skip to Main Content
An131

Αδιέξοδο: Διαφωνούν σε 5 θέματα – Αναβλήθηκε η επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ

  • Μεγάλη η απόσταση Αθήνας-θεσμών σε πέντε θέματα
  • Ανυποχώρητες και οι δύο πλευρές για 100 δόσεις, κόκκινα δάνεια, γενόσημα, αγγελιόσημο, ΦΠΑ στην εκπαίδευση
  • Σε εξέλιξη από τις 18:00 η τηλεδιάσκεψη Σταθάκη-κουαρτέτου
  • Εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο ο Τσίπρας ξεκινά νέο γύρο επαφών εντός του Σαββατοκύριακου
  • Αγωνία για την δόση που συζητείται στο Eurogroup της Δευτέρας

Ούτε ένα ούτες δύο αλλά πέντε είναι τα ανοικτά μέτωπα κυβέρνησης-δανειστών καθιστώντας δραματική την «διαπραγμάτευση». Είναι ενδεικτικό ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για απόψε επικονωνία Τσίπρα-Γιούνκερ εν αναμονή του αποτελέσματος της τηλεδιάσκεψης Σταθάκη-κουαρτέτου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά καθώς δεν έχει αρθεί η διαφωνία Αθήνας-δανειστών είναι τα εξής:

  1. Οι 100 δόσεις,
  2. Τα γενόσημα,
  3. Τα «κόκκινα» δάνεια,
  4. Το αγγελιόσημο
  5. Ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

Ολα αυτά τίθενται επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 6, ανάμεσα στους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο υπό τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Αν διαπιστωθεί αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη αυτή, θα υπάρξει νέος γύρος επαφών του Πρωθυπουργού με το ανώτατο πολιτικό προσωπικό των Βρυξελλών, εντός του Σαββατοκύριακου.

Παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών έκλιναν προς την ακύρωση της τηλεδιάσκεψης το μεσημέρι, τελικώς αποφασίστηκε να γίνει ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε λύση. Η τηλεδιάσκεψη θα είναι εφ’ όλης της ύλης, ωστόσο έμφαση θα δοθεί στα «κόκκινα» δάνεια αφού παραμένουν το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τη συμφωνία.

Ως προς τους πλειστηριασμούς, η Αθήνα, δεν έχει υποχωρήσει από τις θέσεις της, δηλαδή 32.000 εισοδηματικό όριο και 200.000 ευρώ όριο προστατευόμενης κατοικίας με κλιμάκωση ανά είδος νοικοκυριού.

Από την ελληνική πλευρά τονίζουν ότι το βασικό πρόβλημα είναι η απαίτηση των δανειστών να πέσει πολύ χαμηλά ο πήχης στα εισοδηματικά όρια με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βγουν εκτός προστατευτικής ομπρέλας δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Από την έκβαση της σημερινής τηλεδιάσκεψης, θα κριθεί αν θα χρειαστεί να γίνει και άλλη μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Πάντως, αν παραμείνει το αδιέξοδο, όπως σήμερα, η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στο Eurogroup  της Δευτέρας όπου θα κριθεί η τύχη της δόσης των 2 δισ. Ευρώ με το θέμα των κόκκινων δανείων ανοιχτό. Αγνωστο παραμένει αν το θέμα αυτό των κόκκινων δανείων μαζί με αυτό των ισοδυνάμων για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση μπορούν να μετατεθούν μαζί με τα υπόλοιπα του επόμενου πακέτου για τη δόση του 1 δισ. που είναι προγραμματισμένο να εκταμιευθεί ως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Κομισιόν: Συνεχίζονται οι συζητήσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο
Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό, και σημειώνεται καθημερινά πρόοδος.

Αυτό δήλωσε η αρμόδια για τα Οικονομικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

Ερωτηθείσα σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ σημείωσε ότι μόλις οι εκπρόσωποι των Θεσμών ολοκληρώσουν την αξιολόγηση της εφαρμογής θα ενημερωθούν σχετικά τα κράτη-μέλη, τα οποία και θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης. «Βλέπουμε το Eurogroup της Δευτέρας ως μια καλή ευκαιρία» κατέληξε η Α. Μπράιτχαρντ.

Στάση αναμονής από την Γερμανία
Στις Βρυξέλλες παρέπεμψε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν για πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη αναβολή του Euro Working Group για την Ελλάδα. «Δεν θέλω να μπω σε εικασίες σε ό,τι αφορά αναβολές. Θα μπορούσαν να είναι πρακτικοί λόγοι προγράμματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στις Βρυξέλλες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ ενόψει Eurogroup 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει τηλεφωνικά εντός της ημέρας, ενόψει Eurogroup, με τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Κομισιόν για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο αντρών θα τεθούν όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δημοσιονομικά και τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top