skip to Main Content
Tsipras Protasi 620×320

Βαρύ πακέτο 12 δισ. για να αποφευχθεί η έξοδος – Τι ανατροπές φέρνει η ελληνική πρόταση για Δημόσιο, Ασφαλιστικό, ΦΠΑ

Πολύ βαρύ πακέτο μεταρρυθμίσεων και μέτρων, ύψους 12 δισ., ενδεχομένως και 13 δισ. ευρώ, καταθέτει απόψε έως τα μεσάνυχτα η Αθήνα στους θεσμούς, ώστε να αποφύγει το grexit.

Η βάση των προτάσεων της κυβέρνησης  “πάει” απόψε στη Βουλή προκειμένου αύριο, Παρασκευή, με τη μορφή κατεπείγοντος, να συζητηθεί και να εγκριθεί από την Επιτροπή και την Ολομέλεια ως βάση επί της οποίας θα διαπραγματευτούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Μάλιστα έχει επιστρέψει εκτάκτως το προσωπικό της νομοθετικής υπηρεσίας της Βουλής και περιμένει το κείμενο που θα του στείλει το Μέγαρο Μαξίμου. Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα υπάρξει κανονική διαδικασία στη Βουλή, ώστε η συμφωνία που θα έχει προκύψει να γίνει Νόμος του Κράτους. Σήμερα το βράδυ οι προτάσεις θα αποσταλούν στον επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα τις προωθήσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Σήμερα το βράδυ θα αποσταλούν και στους επικεφαλής των Θεσμών.

Όπως ανακοίνωσε εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου ο Πάνος Καμμένος, η ελληνική πρόταση είναι έτοιμη και έχει εγκριθεί από τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση συγκροτήθηκε σε συνεργασία και με Γάλλους εμπειρογνώμονες προκειμένου να τύχει της καλύτερης δυνατής αποδοχής και αυτή την ώρα έχει τεθεί επί τάπητος στο υπουργείο Οικονομικών, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη να “χτενίζουν” το πακέτο, το οποίο οι εταίροι έχουν ζητήσει να είναι πειστικό, σαφές και αξιόπιστο.

Οι πληροφορίες θέλουν την Αθήνα να αποδέχεται μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία, την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, την άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και τη σταδιακή του ΕΚΑΣ, ενώ δίνει μάχη για να υπάρχει σαφής αναφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες:

Στο πεδίο του ΦΠΑ:

-Στον συντελεστή του 13% αναμένεται να μείνουν μόνο τα βασικά τρόφιμα, ενώ τα υπόλοιπα πάνε στο 23%

-Στο 13% φαίνεται ότι θα μείνουν και τα ξενοδοχεία

-Από το 13% στο 23% πηγαίνει όπως όλα δείχνουν και η εστίαση

-Προς κατάργηση βαίνουν οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά (μένει να φανεί αν θα υπάρξει μιας κάποιας μορφής επιδότηση στα μικρά νησία ή στους μόνιμους κατοίκους με χαμηλό εισόδημα)

Στο Ασφαλιστικό:

-Καταργούνται άμεσα οι πρόωρες συντάξεις, με στόχο να βγαίνουν όλοι στα 67 έτη (στα 62 θα συνταξιοδοτούνται μόνο όσοι συμπληρώνουν 40 έτη εργασίας)

-Επιπλέον, θα προβλεφθεί ποινή 16% για τις πρόωρες αποχωρήσεις

-Καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ ως το 2018, με στόχο να αντικατασταθεί από ένα στοχευμένο επίδομα

-Αυξάνονται οι εισφορές στον ΟΓΑ

-Για τους αυταπασχολούμενους οι εισφορές θα υπολογίζονται με βάση το πραγματικό εισόδημα

-Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για κύριες και επικουρικές συντάξεις στο 6%

-Για τις επικουρικές θα γίνει και αύξηση στο 3,5% των βασικών εισφορών.

Στο πεδίο της φορολογίας, στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται:

-Αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς και η ενσωμάτωσή της στη νέα φορολογική κλίμακα

-Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες και κατάργηση των εξαιρέσεων- απαλλαγών για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις

-Αύξηση στο 28% της φορολογίας για τις επιχειρήσεις

-Αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις – ελεύθερους επαγγελματίες

-Αύξηση του φόρου πολυτελείας στο 13%

-Αύξηση της φορολογίας στη ναυτιλία.

Στο Δημόσιο:

-Έρχεται νέο Ενιαίο Μισθολόγιο από 1/1/2016, με επανεξέταση όλων των επιδομάτων από μηδενική βάση

-Θα γίνει εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή της κλιμάκωσης των αποδοχών για ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς.

Επίσης…

Περίοπτη θέση στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων και των προαπαιτούμενων ενεργειών θα έχουν η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, το πλήρες άνοιγμα των επαγγελμάτων με έμφαση σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές.

Στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων μένει να φανεί εάν θα υπάρξει μια συμβιβαστική λύση στον τομέα της ενέργειας, με διαχωρισμό ΑΔΜΗΕ από ΔΕΗ και διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από το Δημόσιο, όπως έλεγαν οι τελευταίες πληροφορίες.

Tα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο που μπορεί να ξεπεράσει τα 62 δισ. ευρώ. Οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας στο διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου του 2018 ανέρχονται στα 51,9 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της τραπεζικής αργίας. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι άμεσες πληρωμές στην ΕΚΤ (Ιούλιος- Αύγουστος), που αγγίζουν τα 6,7 δισ. ευρώ, καθώς και οι πληρωμές στο ΔΝΤ για τον Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο, που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ.

aftodioikisi.gr

Back To Top