skip to Main Content
Diavgeia Access Aftodioikisi 620×320 620×320

Έρχεται η «Διαύγεια Μου» – Βελτιώνεται η αναζήτηση εγγραφων, ανοίγει «Κανάλι καταγγελιών»

Στον «αέρα» και στη διάθεση πολιτών, επαγγελματιών και στελεχών της δημόσιας διοίκησης θα βρίσκεται από την ερχόμενη Τρίτη 10 Ιουνίου η «Διαύγεια Νο 2». Πρόκειται για το ανανεωμένο και ενισχυμένο πλαίσιο της «Διαύγειας» που αποσκοπεί στην ενίσχυση των θεσμών διαφάνειας και λογοδοσίας, ως ένα πιο εύχρηστο εργαλείο δημόσιας πληροφορίας, όπως παρουσιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη και Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Στη νέα «Διαύγεια» θα υπάρχει μια πιο ευέλικτη μηχανή αναζήτησης, με περισσότερες δυνατότητες ως προς την εύρεση αποφάσεων και πληροφοριών που ενδιαφέρει κάθε επισκέπτη, ενώ ακόμη θα υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμών και παρεμβάσεων από την πλευρά των πολιτών. Ως εργαλείο, η «Διαύγεια» θα αξιοποιήσει τις τεχνικές αναζήτησης και τα εργαλεία εύχρηστης αναδίφησης αποφάσεων ενώ έχει διαμορφώσει «φιλικό περιβάλλον» για πρόσβαση στην πληροφορία από τα άτομα με αναπηρία, παρέχοντας πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης, που επιτρέπει την πρόσβαση στην πληροφορία.

Πέρα από την αναβάθμιση της «Διαύγειας», στόχος είναι και η θεσμική της ενίσχυση. Αν και αρχικά τα έγγραφα που δημοσιεύονταν στον ιστότοπο ήταν μόνο για ανάγνωση, πλέον κάθε απόφαση του δημοσίου θα ισχύει μόλις αναρτηθεί και θα υπερισχύει έναντι σχετικών προηγούμενων και, ακόμη, οι πολίτες θα μπορούν να επικαλούνται αποκλειστικά και μόνο τον Αριθμό Δημοσίευσης Απόφασης (ΑΔΑ) αναφορικά με κάθε συναλλαγή τους με το δημόσιο, όπως περιγράφηκε στη συνέντευξη Τύπου. Έμφαση δίνει το αρμόδιο υπουργείο στο Μητρώο Φορέων του Δημοσίου που προστίθεται εντός της «Διαύγειας» όπου θα θα αναρτηθούν τα πλήρη οργανογράμματα των φορέων. Ακόμη, κάθε φορέας θα κληθεί να συγκεντρώσει τα πρότυπα έντυπα που τον αφορούν (π.χ. έντυπα αιτήσεων) και απαιτούνται για όλες τις συναλλαγές των πολιτών με τον εν λόγω φορέα.

Καλύτερη αναζήτηση

Τα κριτήρια αναζήτησης θα είναι περισσότερα και καλύτερα. Πλέον η αναζήτηση θα γίνεται με τη ρίζα της λέξης που αναζητεί ο επισκέπτης, ώστε να έχει πρόσβαση ακόμα και σε αποφάσεις που δεν γνωρίζει εκ των προτέρων το πλήρες περιεχόμενό τους. Επιπλέον υπάρχουν υπηρεσίες που «προσωποποιούνται», με ένα σκέλος του διαδικτυακού εργαλείου να μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η «Διαύγειά Μου»: ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα εκτός από το να αναζητά τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν, να τις αποθηκεύει, διαχωρίζοντάς τες ή συνοδεύοντάς τες με άλλες αναζητήσεις. Το νέο πλαίσιο υπόσχεται καλύτερη τεχνολογική αναζήτηση και εξασφαλίζει περισσότερη ασφάλεια και εγκυρότητα. Όλα τα έγγραφα θα έχουν τις πληροφορίες και τις ώρες που θα αναρτώνται στη «Διαύγεια», καθώς και συνημμένες όσες προθεσμίες αφορούν το εν λόγω έγγραφο, προσθήκη η οποία αφορά περισσότερο σε διαγωνισμούς και ενδιαφερόμενους για αυτούς επαγγελματίες.

Κανάλι Καταγγελιών

Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες που επιδιώκει να φέρει η νέα «Διαύγεια» είναι το χαρακτηριζόμενο ως «Κανάλι Καταγγελιών». Εκεί ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να καταθέτει τις καταγγελίες του, οι οποίες θα ελέγχονται από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Στη συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΔΜΗΔ δόθηκαν στη δημοσιότητα και ενδιαφέροντα στατιστικά που αφορούν τη «Διαύγεια» και αξίζει να αναφερθούν:

-Στους 32.000 ανέρχονται οι «χρήστες» ιστότοπου έχοντες κωδικό

-Στα 11,5 εκατ. υπολογίζονται οι αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί από τον Οκτώβριο του 2010.

-Έως τις 2.000 περίπου ανέρχονται οι αποφάσεις που αναρτώνται ανά ώρα αιχμής

-Στις 14.000 υπολογίζονται οι αποφάσεις που αναρτώνται ημερησίως κατά μέσο όρο

Όλες οι πληροφορίες που έχουν αναρτηθεί στο «Διαύγεια» θα μεταφερθούν στη νέα εκδοχή της που θα είναι προσβάσιμη από 10 Ιουνίου και στις παλιές πληροφορίες θα προστεθούν και θα συνδεθούν τα νέα έγγραφα.

Οι έξι χαρακτηριστικά της «Νέας Διάυγειας»

1) Θεσμική κατοχύρωση (ήδη από τον Οκτώβριο του 2013): Κάθε πράξη, εκτός από αυτές που δημοσιεύονται και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αποκτά ισχύ μόνο μέσω της ανάρτησής της στο «Διαύγεια» και το αναρτημένο έγγραφο υπερισχύει έναντι των υπολοίπων εκδόσεων της πράξης. Ο πολίτης μπορεί να επικαλείται τα αναρτημένα έγγραφα στις συναλλαγές του με τις δημόσιες υπηρεσίες, κάνοντας χρήση του μοναδικού Αριθμού Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) των εγγράφων, χωρίς να απαιτείται η επικύρωσή τους.

2) Πρακτική αναβάθμιση: Καλύτερη οργάνωση της πληροφορίας που παρουσιάζεται στη «Διαύγεια». Χρήση απλής γλώσσας, κατανοητή στον πολίτη και στις επιχειρήσεις. Περισσότερα και βελτιωμένα κριτήρια αναζήτησης. Δυνατότητα εξειδίκευσης αποτελεσμάτων με εφαρμογή επιπλέον κριτηρίων.

3) Πρόσβαση σε ΑμΕΑ: Δυνατότητα χρήσης της εφαρμογής από άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου έγινε παρουσίαση των δυνατοτήτων που παρέχει η νέα «Διαύγεια» στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες από το γενικό γραμματέα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και στέλεχος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Παναγιώτη Μαρκοστάμο.

4) Προσωποποιημένες υπηρεσίες: Εξατομικευμένες αναζητήσεις. Δυνατότητα προσωπικού σελιδοδείκτη σε αναρτήσεις που ενδιαφέρουν.

5) Τεχνολογική αναβάθμιση: Χειρισμός υψηλού αριθμού αποφάσεων και εξασφάλιση καλύτερης απόκρισης σε μεγάλο φόρτο. Ψηφιακή υπογραφή των εγγράφων του «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» για εξασφάλιση της εγκυρότητάς τους. Επεξεργάσιμη μορφή δεδομένων για επαναχρησιμοποίηση από άλλα συστήματα.

6) Μηχανισμός ελέγχου για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης: Πραγματοποίηση ελέγχων από το ΣΕΕΔΔ με βάση καταγγελίες που υποβάλλουν πολίτες και δημόσιοι υπάλληλοι για εξασφάλιση πλήρους και σωστής εφαρμογής του «Διαύγεια» από τους φορείς της δημόσιας διοίκησης.

Τι είπαν Μητσοτάκης, Χριστοφιλοπούλου

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τα ακόλουθα

«Το πρόγραμμα “Διαύγεια” είναι ένας αναντικατάστατος θεσμός, δημοκρατικός πυλώνας διαφάνειας και λογοδοσίας. Αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο ελέγχου της άσκησης δημόσιας εξουσίας από τους πολίτες. Η “Διαύγεια” έχει αγκαλιαστεί από τη κοινωνία των πολιτών και από τη πρώτη στιγμή που αναλάβαμε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και εγώ και η Υφυπουργός, είχαμε δεσμευτεί ότι θα την ενισχύσουμε όχι μόνο θεσμικά, αλλά και επιχειρησιακά. Τα πρώτα βήματα θεσμικής ενίσχυση της Διαύγειας  έγιναν τον περασμένο Οκτώβριο με το σχετικό νόμο που ψηφίσαμε στη Βουλή των Ελλήνων. Σήμερα παρουσιάζουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της καινούριας “Διαύγειας”. Ο σκοπός μας ήταν και παραμένει ένας: Να καταστήσουμε τη “Διαύγεια” πιο φιλική για τους πολίτες και με μεγαλύτερο εύρος αντικειμένου. Μία “Διαύγεια” η οποία θα στηρίζεται σε μία πιο στέρεη τεχνική υποδομή. Πιστεύω ότι η νέα αναβαθμισμένη “Διαύγεια” θα αγκαλιαστεί από τους πολίτες και θα ενισχύσει ένα κεντρικό θεσμό διαφάνειας και λογοδοσίας που τόσο χρειάζεται η χώρα μας, σε εποχές που η άσκηση της πολιτικής εξουσίας αμφισβητείται συνολικά έντονα από τους πολίτες. Έχουμε χρέος και καθήκον εμείς, ειδικά στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, να ενισχύουμε τους θεσμούς διαφάνειας και λογοδοσίας».

Από την πλευρά της η κυρία Χριστοφιλόπουλου, επισήμανε ότι:

«Το “Διαύγεια Ι” ήταν μια διεθνώς και ευρωπαϊκά καλή πρακτική και είμαστε υπερήφανοι ως χώρα για τη λειτουργία του. Σήμερα παρουσιάζουμε το πρόγραμμα  “Διαύγεια ΙΙ”, ένα καθοριστικό βήμα προς την ίδια κατεύθυνση: “Διαφάνεια παντού – Διαφάνεια στην πράξη”. Απλά και εύκολα, σύγχρονα και οργανωμένα, θα προσφέρει σε πολίτες, υπηρεσίες και επιχειρήσεις, την απαραίτητη πληροφορία, με πλήρη διαφάνεια, αποδεικνύοντας στην πράξη την απόφασή μας για χρηστή και ποιοτική διοίκηση. Βασίζεται στην αρχή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής Ανοιχτής Διακυβέρνησης που επιχειρεί να αλλάξει τη σχέση κράτους – πολίτη και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στην πολιτική. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς που συμμετείχαν και συνέβαλλαν στην προσπάθεια αυτή, όπως την Υπηρεσία Ανάπτυξης Πληροφορικής και την ΟΔΕ του Υπουργείου μας, τη Διεθνή Διαφάνεια, το Συνήγορο του Πολίτη, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων και το Σώμα Επιθεώρησης Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑμεΑ) για τη συνεργασία που είχαμε, έτσι ώστε να έχουμε ένα “Διαύγεια ΙΙ” προσβάσιμο στους συμπολίτες μας με αναπηρίες».

ΝΕΑ ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Από το aftodioikisi.gr

Back To Top