετικά με τα οφέλη απ το έργο, μα είπε:

«Υπάρχουν πολλά επιστημονικά οφέλη απ το έργο αυτό, τόσο στη βασική επιστήμη, όσο και στην εφαρμοσμένη επιστήμη της τεχνολογίας. Ένα άλλο όφελος το οποίο είναι πολύ σημαντικό, είναι η συμβολή στον ΕΑΚ (Ελληνικό αντισεισμικό κανονισμό) μετά απ τις μελέτες που θα γίνουν, στον ΕC8 Ευρωκώδικα, αλλά και σε παγκόσμιες διατάξεις! Ένα τέτοιο πεδίο δοκιμών αποτελεί ένα διεθνές παρατηρητήριο, με διεθνείς συνεργασίες»

Συνέχισε, λέγοντας:

«Επίσης, μια τέτοια δράση στο νησί, μπορεί να αποκτήσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, μέσω των συνεργασιών και των δημοσιεύσεων που θα γίνονται, μπορούν σταδιακά να ενσωματωθούν κι άλλες δράσεις που θα στοχεύουν στη μείωση του συνεχούς κινδύνου τόσο στο Ιόνιο, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα. Με λίγα λόγια να αποκτηθεί ένα πρωτόκολλο για την αντιμετώπισης ενός σεισμού, αλλά και των συνεπειών του!».

Τέλος, μας ανέλυσε την εξής σχέση:

«R=H*V, η σεισμική διακινδύνευση είναι μία σύνθεση της σεισμικής επικινδυνότητας και της τρωτότητας των κατασκευών. Το –Η- δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, είναι η φύση. Μπορούμε μόνο να το κατανοήσουμε. Όσο μειώνουμε την τρωτότητα –v-, τόσο μειώνουμε και τον σεισμικό κίνδυνο –R-».

Μας δήλωσε επίσης πως:

«στη φάση αυτή, οι ενέργειες θα γίνουν με θέμα το έδαφος. Στην επόμενη φάση, θα γίνει συνεργασία μετά από πρόταση του κ. Δρακουλόγκωνα και του κ. Τραυλού για να ενοργανωθεί μια αντιπροσωπευτική κατασκευή, με τα αντίστοιχα όργανα, ώστε να δούμε πώς τεκμηριώνεται μια συμπεριφορά ενός κτιρίου, όχι με απλό οπτικό έλεγχο, αλλά και με όργανα».

Ο Σταύρος Τραυλός, Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεφαλονιάς δήλωσε με τη σειρά του:

«Είναι πολύ σημαντικό πράγμα όταν ένας πολιτικός μηχανικός σχεδιάζει ένα κτίριο, να γνωρίζει ανάλογα με το έδαφος που έχει από κάτω, πώς μπορεί να συμπεριφερθεί σε περίπτωση σεισμού το κτίριο και τελικά να τον νικήσει».

Και συνέχισε:

«Στην Κεφαλονιά που άντεξε τους σεισμούς, στην Κεφαλονιά των καλών κατασκευών, ερχόμαστε να εφαρμόσουμε αυτό το καινοτόμο πείραμα, που θα αποτελέσει τον οδηγό για να αλλάξει ο αντισεισμικός κανονισμός και οι παγκόσμιοι κανονισμοί. Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία και περηφάνια»!

«Ο σεισμός ήταν, είναι και θα είναι ένας παίκτης στην Κεφαλονιά. Παίζουμε καθημερινά, συνδιαλεγόμενοι μαζί του. Πρέπει να το αποδεχτούμε και να μην βάλουμε το πρόβλημα κάτω απ το χαλί. Έχουμε όμως τις ασφαλέστερες κατασκευές και αυτό αποδείχθηκε πέρσι. Δεν φοβόμαστε να πούμε ότι υπάρχουν σεισμοί, το αποδεχόμαστε, τον σεβόμαστε και δεν τον ξεχνάμε ποτέ. Με αυτό το πείραμα, θα γίνουμε καλύτεροι ως επιστήμονες και θα δημιουργούμε ακόμη καλύτερες κατασκευές»!

«Το ΤΕΕ είναι αυτό που θα αναδείξει το πείραμα. Μπορούμε να τοποθετήσουμε μια οθόνη στη Νομαρχία και να βλέπουμε όλοι την σεισμική διέγερση στην Κεφαλονιά. Αυτό μην το φοβόμαστε, αντιθέτως θα μπορούσε με σωστούς χειρισμούς να αποτελέσει αξιοθέατο και αφορμή να γίνει το νησί μας πόλος έλξης τουριστών. Θα γίνει έτσι κι αλλιώς αυτό, καθώς θα έρθουν πολλοί επιστήμονες στο νησί να παρακολουθήσουν αυτό το πείραμα από κοντά».

Επίσης μας πληροφόρησε πως:

«Tην ερχόμενη εβδομάδα, το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος θα υπογράψει τη σύμβαση, ώστε να ξεκινήσει ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία».

 

Η καταγραφή αυτών των αποτελεσμάτων, θα είναι διαθέσιμη σε πραγματικό χρόνο για όλους ανά πάσα στιγμή στο διαδίκτυο.

Η έναρξη των γεωτρήσεων που θα γίνουν ανα τρία μέτρα, σε βάθος 20, 40 και 60 μέτρων αντίστοιχα, θα ξεκινήσει την Τρίτη.

Ο κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς δήλωσε: «το έργο δεν είναι κάτι που έχει να κάνει με πρόβλεψη σεισμών, αλλά ενώνει ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών φορέων του νησιού μας. Το ΤΕΙ, το ΤΕΕ, η Περιφερειακή Ενότητα και άλλοι επιστημονικοί φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα ερευνητικό έργο, που είναι από τα πιο σημαντικά που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο κ. Αγησίλαος Κονιδάρης, Καθηγητής Εφαρμογών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων: «Η συμβολή του ΤΕΙ μας, έχει να κάνει με την οργάνωση και την όλη επικοινωνία του έργου, καθώς και τον χειρισμό του δικτύου, δηλαδή τον τρόπο που τα δεδομένα θα φεύγουν απ το δίκτυο και θα είναι διαθέσιμα στον κόσμο. Επίσης, στη δικτύωση του ίδιου του έργου και των διατάξεων και τέλος, θα δημιουργηθεί ένας διαδικτυακός τόπος, ένας ιστοχώρος ενημέρωσης σχετικά με το έργο. Σε δευτερεύουσες λοιπόν δράσεις, επικουρικές ανήκει η συμβολή του ΤΕΙ».

 

Back To Top