skip to Main Content
Vouli Ellada Gr 708

Βαρύ Μνημόνιο ή Grexit -Ποια πρόταση πάει ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

 • Πάει Βρυξέλλες με δύο «όπλα»: Το 62% «Οχι» και τις υπογραφές των αρχηγών
 • Θα καταθέσει την πρόταση Γιούνκερ, θα ζητήσει εκπτώσεις
 • Δείτε αναλυτικά τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός
 • Ακαμπτοι δείχνουν οι εταίροι, κλειστή η στρόφιγγα του ρευστού
 • Το ΔΝΤ δεν θα είναι στη Σύνοδο Κορυφής
 • Στις 14:00 το Eurogroup, στις 19:00 η Σύνοδος

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί ενισχυμένος στη Σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών, απόψε, έχοντας στις βαλίτσες του δύο όπλα: Το 61% του Οχι του δημοψηφίσματος και το κοινό ανακοινωθέν που συνεπέγραψε με τους άλλους 4 πολιτικούς αρχηγούς.

Μια πρόταση όχι τόσο φρέσκια

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πρόταση που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση δεν είναι και τόσο φρέσκια. Πρόκειται για την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά «με εκπτώσεις». Ωστόσο μένει μεγάλο ερώτημα αν η πρόταση αυτή εξακολουθεί να ισχύει και αν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση, κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο από τις Βρυξέλλες.
Ο κ. Τσίπρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καλούνται να παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης και στο Eurogroup τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή είναι η τελευταία πρόταση που παρουσίασε από την πλευρά των εταίρων ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με ορισμένες βελτιώσεις.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση από την πρόταση ζητάει τις εξής βασικές αλλαγές:

 • Να μην προχωρήσει η κατάργηση της έκπτωσης φόρου 30% στα νησιά. Τη συγκεκριμένη πρόταση έχει θέσει ως αδιαπραγμάτευτη «κόκκινη γραμμή» ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ.
 • Η κυβέρνηση δεν δέχεται, επίσης, την αύξηση της προκαταβολής φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες στο 100%.
 • Η ελληνική πρόταση θα προβλέπει να πάει σε βάθος χρόνου η αλλαγή στο ασφαλιστικό, όπως και κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2019
 • Θα προβλέπει μετάθεση για το 2016 της μείωσης των αμυντικών δαπανών (ο Πάνος Καμμένος έχει απειλήσει να παραιτηθεί σε αντίθετη περίπτωση).
 • Αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης του χρέους, η κυβέρνηση επιμένει στην πρόταση που κατέθεσε για διετές πρόγραμμα με τον ESM.
 • Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών έπεσε χθες το θέμα της χρηματοδότησης – γέφυρας για να υπάρχει χρόνος για το νέο πρόγραμμα.
 • Τα σενάρια των Ευρωπαίων για την Ελλάδα

Τρία σενάρια των Βρυξελλών

Όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι η πρόταση της Ελλάδας είναι η τελευταία πρόταση που παρουσίασε από την πλευρά των εταίρων ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με ορισμένες βελτιώσεις, όμως από τους Ευρωπαίους εκπέμπονται μηνύματα ότι αυτή η πρόταση δεν είναι πια στο τραπέζι.
Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η πρόταση δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης για τις τελευταίες δέκα μέρες, με τις τράπεζες κλειστές, τη λήξη του προγράμματος και τη ληξιπρόθεσμη οφειλή στο ΔΝΤ η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί δραματικά.
Πλέον κύκλοι των Βρυξελλών βάζουν στο τραπέζι τρία σενάρια.

 • Νέο μνημόνιο με εξαιρετικά σκληρούς όρους με συζήτηση από το μηδέν στη βάση της νέας πραγματικότητας της ελληνικής οικονομίας.
 • Είσοδο παράλληλου νομίσματος
 • Grexit και βοήθεια για ανθρωπιστική κρίση

Financial Times: Η ΕΚΤ ίσως δώσει μια τελευταία ευκαιρία στην Ελλάδα

Σε αυτό το πλαίσιο μια ύστατη ελπίδα φαίνεται να υπάρχει από την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι στην Ελλάδα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο «Η ΕΚΤ δίνει μια τελευταία ευκαιρία στην Αθήνα».

Όπως διευκρινίζεται στο άρθρο η ΕΚΤ ίσως ζητήσει από τους ηγέτες της ευρωζώνης να εγγυηθούν το ελληνικό χρέος, για να χρησιμοποιηθεί ως collateral και να αυξηθεί η παροχή ρευστότητας στην Αθήνα. Παρόλα αυτά αναφέρεται πως πολλοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες προειδοποίησαν πως δεν υπήρχε μια σαφή πορεία προς συμφωνία ώστε να είναι πιθανό να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, όταν και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τις πληρωμές ύψους 3,5 δισ. προς την ΕΚΤ, στις 20 Ιουλίου.

«Το Grexit είναι στα χείλη όλων, αλλά κανείς δεν το λέει πραγματικά», ισχυρίζεται η εφημερίδα πως ανέφερε αξιωματούχος που συμμετείχε στις ομιλίες.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η πρόταση μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο οποίος έκανε λόγο για χρηματοδότηση – γέφυρα, μέχρι να κλείσει η συμφωνία. Συγκεκριμένα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, ανέφερε πως αποτελεί μια πιθανότητα το να δοθεί μία μορφή χρηματοδότησης στην Αθήνα όσο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση.

Ολα τα μαύρα σενάρια για χρεοκοπία
-Η εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, κάτι που συζήτησε μόλις προ ημερών με ξένους δημοσιογράφους ο τέως υπουργός Οικονομικών, έτσι τυπικά η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη. Το σενάριο αυτό φαίνεται να προωθείται από ορισμένους κύκλους.
«Μια αφερέγγυα χώρα όπως η Ελλάδα, που βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη χρήση παράλληλου νομίσματος, δεν έχει σίγουρα καμία θέση στην ευρωζώνη», λέει ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ σε σημερινή συνέντευξή του.
-Μία καθαρή έξοδος από το ευρώ με χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Νομικοί ψάχνουν φόρμουλα για Grexit
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης, που επικαλούνται οι Financial Times, νομικοί της Ε.Ε. ξεσκονίζουν τις συνθήκες για να βρουν διατάξεις που επιτρέπουν ένα Grexit, όχι επειδή είναι κάτι για το οποίο πιέζουν, αλλά γιατί ανησυχούν ότι η χώρα θα βρεθεί σίγουρα σε μια ενδιάμεση νομική κατάσταση, που δεν θα τις επιτρέψει να λάβει την οικονομική βοήθεια που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται.
Αν η Ελλάδα αρχίσει να τυπώνει δικό της χρήμα – το οποίο μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες εβδομάδες αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να διακόψει την έκτακτη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες – μπορεί να μην δικαιούται πλέον βοήθεια από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης των 500 δισ. ευρώ, γιατί θα χρησιμοποιεί διαφορετικό νόμισμα.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, δικηγόροι εξετάζουν το άρθρο 7, το οποίο υιοθετήθηκε για ένα πολύ διαφορετικό λόγο. Μετά την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να συμπεριλάβει σε συνασπισμό το ακροδεξιό κόμμα του εθνικιστή Γκιόργκ Χάιντερ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν να βρουν ένα τρόπο να τιμωρήσουν τις χώρες που δεν σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες.
Το άρθρο 7 αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προτείνει ότι μια χώρα παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αξίες και αν όλα τα μέλη συμφωνούν, η Ε.Ε. μπορεί να αναστείλει «ορισμένα από τα δικαιώματα που απορρέουν από την εφαρμογή των συνθηκών στα εν λόγω κράτη μέλη».

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top