skip to Main Content
An 41

Ένα… συλλογικό ψηφιδωτό στο Ληξούρι [εικόνες – video]

Eνα εντυπωσιακό ψηφιδωτό από ανακυκλωμένα υλικά δημιουργείται αυτές τις μέρες στο πανέμορφο Ληξούρι και φιλοδοξεί να γίνει άλλος ένας πόλος έλξης για την πόλη.

Ξεκίνησαν να το φτιάχνουν στις όχθες του ποταμιού δύο φίλες από τη Βαρκελώνη, γρήγορα όμως «υιοθετήθηκε» από πάμπολλους Ληξουριώτες που έσπευσαν να συμμετέχουν στη δημιουργία του με κάθε τρόπο.

Η Εστεφανία Βαλς Ουρκίχο είναι γεννημένη στην Βαρκελώνη, από μητέρα Αργεντινέζα και Έλληνα πατέρα. Μένει στην Γουατεμάλα αλλά ταξιδεύσει σε όλο τον κόσμο, φτιάχνοντας πότε κεραμικές μαριονέτες στη Γαλλία, πότε έργα εννοιολογικής τέχνης (conseptual art) στην Ιαπωνία και πότε κεραμικά ψηφιδωτά από… σπασμένα και πεταμένα πλακάκια στο… Πίκολο Παρίσι. Ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την τέχνη της κεραμικής και την αγγειοπλαστική όπως και η Μεξικάνα φίλη της Σοφία Ρούβιος με την οποία γνωρίστηκε στην πρωτεύουσα της Καταλονίας.

Εστεφανία (αριστερά) και Σοφία (δεξιά)

 

Ένα… συλλογικό ψηφιδωτό

Το ψηφιδωτό είναι φτιαγμένο από ανακυκλωμένα υλικά (παλιά πλακάκια, φθαρμένα ή παλιά κεραμικά κ.λπ.).  Τα υλικά αυτά έφεραν κάτοικοι του Ληξουρίου, πολλοί από τους οποίους μάλιστα συμμετείχαν και στην κατασκευή του έργου.

«Τους διδάξαμε πώς να το κάνουν και μετά τους αφήσαμε ελεύθερους να βάλουν τη δική τους τέχνη σ’ αυτό», μας είπε η Εστεφανία η οποία έδειξε εντυπωσιασμένη από τη συμμετοχή:

«Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τέτοια συμμετοχή και βοήθεια», θα μας πει. «Φτιάξαμε μια πολύ καλή ομάδα. Άλλοι έφερναν τα υλικά, άλλοι βοηθούσαν στην υλοποίηση, άλλοι μας έφερναν φαγητό και νερό, και όλοι συνεργαζόμασταν . Όπως το μωσαϊκό που φτιάξαμε είναι φτιαγμένο από διαφορετικά κομμάτια, έτσι και η βοήθεια που είχαμε ήταν μεγάλη και πολυποίκιλη, και από διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτή είναι και η ομορφιά του όλου σχεδίου. Έτσι θα πρέπει να είναι και η ζωή…»

Η Εστεφανία πιστεύει ότι η ομάδα που δημιουργήθηκε έμαθε πολλά και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει σε νέα έργα ή στην επέκταση αυτού του έργου στα υπόλοιπα μέτρα της όχθης του ποταμιού.

«Η ομάδα είναι έτοιμη να δουλέψει σε παρόμοια έργα ακόμη και όταν φύγουμε εμείς. Ξέρει πλέον πώς γίνεται όλο αυτό. Παράλληλα το έργο αυτό μπορεί να αναβαθμίσει το ποτάμι, να γίνει πόλος έλξης για τους κατοίκους, να τραβήξει το βλέμμα των επισκεπτών του Ληξουριού».

Αναφέρθηκε επίσης στις εικόνες του ψηφιδωτού που σε ένα βαθμό συνδιαμορφώθηκαν από εκείνη και τη Σοφία, αλλά και από όσους συμμετείχαν, αφού πολλοί ήταν αυτοί που πρόσθεσαν την δική τους πινελιά, ή καλύτερα, την δική τους… ψηφίδα. Σύμβολα από την ελληνική μυθολογία, όπως ο θεός Ήλιος, ένα μεγάλο μάτι, αλλά και στοιχεία της θάλασσας, όπως δελφίνια και όστρακα, βρίσκονται στις εντυπωσιακές εικόνες που απλώνονται στις δύο όχθες του ποταμού.

Τέλος, ευχαρίστησε το Ιόνιο Κέντρο Πολιτισμού στα Μεταξάτα για την πρόσκληση, τον Δήμο για τη στήριξη και τη βοήθεια και κυρίως τους εθελοντές που συμμετείχαν και συνεχίζουν να συμμετέχουν.

Εκείνες την Κυριακή αναχωρούν από την Κεφαλονιά, όμως αφήνουν πίσω τους μία ζωντανή παρακαταθήκη που μπορεί να συνεχίσει να ομορφαίνει την πόλη.

Κατσιβέλης: Ο κόσμος συμμετείχε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους

Εντυπωσιασμένος από τη συμμετοχή του κόσμου ήταν και ο αντιδήμαρχος Παλικής Γιώργος Κατσιβέλης ο οποίος πρόσθεσε ότι με το έργο αυτό, η γέφυρα που μέχρι σήμερα ήταν υποβαθμισμένη, αποκτά νέα προοπτική, και μάλιστα με έναν τρόπο που γίνεται αφορμή για να συνεργαστούν άνθρωποι, να ασχοληθούν με την τέχνη, να ομορφύνουν την πόλη τους. Παράλληλα, η προσπάθεια αυτή έχει μεγάλη σημασία για το περιβάλλον αφού υλοποιείται με ανακυκλωμένα υλικά. Υλικά δηλαδή που σε άλλες περιπτώσεις θα βρίσκονταν παραπεταμένα σε αποθήκες ή χωματερές.

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, στις 8 το απόγευμα, θα γίνει οι επίσημη παρουσίαση των δύο ψηφιδωτών, στον αναβαθμισμένο πλέον… μικρό Σηκουάνα του Ληξουριού.

Δείτε το βίντεο που ετοιμάσαμε από το εντυπωσιακό έργο στο Ληξούρι.

Στο δεύτερο βίντεο ο αντιδήμαρχος Παλικής ευχαριστεί όλους όσους βοήθησαν.

Πηγή: Κεφαλονίτικα Νέα

Back To Top