skip to Main Content
Syriza Ko 708 0

Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ για αντιπροέδρους και εκπροσώπους -Ολο το παρασκήνιο

  • Δεν βρίσκουν κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους
  • Οι «53» λένε ξανά «όχι» στον Τσίπρα
  • Τι θα γίνει με τους αντιπροέδρους της βουλής
  • Ποιοί «παίζουν», ποιοί «κόβονται»
  • Συνεδριάζει το σάββατο η Κ.Ο. για να λυθεί το πρόβλημα

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο στις 2μμ, λίγο μετά την ορκωμοσία των «300» η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρωί.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα της συζήτησης θα είναι οι αποφάσεις για το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τους αντιπροέδρους αλλά και τους Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους για τους οποίους υπάρχει μεγάλη δυστοκία σε επίπεδο προσώπων. Όσο για τον πρόεδρο της Βουλής, όπως είναι ήδη γνωστό, θα προταθεί ο κ. Νίκος Βούτσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr έχει «κλειδώσει» η θέση του Α’ αντιπροέδρου για τον Τάσο Κουράκη (ο οποίος δεν πήρε υπουργικό χαρτοφυλάκιο), όσο για τη μία από τις άλλες δυο θέσεις, ακούγεται το όνομα της κας Χαράς Καφαντάρη.

Νέο «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ σε Νικολόπουλο
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κουμουνδούρου γύρω από το όνομα του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου. Μετά το «όχι» του Αλέξη Τσίπρα στον Πάνο Καμμένο για την ένταξη του βουλευτή Αχαΐας στην κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην τον προτείνουν ούτε για β’ αντιπρόεδρο της Βουλής. Ο λόγος είναι ότι στην Κουμουνδούρου εκφράζονται φόβοι πως η υποψηφιότητα του κ. Νικολόπουλου μπορεί να μην στηριχθεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η ψηφοφορία είναι μυστική.  Μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως βάσει του Κανονισμού της Βουλής δεν προβλέπεται ότι το πρώτο κόμμα μπορεί να προτείνει βουλευτή άλλου κόμματος για κάποια από τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων που δικαιούται.

Μεγάλη δυστοκία στους Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους -Οχι από τους «53»
Προβληματισμός υπάρχει στην Κουμουνδούρου, καθώς οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σβήνουν και γράφουν τα ονόματα των υποψηφίων για να αναλάβουν χρέη Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων. Ο πρωθυπουργός δεν έχει και πολλές επιλογές καθώς αρκετά από τα σημαντικά στελέχη που κατάφεραν να επανεκλεγούν τοποθετήθηκαν σε υπουργικές θέσεις, ενώ από την προηγούμενη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζουν σημαντικά ονόματα τα οποία αποχώρησαν για να ακολουθήσουν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Λαϊκή Ενότητα. Ο περιορισμός στις επιλογές του επιτελείου του πρωθυπουργού για τις θέσεις των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων δεν σταματούν εκεί, καθώς και τα μέλη της «ομάδας των 53» αναμένεται να αρνηθούν μία τέτοια θέση. Ενδεικτικό είναι πως ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν θέλησε να συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα και οι πληροφορίες λένε πως αποκλείεται να δεχθεί καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Ποιοι ακούγονται για Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι 
Αυτομάτως οι επιλογές περιορίζονται. Προς το παρόν αυτοί που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβουν είναι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος και ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Το όνομα του κ.Βαρεμένου είχε ακουστεί για θέση στο κυβερνητικό σχήμα τόσο κατά τη διάρκεια του ανασχηματισμού της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και κατά το σχηματισμό της νέας μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, οπότε στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως είναι ένα κατάλληλο πρόσωπο για μία τις τρεις θέσεις των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων.
Σε ό,τι αφορά τον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη είχε αναλάβει χρέη Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον ανασχηματισμό και ακούγεται πως ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει στη συγκεκριμένη θέση, κάτι που δεν βλέπουν με κακό μάτι στην Κουμουνδούρου.

Για το πόστο των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων έχουν ακουστεί και ονόματα των Σωκράτη Φάμελλου και Κώστα Μπάρκα. Ωστόσο για τον τελευταίο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται πως το όνομά του είναι στη λίστα των υποψηφίων.

Ο Χρήστος Μαντάς γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ
Γραμματέας της ΚΟ θα παραμείνει-εκτός μεγάλου απροόπτου- ο Χρήστος Μαντάς ο οποίος πρόσκειται στους «53», ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις ΗΠΑ.
Τέλος, όπως όλα δείχνουν στη συνεδρίαση της ΚΟ θα δοθούν και οι καθιερωμένες πρώτες «οδηγίες» στους νεοεκλεγέντες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top