skip to Main Content
Sinenteuksi 533 355

Βόμβες στη συνέντευξη Τύπου! Βαρουφάκης: “Δεν συνεργαζόμαστε με την τρόικα” – Δεν δέχθηκε να απαντήσει ο Ντάισελμπλουμ

Πάνω από δυο ώρες κράτησε η συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ
– Είμαι αισιόδοξος πως μπορούμε να συμφωνήσουμε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο τουEurogroup κατά τη σύντομη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου
– Ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως υπάρχει διάσκεψη για το ελληνικό χρέος και λέγεται Eurogroup
– Ο κ. Ντάισελμπλουμ πριν έρθει στην Αθήνα είχε προειδοποιήσει πως θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνημένα

Ύστερα από μία μαραθώνια συνάντηση που διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Βαρουφάκης μαζί με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προχώρησαν σε συνέντευξη Τύπου από την οποία προέκυψαν σοβαρές ειδήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης.

Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί την τρόικα μια σαθρή επιτροπή που έχει αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί να συνομιλήσει μαζί τους, αλλά μόνο με τους επίσημους εταίρους.

Μόλις έριξε τη βόμβα αυτή ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, ο επικεφαλής του Eurogroup ρωτήθηκε εάν θέλει να απαντήσει κάτι και τότε εκείνος απλά σηκώθηκε και αποχώρησε από την αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών.

Η άσχημη αυτή κατάληξη δεν φάνηκε από την αρχή, καθώς τόσο κ. Βαρουφάκης όσο και ο κ. Ντάισελμπλουμ μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για το εξαιρετικό κλίμα της συνάντησης, που όπως αποδείχθηκε όμως δεν υπήρχε.

Ο κ. Βαρουφάκης από την αρχή ξεκαθάρισε πως εξήγησε στον κ. Ντάισελμπλουμ ποιες είναι οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ δήλωσε τη δέσμευση της χώρας για να προχωρήσουν άμεσα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως είπε αναφέρθηκε και στην εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης πρώτον στον ελληνικό και στη συνέχεια στους δανειστές για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μικρά πλεονάσματα, αλλά διευκρίνισε πάντα με γνώμονα πως το χρέος θα είναι βιώσιμο.

Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ουσία όπως διεφάνη από τις δηλώσεις του άκουσε τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά εξήγησε και τις υποχρεώσεις που υπάρχουν.

Σημείωσε πως στόχος και των ευρωπαίων εταίρων είναι η σταδιακή ανεξαρτητοποίηση της ελληνικής οικονομίας και στην ουσία προειδοποίησε πως οι μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν βήμα πρόοδο. Σε μία έμμεση απειλή, υπογράμμισε πως γνωρίζει τις θυσίες των Ελλήνων και οι οποίες δεν θα πρέπει να πάνε χαμένες.

Ερωτηθείς ο κ. Ντάισελμπλουμ για μια πιθανή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος, στην ουσία απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας πως υπάρχει ήδη μία τέτοια διάσκεψη και λέγεται Eurogroup, κάτι που σημαίνει πως ο κ. Ντάισελμπλουμ απορρίπτει κάθε άλλη πρωτοβουλία.

Η στιγμή που ο Βαρουφάκης εξόργισε τον Ντάισελμπλουμ

Ήταν η στιγμή που η ένταση ήταν τόσο μεγάλη στην συνέντευξη Τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στο υπουργείο Οικονομικών που ο Πρόεδρος του Eurogroup ήταν έτοιμος να εκραγεί.

Ήταν η στιγμή που ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωνε:

«Με μια τριμερή επιτροπή ενταγμένη στο πρόγραμμα που έχουμε απορρίψει και που σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι σαθρά δομημένη επιτροπή, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε».

Την στιγμή αυτή περιγράφουν ξένοι ανταποκριτές που ήταν παρόντες στην συνέντευξη Τύπου.

Όπως διηγείται για τον Guardian η απεσταλμένη του Helena Smith:

«Η αποστολή στην Αθήνα για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε μια απίστευτη κατάληξη: Ο Βαρουφάκης τον σόκαρε με την δήλωσή του για την τρόικα. Ο Ολλανδός εξοργισμένος, έσκυψε μπροστά και του ψιθύρισε κάτι στο οποίο ο Βαρουφάκης δεν απάντησε: Ακουγα πίσω μου τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών να λένε: Θεέ μου!
Ενας μάλιστα είπε: «Αναρωτιέμαι αν είναι ώρα να τα μαζέψω».

Χαρακτηριστική είναι η γλώσσα του σώματος των δυο ανδρών μόλις έληξε η συνάντηση:


newsit.gr

Back To Top