skip to Main Content
SYRIZA SHMA1

ΑΡΘΡΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΗ ΖΗΣΙΜΑΤΟΥ: Η ΑΝΑΣΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 Η εκλογική μάχη του Μαΐου διεξήχθη σε περιβάλλον στο οποίο , τα δυο τελευταία χρόνια , το μαζικό λαϊκό κίνημα βρίσκεται σε μεγάλη αναντιστοιχία , σε σχέση με τη σαρωτική επίθεση του κεφαλαίου. Η επίθεση αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο με κοινοβουλευτικό τρόπο(κυβερνητική αλλαγή) , αλλά με κίνημα και Αριστερά ανατροπής. Το πολιτικό κλίμα δεν χαρακτηρίζεται από την δυνατότητα λαϊκών μαζικών εξεγέρσεων, όπως την διετία 2010-2012. Η κατάσταση αυτή οριοθετείται από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση.

 Οι ευρωεκλογές σημαδεύτηκαν από το ερώτημα της διακυβέρνησης , με την έκκληση για «σταθερότητα» από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ , και με την επικράτηση της λογικής , πως είναι αναγκαία η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά για να  «φύγουν» (στις 25 ψηφίζουμε , στις 26 φεύγουν) . Hστάση απέναντι στο Ευρώ και την Ε.Ε., η ανάγκη συνολικής ανατροπής της κυριαρχίας της αστικής πολιτικής , πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Επίσης δόθηκε χαρακτήρας ενιαίας μάχης με συνθήματα όπως «τρεις κάλπες μια επιλογή». Ήταν ένας λόγος παραπάνω , όπου η ψήφος ειδικά στις Περιφέρειες είχε έντονα πολιτικό στοιχείο.

 Η ΑΝΑΣΑ στην Περιφέρεια μας , κατόρθωσε και δημιούργησε μέτωπο , που λειτούργησε ενωτικά και δημοκρατικά , ήταν ανοιχτή σε αγωνιστές και οργανωμένες  δυνάμεις που αποδέχτηκαν το πρόγραμμα της και τις αρχές λειτουργίας της. Είχε πολιτική συμμαχιών, στη βάση της κοινής δράσης και παρέμβασης για την ανατροπή της Μνημονικής πολιτικής , στην Περιφέρεια Ιονίων. Αυτός ήταν ένας σημαντικός λόγος της πρωτόγνωρης και μεγάλης απήχησης των θέσεων της στην κοινωνία όλων ανεξαιρέτως των Νησιών μας. Πέτυχε να δημιουργήσει πλατιά μετωπική συμπόρευση , διακήρυξε ότι η ανατροπή δεν γίνεται μόνο με τη διαδικασία της ανάθεσης, αλλά και με συνθήκες κινήματος. Ότι δεν θα δεχτεί απασχολημένους και ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Επίσης είπε την αλήθεια , ότι το ΕΣΠΑ και το διάδοχο ΣΕΣ(σύμφωνο εταιρικής σχέσης) , δεν είναι μόνο χρήματα. Είναι ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο συμφωνίας με την Ε.Ε. και στην ουσία η χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης που επιβάλλει η Ε.Ε.. Ότι είναι εχθρικά για τα λαϊκά συμφέροντα ,και στοχεύουν μόνο στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων , στην διάλυση  των εργασιακών σχέσεων.  Ότι δεν υπάρχει κοινωνική πολιτική μέσω του ΕΣΠΑ.  Η ΑΝΑΣΑ κέρδισε το  60 %  του λαού, είναι η ανατροπή στα Ιόνια Νησιά , για να μην μείνει κανένας μόνος του στη ζούγκλα του καπιταλισμού, αλλά να πάρουν ανάσα όλοι από την σύγχρονη βαρβαρότητα. Τελικά το αντιπνευμονικό και αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τη κοινωνία στα Νησιά μας .

 Το κεντρικό ζήτημα του πολιτικού αγώνα της επόμενης μέρας θα είναι η ανατροπή της Μνημονιακής κόλασης της Κυβέρνησης Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ . Η λύση της « κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας »  είναι ήδη στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου. Το λαϊκό κίνημα έχει συμφέρον να ηττηθεί η οποιαδήποτε πολιτική διαχείρισης και κάθε είδους πολιτικές λύσεις «κυβερνήσεων σωτηρίας», στο βαθμό που θα καταλήξουν να στηρίξουν κυρίως την Αστική τάξη . Η ήττα αυτή μπορεί να έρθει μόνο από θέσεις αριστερής προοπτικής , πράγμα που θα συμπαρασύρει όλο τον συσχετισμό δυνάμεων προς τα Αριστερά. Αυτή η πολιτική γραμμή μπορεί να διευκολύνει τον αγώνα για την επιβολή κατακτήσεων και να άνοιξη το δρόμο για να αλλάξει η πολιτική κι όχι απλώς ο διαχειριστής. Πρέπει να στοχεύουμε στην απαλλαγή του εργαζομένου λαού από τη φτώχεια ,την ανεργία και τον ολοκληρωτισμό. Θα το πετύχουμε με τον οργανωμένο λαό μπροστά , με αγωνιστικό μέτωπο που βάζει για άμεσο στόχο του αγώνα ,τα ώριμα και ζωτικά αιτήματα  του κόσμου της δουλειάς, τους συγκεκριμένους όρους της αντεπίθεσης του λαού, που είναι ¨¨¨ Αυξήσεις  στους μισθούς , προστασία όλων των ανέργων , επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων , άμεση  μείωση των ωρών δουλειάς και των χρόνων συνταξιοδότησης , κατάργηση  των κανονισμών και συνθηκών των μόνιμων  Μνημονίων και Επιτήρησης της Ε.Ε., σε σύνδεση με το γενικότερο πρόγραμμα διαγραφής του χρέους . ¨¨¨

 Το κρίσιμο σημείο είναι να οικοδομηθεί η ενότητα της Αριστεράς, χωρίς «ψαλίδισμα των προσδοκιών»   και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το κόμμα μαγνήτης , που πολιτευόμενο με ανοιχτό πολιτικά αλλά ιδεολογικά συνεπή τρόπο , να έλκει προς τα Αριστερά την πολιτική ζωή της χώρας. Αυτές οι προσδοκίες εμπεριέχουν το πολιτικό όραμα της Αριστεράς , μιας κοινωνίας που θα απελευθέρωση την ανθρώπινη προσωπικότητα και δεν θα εδράζεται στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.

 Με ρεαλισμό πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη γιασημαντικά βήματα στην ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος , στην οργάνωση του λαού , ιδιαίτερα για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και την νεολαία. Για να παρά πίσω η κοινωνία αυτά που της στέρησαν και όχι να γίνουν διαχειριστές στην εξαθλίωση και στην φτώχεια της. Πρέπει να πούμε ότι , δεν πρόκειται να βρουν δουλειά τα εκατομμύρια των ανέργων , αν το κεφάλαιο δεν χάσει πλούτο και δύναμη , αν εν τέλει δεν σπάσουμε τα δεσμά της Ευρωφυλακής και της Επιτροπείας .

                       ΠΑΝΑΓΗΣ  ΠΕΡ.  ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ                           ΙΟΥΛΙΟΣ  2014

Back To Top