skip to Main Content
Asfalistiko 620×320

Ανοίγει ξανά ο φάκελος ασφαλιστικού-εργασιακών σχέσεων

Την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης  τονίζει ότι επί υπουργίας του «κινούμαστε απόλυτα εντός των προγραμματισμένων στόχων της συνταξιοδοτικής δαπάνης και της απορρόφησης πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού και η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος εξελίσσεται ομαλά» οι δανειστές πιέζουν για την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων στο μέτωπο του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

«Αν χαλαρώσουμε την εφαρμογή των μέτρων αυτομάτως θα δούμε την αρνητική αξιολόγηση της Τρόικας το φθινόπωρο, την οποία θέλουμε να αποτρέψουμε για να ανοίξει η διαδικασία για τη διευθέτηση του χρέους. Το μόνο που ελπίζουμε να πετύχουμε είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών για τα ταμεία» επεσήμανε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αποθαρρύνοντας όσους πίστευαν ότι θα μπει φρένο στις περικοπές, προκειμένου να βελτιωθεί το πολιτικό κλίμα.

Οι παραπάνω αναφορές σηματοδοτούν, σύμφωνα με γνωρίζοντες την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία, νέες μειώσεις των επικουρικών και των εφάπαξ σε ένα μήνα, ενώ το φθινόπωρο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τρόικα να ζητήσει να ψηφιστεί νόμος για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Ο απεσταλμένος του ΔΝΤ , που βρίσκεται σε συνεννόηση με την task force,  Peter Ratcliffe. θα παρέχει τις συμβουλές του στο υπουργείο Εργασίας με την παρούσα ή την νέα ηγεσία του μετά τον ανασχηματισμό  για την εφαρμογή των νέων ασφαλιστικών ρυθμίσεων και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας  με τον κ. Βρούτση να δηλώνει «Το θέμα των ομαδικών απολύσεων θεωρείται λήξαν. Με σκληρή διαπραγμάτευση βρήκαμε λύση μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). Όσο για τις αλλαγές στα ταμεία επικούρησης και εφάπαξ καθώς και τις ενοποιήσεις των κατακερματισμένων οργανισμών είναι μέτρα θετικά, που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και αίρουν τις αδικίες χρόνων».

Να υπενθυμίσουμε ότι  η Τρόικα στο θέμα των απολύσεων είχε δώσει  περίοδο χάριτος έως το φθινόπωρο κατά την οποία το βέτο του υπουργού περνάει στη γενική γραμματέα και επικεφαλής του ΑΣΕ. Το Ανώτατο Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων (την πλειοψηφία έχουν οι εργοδοτικοί φορείς) έχει θέσει αυστηρά κριτήρια που καθιστούν δύσκολη την έγκριση των ομαδικών απολύσεων.

Οι φορείς της αγοράς αποφεύγουν πάντως να κάνουν εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα της δοκιμαστικής περιόδου με την τρόικα να μην αποκλείεται να επανέλθει ζητώντας να ψηφιστεί νέος νόμος ή να εκδοθεί υπουργική απόφαση μετά και την ολοκλήρωση της μελέτης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, το οποίο θα προτείνει αλλαγές με βάσει τις καλές πρακτικές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Δηλαδή δεν αποκλείεται η Τρόικα να αξιώσει το ποσοστό ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις από 100 έως 300 εργαζόμενους θα αυξηθεί κοντά στο 10% από το 5% το μήνα που είναι σήμερα.

Την ίδια ώρα το Reuters σε δημοσίευμά του αναφέρει πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει κάνει ουσιαστικά μεταρρυθμίσεις, καθώς αναγκάστηκε να μειώσει τις συντάξεις κατά 30% μεταξύ 2009 και 2013, στα πλαίσια των όρων της διεθνούς διάσωσής της.

Οι σημαντικότερες αλλαγές πάντως που θα εφαρμοστούν στα ταμεία έως το τέλος του χρόνου είναι οι εξής:

– Από την 1η Ιουλίου 2015 αναμένονται μειώσεις στο ύψος των επικουρικών συντάξεων λόγω εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αρχής γενομένης από το ενιαίο επικουρικό του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες , θα καταβληθεί προσπάθεια οι μειώσεις να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες ,τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο.

– Από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί και η μείωση των εισφορών 2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους η οποία θα επιφέρει μια σημαντική ελάφρυνση στις επιχειρήσεις και μια μικρή αύξηση των καθαρών μισθών για τους εργαζόμενους. Πχ. για μικτές αποδοχές 1.000 ευρώ το μήνα, το όφελος είναι 11 ευρώ για τον εργαζόμενο και 28 ευρώ περίπου για τον εργοδότη. Για 1.500 ευρώ μηνιαίες μικτές αποδοχές, οι εργαζόμενοι κερδίζουν 17 ευρώ και οι εργοδότες 42 ευρώ.

– Ο νέος κύκλος ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων θα ανακοινωθεί μέσα στο καλοκαίρι μετά την παράδοση του πορίσματος της υπηρεσιακής επιτροπής ενώ θα ακολουθήσει σταδιακά και η ενσωμάτωση των επικουρικών ταμείων στους φορείς κύριας ασφάλισης.

– Το φθινόπωρο αναμένεται να καταργηθεί και η δεύτερη ομάδα κοινωνικών πόρων από τους οποίους χρηματοδοτείται ένα μεγάλο μέρος των ασφαλιστικών ταμείων. Η μαύρη τρύπα που δημιουργείται στα ταμεία υπερβαίνει τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως

– Επτά μήνες απομένουν και από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 με κύριους άξονες τη χορήγηση της βασικής σύνταξης και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Η αλλαγή θα αφορά το τμήμα της σύνταξης που διαμορφώνεται για τον χρόνο ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου.

– Ένα άλλο θέμα που έχει εγγραφεί στην ατζέντα είναι η η αλλαγή των διατάξεων για τον τρόπο κήρυξης νόμιμης απεργίας καθώς και η κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών μετά από διάλογο με τα σωματεία.

Από το aftodioikisi.gr

Back To Top