skip to Main Content
TSIPRAS VAROUFAKIS 534 355

Απομακρύνονται από τις “κόκκινες γραμμές” για να έρθουν πιο κοντά σε συμφωνία – Ποιοι θα πληρώσουν το “μάρμαρο” των 2,5 δισ. ευρώ!

“Παντρεύουν” νέους και παλιούς φόρους για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό που αποτελεί “αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις
– “Χρυσά” θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολυτελές ΙΧ, πισίνες, σκάφη και… αεροσκάφη
– Φόρος διαμονής 5% σε πεντάστερα ξενοδοχεία κοσμοπολίτικων νησιών και 3% σε εστιατόρια και μπαρ
– Το σχέδιο προβλέπει την εφαρμογή του ενιαίου συντελεστή 15% σε όλη τη χώρα από το δεύτερο εξάμηνο του 2015
– Στοχευμένες παρεμβάσεις στις δημόσιες δαπάνες, απ΄όπου στοχεύουν να εξοικονομήσουν 200 εκατ. ευρώ
– Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ για το 2015 και θα επανεξεταστεί το 2016
– Ρεπό σήμερα στο Brussels Group, από αύριο ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων
– Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Τσίπρα και ο Βαρουφάκης στην… Αίγινα

Αντιμετωπη με άδεια ταμεία και τον κίνδυνο τέλος του μήνα να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις είναι η ελληνική κυβέρνηση και αυτό το γνωρίζουν καλά οι εκπροσώποί της στην ομάδα διαπραγμάτευσης που συμμετέχει στο “παζάρι” με τους θεσμούς, στις Βρυξέλλες.

Το δημοσιονομικό κενό ύψους 2,5 δισ. αποτελεί το μεγάλο “αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις, καθώς οι εταίροι ζητούν μέτρα για να καλυφθεί η “μαύρη τρύπα”. Τα μέτρα που επεξεργάζεται το ελληνικό επιτελείο αναμένεται να δυσαρεστήσουν πολλούς, καθώς πολλές προεκλογικές υποσχέσεις, όπως ο ΕΝΦΙΑ, μπαίνουν στον πάγο. Ο φόρος ακινήτων, όπως όλα δείχνουν, όχι μόνο παραμένει για το 2015, αλλά θα εξεταστεί και για το 2016!

Σύμφωνα με το Έθνος, το πακέτο το οποίο έχει ήδη αποτυπωθεί σε προσχέδιο νόμου περιγράφεται από κυβερνητικούς κύκλους ως “σύμφωνο συμβίωσης” με τους Ευρωπαίους Και αυτό γιατί χωρίς συμφωνία επί των δημοσιονομικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν την επίτευξη πρωτογενούς πελονάσματος τουλάχιστον 0,5%-1% του ΑΕΠ εφέτος και 1,3%-1,5% του ΑΕΠ το 2016, οι διαπραγματεύσεις δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο.

Το “μάρμαρο” θα πληρώσουν οι έχοντες πολυτελές ΙΧ, πισίνα, σκάφος και… αεροσκάφος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα περισσότερα έσοδα αναμένεται να προέλθουν από τον φόρο διαμονής 5% στα πεντάστερα ξενοδοχεία της Μυκόνου, της Σαντορίνης και άλλων μεγάλων νησιών, από τον φόρο 3% σε εστιατόρια και μπαρ που αποφασίστηκαν ως μέτρα “ισοδύναμα” στη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο και από το ηλεκτρονικό κυνήγι του ΦΠΑ.

Στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσει στις δημόσιες δαπάνες, όπως περιορισμός επιτροπών και μειώσει ενοικίων σε κρατικά κτίρια, απ όπου ευελπιστούν να εξοικονομήσουν 200 εκατ. ευρώ.

Δημοσίευμα της Καθημερινής παρουσιάζει αναλυτικά τις προτάσεις της κυβέρνησης και τις θέσεις των θεσμών για τη φορολογία:

1. ΦΠΑ

α) Ενιαίος συντελεστής 15% σε ολόκληρη τη χώρα. Το σχέδιο προβλέπει την εφαρμογή του ενιαίου συντελεστή από το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Πληροφορίες κάνουν λόγο για συντελεστή 15% ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες και τα αγαθά, πλην των φαρμάκων, των τροφίμων και των βιβλίων. Εφόσον κυβέρνηση και θεσμοί καταλήξουν στην εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, το όφελος για τα δημόσια ταμεία ενδεχομένως να είναι θετικό. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει μια μείωση της τάξεως των 8 ποσοστιαίων μονάδων στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που φορολογούνται σήμερα με ΦΠΑ 23% και μία αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδων στην ηλεκτρική ενέργεια, την εστίαση κ.λπ. Ταυτόχρονα καταργείται το ειδικό καθεστώς που ισχύει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, το οποίο προβλέπει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ κατά 30%. Δηλαδή τα φάρμακα θα φορολογούνται με 6,5%, τα τρόφιμα με 13% και όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες-προϊόντα με 15%. Οι συντελεστές αυτοί θα ισχύουν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι οι πιστωτές της χώρας θα ήταν θετικοί εφόσον ο ενιαίος συντελεστής διαμορφωνόταν στο 18%.

β) Ενιαίος συντελεστής μόνο σε νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών εξετάζει ένα ακόμη σενάριο το οποίο προβλέπει την καθιέρωση του ενιαίου συντελεστή 15% μόνο στα νησιά, με χαμηλότερους ωστόσο συντελεστές στα τρόφιμα και τα φάρμακα. Το σενάριο αυτό δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς.

γ) Οι θεσμοί επιμένουν να αυξηθεί ο ΦΠΑ στη διαμονή στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%. Το μέτρο αυτό υπολογίζουν ότι θα αποφέρει περί τα 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

2. Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%.

Ο φόρος υπολογίζεται με βάση το τεκμήριο διαβίωσης που ισχύει για τα αυτοκίνητα, τις πισίνες και αεροσκάφη, και με την αύξηση κατά 30% θα διαμορφωθεί σε:

– 6,5% από 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης (επί του τεκμηρίου διαβίωσης) για Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω και μέχρι 2.500 κ.εκ. παλαιότητας έως 10 ετών.

– 13% από 10% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.εκ. παλαιότητας έως 10 ετών, για τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ανεμόπτερα.

3. Τέλος διαμονής. Η κυβέρνηση αντί για αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά φέρεται να προτείνει την επιβολή τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία. Τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι πολλά, αλλά δύο είναι το πιθανότερο να εφαρμοσθούν. Το πρώτο προβλέπει την επιβολή τέλους, που θα κυμαίνεται από 1 έως και 5 ευρώ. Το τέλος θα επιβληθεί κατά τη διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 3 αστέρων και δεν θα αφορά μόνο τα ξενοδοχεία των νησιών αλλά όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες στην επικράτεια. Το τέλος θα επιβάλλεται για περίοδο έξι μηνών (Απρίλιο – Σεπτέμβριο). Το δεύτερο σενάριο προβλέπει επίσης τέλος διαμονής την τουριστική περίοδο που θα ξεκινά από 3% και θα φθάνει το 5% για ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την επιβολή του τέλους μόνο στις νησιωτικές περιοχές.

4. Πλαστικό χρήμα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει πιλοτικά το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος σε 23 νησιά. Ολες οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά που έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.000 κατοίκων θα γίνονται με κάρτες, πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες.

5. ΕΝΦΙΑ. Διατήρηση του φόρου ακινήτων με στόχο την είσπραξη και το 2015 ποσού ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

6. Εισφορά αλληλεγγύης. Αύξηση των συντελεστών για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Εξετάζεται η αύξηση των συντελεστών κατά 50%.

Παραμένουν “αγκάθια” ασφαλιστικό και εργασιακά

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, στο Brussels Group υπάρχουν αρκετά θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων, ωστόσο στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές που προέρχονται από τους θεσμούς, το ασφαλιστικό συζητήθηκε την Παρασκευή και δεν επετεύχθη ιδιαίτερη πρόοδος, ενώ για την αγορά εργασίας η δυσκολία έγκειται στο ότι η ελληνική πλευρά επιμένει στην επιδίωξή της να καταργήσει διάφορες μεταρρυθμίσεις που είχαν περάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

newsit.gr

Back To Top