skip to Main Content
Ika Ensima 620×320

Από 29.12 το Ατομικό Ασφαλιστικό βιογραφικό των εργαζομένων- Θα παρακολουθούν διαδικτυακά την καταγραφή των ενσήμων τους

Ατομικό ηλεκτρονικό ασφαλιστικό βιογραφικό, θα αποκτήσουν έως τις 29 Δεκεμβρίου όλοι οι ασφαλισμένοι της χώρας ενώ παράλληλα θα έχουν, μέσω του διαδικτύου, άμεση πρόσβαση στα ατομικά στοιχεία τους, ώστε να παρακολουθούν την καταγραφή των ενσήμων τους.

Ο «ψηφιακός λογαριασμός ασφάλισης» θα είναι μοναδικός για κάθε ασφαλισμένο με προσωπικό κωδικό, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία εθνικού μητρώου εργοδοτών, προκειμένου να χορηγείται ηλεκτρονικά, η ασφαλιστική ενημερότητα.

«Ως το μεγαλύτερο επίτευγμα στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης» χαρακτήρισε το νέο σύστημα «Άτλας», ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζοντας τα στοιχεία του προγράμματος, ενώ έκανε λόγο για ιστορική ημέρα για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

«Στο εξής κάθε εργαζόμενος, θα έχει τη δυνατότητα από τον προσωπικό του υπολογιστή να βλέπει με κάθε λεπτομέρεια το δικό του “ασφαλιστικό βιογραφικό”, να ενημερώνεται γιατί ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, η επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας πραγματοποιείται ηλεκτρονικά για 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους και τα έμμεσα μέλη τους, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία εθνικού μητρώου εργοδοτών, προκειμένου να χορηγείται ηλεκτρονικά η ασφαλιστική ενημερότητα και η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ακόμη και να υπολογίσει την σύνταξή του. Σύντομα η καταβολή της πρώτης σύνταξης θα είναι ζήτημα λίγων ημερών» τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «έχει ήδη ψηφιοποιηθεί με κάθε ακρίβεια το ασφαλιστικό ιστορικό των εργαζομένων για τα τελευταία 21 χρόνια, από 1/1/1994 μέχρι σήμερα. Έως το τέλος του 2015, μάλιστα, θα έχει ολοκληρωθεί το 100% της καταγραφής και για τα έτη πριν το 1994 ενώ στο πλαίσιο των διοικητικών ενοποιήσεων εντός του 2015, ολοκληρώνεται τη δημιουργία του Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων, μέσω του οποίου, όπως προανέφερα, θα εκδίδονται οι συντάξεις για όλα ανεξαιρέτως τα ταμεία σε λίγες μόλις μέρες».

Το νέο σύστημα, θα καλύπτει αρχικά τα τελευταία 21 ασφαλιστικά χρόνια, και καλύπτει 22,8 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης, ενώ εντός του επομένου έτους αναμένεται να ψηφιοποιηθούν συνολικά 147 δισεκατομμύρια ασφαλιστικές ώρες.
«Χαράζουμε μια καθαρή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο παρελθόν, από το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης» ανέφερε ο κ. Βρούτσης, και πρόσθεσε: «Οι νέες πληροφοριακές υποδομές, όπως ο ΗΛΙΟΣ, η ΕΡΓΑΝΗ και τώρα ο ΑΤΛΑΣ, αποτελούν μια μοναδική παρακαταθήκη για το μέλλον του υπουργείου, αλλά και όλης της χώρας. Για να επιτευχθούν χρειάστηκε πολιτική βούληση και πίστη στις δυνάμεις μας, σχέδιο, οργάνωση και, κυρίως, πολλή δουλειά» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ Χρήστο Χάλαρη, οι ασφαλισμένοι, «αρκεί μόνο να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.atlas.gov.gr να επιλέξουν «Ασφαλιστικό Βιογραφικό» και να καταχωρήσουν τους κωδικούς τους στο Τaxis και τον ΑΜΚΑ τους. Θα εμφανιστούν στην οθόνη τους συνοπτικά τα διαστήματα ασφάλισης σε κάθε φορέα και με την επιλογή εκτύπωση θα δουν αναλυτικά όλες τις εγγραφές για κάθε φορέα. Μπορούν έτσι να υπολογίσουν το συνολικό χρόνο ασφάλισης τους , να διαπιστώσουν έγκαιρα πιθανές ελλείψεις ή σημεία που χρήζουν διόρθωσης αλλά και να παρακολουθούν από εδώ και στο εξής κάθε μήνα την απρόσκοπτη ενημέρωση του λογαριασμού τους.

Ο κ. Χάλαρης πρόσθεσε, ότι «ο Ενιαίος Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης συγκεντρώνει σήμερα δεδομένα με ποσοστό αξιοπιστίας άνω του 95% από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ και τους 2 μεγαλύτερους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Σύντομα θα ενταχθούν και το ΝΑΤ και οι υπόλοιποι τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Αποτελεί επίσης το υπόβαθρο για την ανάπτυξη προηγμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που σήμερα αναπτύσσονται με πόρους του προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση του ΕΣΠΑ και ολοκληρώνονται στο δεύτερο τρίμηνο του 2015».

Από το aftodioikisi.gr

Back To Top