skip to Main Content
An602

Ένα ξεχωριστό Μουσείο «ελιάς, κρασιού, ψωμιού και παλαιών φωτογραφιών» στο Φισκάρδο, του Σταυρογεράσιμου Βανδώρου! Μια γρήγορη ματιά στην παλιά εποχή! Γράφει η Αναστασία Κανάκη

…Κι εκεί που νιώθαμε μια σιγουριά, πως είχαμε επισκεφθεί οτιδήποτε σχετίζεται με τον πολιτισμό της Κεφαλονιάς και ότι είχαμε γνώση όλων των σημείων αναφοράς του όμορφου νησιού μας, τα οποία προβάλλουν την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά του, μας ανατράπηκαν όλα!

Όλα ξεκίνησαν, όταν θελήσαμε να νιώσουμε για λίγο κι εμείς τουρίστες, που ανακαλύπτουμε το ίδιο μας το νησί! Έτσι, όπως οι περισσότεροι συμπατριώτες μας έχουν παρόμοια ανάγκη κατά καιρούς, με σκοπό να ξεφύγουν για λίγο απ την καθημερινότητά τους, να «γεμίσουν» τη μνήμη τους με νέες εικόνες και να αλλάξουν διάθεση!

..Κι όχι άδικα, καθώς το νησί μας διαθέτει 365 υπέροχα, ξεχωριστά χωριά, όλα με κάτι μοναδικό να σου προσφέρουν, απ τους ιδιαίτερους ανθρώπους τους, μέχρι τη φυσική ομορφιά τους! Κάπως έτσι λοιπόν, ξεκινήσαμε την εκδρομή μας, με κατεύθυνση την Βόρεια Κεφαλονιά! Φθάσαμε στο μαγευτικό Φισκάρδο και ξεκινήσαμε τη βόλτα μας απ τον παραλιακό δρόμο, απολαμβάνοντας την θάλασσα, τα σκάφη και τα παραδοσιακά ταβερνάκια! Για να ολοκληρωθεί ο ρόλος μας όμως ως τουρίστες, θελήσαμε να επισκεφθούμε κι ένα απ τα παραλιακά μαγαζάκια, με είδη δώρων κι άλλα τουριστικά είδη!

an

Μπαίνοντας, νιώσαμε την έκπληξη, καθώς στο βάθος του μαγαζιού αντικρίσαμε μία ταμπέλα, που κατεύθυνε τον εκάστοτε πελάτη στον επάνω όροφο

an59

Πλησιάσαμε και αρχίσαμε να ανεβαίνουμε τις σκάλες, όταν σιγά σιγά ξεπρόβαλαν εικόνες μιας άλλης εποχής!

an3

Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μας στον χρόνο, στην παράδοση της Κεφαλονιάς και στις ασχολίες των προγόνων μας, που σχετίζονταν με αγροτικές, κτηνοτροφικές δουλειές κ.ά.!

an58

 

Μηχανήματα που βοηθούσαν στο ελαιοτριβείο, το τυροκομείο, τον φούρνο, το οινοποιείο, το ψάρεμα, αλλά και σκεύη και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές στην καθημερινότητά τους, ξαναζωντάνευαν μπροστά στα μάτια μας!

Όλα αυτά τα έχει συλλέξει ο κ. Σταυρογεράσιμος Βανδώρος, ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος, που έχει συγκεντρώσει με πολύ μεράκι αντικείμενα που μας συνδέουν με το όμορφο παρελθόν του νησιού μας!

an7

Κάποια από αυτά βεβαίως αποτελούν αγορές του ιδίου. Η συντήρηση των αντικειμένων γίνεται απ τη σύζυγο του κ. Βανδώρου, αφού αποτελεί χόμπι κι ευχάριστη ενασχόλησή της!

Είσοδος να τονίσουμε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει, απλά για να επισκεφθεί κάποιος το μουσείο, αρκεί να αγοράσει ένα σαπουνάκι με φυσικά συστατικά, αξίας περίπου 2 ευρώ, το οποίο φυσικά κατά την έξοδό του απ το μαγαζί, κρατάει ως αναμνηστικό! Αυτό, όπως μας διευκρίνισε ο κ. Σταυρογεράσιμος, το εφάρμοσε επειδή ανεβοκατέβαιναν παιδάκια στον όροφο του μουσείου και ήταν επικίνδυνο και αυτά να χτυπήσουν, αλλά και να προξενήσουν κάποια ζημιά στον χώρο, ασυνόδευτα.

Σας προτείνουμε να το επισκεφθείτε κι εσείς, γιατί είναι ένα κρυμμένο στολίδι του νησιού μας, αφού μας συνδέει με το παρελθόν, την παράδοση και τον πολιτισμό της Κεφαλονιάς!

Απολαύστε φωτογραφικό υλικό απ το μουσείο:

Back To Top