skip to Main Content
Loverdos

Ανδρέας Λοβέρδος: Γίνονται πράγματα στην Κεφαλονιά αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα.

Το κράτος δεν έχει αφήσει στην τύχη τους, τους σεισμόπληκτους στην Κεφαλονιά και έχει κάνει ενέργειες για την αποκατάστασή τους, αλλά δεν είναι αρκετά, τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 6 Απριλίου στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Ο εκπρόσωπος της Ελιάς – Δημοκρατική Παράταξη και πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα στην αρχική του τοποθέτηση είπε τα εξής: «Επειδή έχω οικογενειακές εμπειρίες από τους μεγάλους σεισμούς, οι οποίοι έχασαν το βιός του, με έτρωγε να έρθω αμέσως μετά τους σεισμούς, αλλά είχα δηλώσει ότι θα αφήσω να περάσουν μήνες, όταν τα φώτα αποσυρθούν από το νησί, για να δω αν αποσύρθηκε και το κράτος ή αν έγινε το αντίθετο και βοηθά το κράτος τους πολίτες. Επίσης σκοπός της επίσκεψης ήταν να μιλήσουμε και για τις ευρωεκλογές για να μιλήσουν οι πολίτες με δύο υποψήφιους ευρωβουλευτές, την Ρεγγίνα Θεάκου και το Νίκο Τσολακίδη που στρατεύτηκαν στην κοινή προσπάθεια της Ελιάς στις ευρωεκλογές».

Στην συνέχεια ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε σε ερωτήσεις:

Για την πορεία αποκατάστασης των όσων έχουν πληγεί από το σεισμό;

Είδαμε σε ποια φάση βρίσκεται το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών. Είμαι απολύτως ενήμερος σε διαρκή επαφή με τον κ. Χρυσοχοίδη και τον μακαριότατο αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Υπάρχει ένα μπέρδεμα για την αποκατάσταση των ζημιών στους ναούς, αλλά η άκρη βρέθηκε. Το θέμα κόλλησε που θα βρεθούν τα 400.000 ευρώ για τις μελέτες για τις επιδιορθώσεις στους ναούς. Ο κ. Χρυσοχοίδης μου είπε ότι τα χρήματα υπάρχουν. Η ΥΑΣ δεν μας είπε ακόμα πως θα γίνει η πληρωμή των μηχανικών. Ο κ. Χρυσοχοίδης μου είπε θα το λύσει, ότι είναι εύκολο. Για το σχολείο μου είπαν ότι υπάρχει ένα θέμα με το φόρο για τη δωρεά της ΤΕΡΝΑ. Ο κόσμος φοβάται ότι η προσωρινή αδυναμία θα γίνει μόνιμή και θα ξεριζωθούν τα παιδιά από το χωριό. Για τους δρόμους μου είπε ότι είναι υπόθεση  εβδομάδων να λυθούν τα θέματα και όχι μηνών. Θα πρέπει να πάμε γρήγορα αλλά όχι τσαπατσούλικα και με λαμογιές. Θα πάμε γρήγορα και ορθολογικά. Οι εργατικές κατοικίες θα ξαναγίνουν από την αρχή. Είμαι χαρούμενος που άκουσα ότι οι αποζημιώσεις των οικοσκευών δόθηκαν γρήγορα και πάει καλά η επιδότηση ενοικίου. Με διαβεβαίωσε ο υπάλληλος της ΥΑΣ ότι υπάρχει πρόοδος. Αποκομίζω ότι κάτι γίνεται και το κράτος δεν εγκατέλειψε τον τόπο. Υπάρχουν, όμως, προβλήματα. Λείπουν οι εγγυήσεις του δημοσίου και δεν δίδονται δάνεια από τις τράπεζες. Αυξήθηκε πολύ το ποσό που απαιτείται για τις επισκευές. Τα χρήματα δεν φτάνουν. Διορθώνεται μία λανθασμένη διάταξη για την αρωγή στα ξενοδοχεία. Μου είπαν να προτείνω να αυξηθεί η προσφορά της πολιτείας λόγω θαλάσσιας μεταφοράς των υλικών. Τώρα εσείς μου λέτε ότι θα πρέπει να διορθωθεί το θέμα με την επιδότηση του ενοικίου εφόσον υπάρχει δεύτερη κατοικία, η οποία βρίσκεται πολύ μακριά από τον τόπο εργασίας. Για το θέμα των ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία το μόνο που βλέπω είναι ία ρύθμιση μετά την τουριστική περίοδο».

Για τα κριτήρια με τα οποία η Ελιά δεν στηρίζει παρατάξεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές: «Εμείς συγκροτηθήκαμε τον Μάρτιο. Τα πρώτα πρόσωπα που μας εκπροσωπούν είναι οι 42 υποψήφιοί μας στις ευρωεκλογές. Είναι άνθρωποι νέοι ηλικία και νέοι στην πολιτική. Δεν προλαβαίναμε να είμαστε σε όλα συμπαγείς. Δεν είχαμε δυνατότατα γίνουμε καθολικοί. Τα συνιστώντα μέλη της Ελιάς, έχουμε άποψη. Η δική μου άποψη είναι ότι πολλά χρόνια έπρεπε να καταργηθούν τα χρίσματα των κομμάτων προς τους υποψηφίους για τον ΟΤΑ. Εγώ μπήκα στην Βουλή με αυτό σύνθημα. Τελικά τα χρίσματα καταργήθηκαν με τον χρόνο. Τι εννοώ; Δεν έχω δικαίωμα να καπελώσω την προσπάθειά της κ. Γκερέκου ή την ενδεχόμενη επιτυχία. Με τον κ. Καλαφάτη έχουμε φιλία. Άλλο, όμως, αυτό και άλλο να καπελώνουμε προσπάθειες. Θα μείνουμε μακριά διότι είναι η άποψή μας. Αλλά και να το θέλαμε, δεν το προλαβαίναμε».

Back To Top