skip to Main Content
Vouli Simaia Ellada 708 0

Γάλλοι τεχνοκράτες γράφουν το νέο Μνημόνιο -Ερωτηματικό η συμφωνία

  • Ο Guardian αναφέρει ότι η Γαλλία έχει στείλει ομάδα τεχνοκρατών στην Αθήνα
  • Θα υπάρξει συμφωνία; Αγωνία και ερωτηματικά μετά το «Οχι» στο δημοψήφισμα
  • Ο Τσακαλώτος επέστρεψε με Χουλιαράκη στην Αθήνα και ενημερώνει το Μαξίμου
  • Παρασκευή ή Σάββατο το Eurogroup και αν κλείσει συμφωνία δεν θα χρειαστεί η Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή
  • Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Αυτή τη φορά η Ελλάδα δουλεύει σοβαρά

Το Παρίσι δεν βοηθάει μόνο σε πολιτικό επίπεδο για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά και σε τεχνοκρατικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει η δημοσιογράφος του Guardian Έλενα Σμιθ, η Γαλλία έχει αποστείλει μια ομάδα τεχνοκρατών στην Αθήνα με σκοπό να βοηθήσει τον νέο υπουργό Οικονομικών να σχεδιάσει με τον καλύτερο τρόπο τη μακρά λίστα μεταρρυθμίσεων και μέτρων που πρέπει να αποστείλει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση στους Θεσμούς προς εξέταση.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, άνθρωποι μέσα στην κυβέρνηση δηλώνουν πως η βοήθεια που παρέχουν οι Γάλλοι τεχνοκράτες κρίνεται, ήδη, πολύτιμη. Στόχος των τεχνοκρατών είναι να βοηθήσουν έτσι ώστε η τελική λίστα που θα δοθεί στα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών να είναιλεπτομερής και κοστολογημένη και έτσι να συναντήσει τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης φέρεται να δηλώνει: «Ξανακάνουμε όλη τη διαδικασία από την αρχή. Εξετάζουμε κάθε μέτρο ξεχωριστά. Οι Γάλλοι μάς προσφέρουν σημαντική βοήθεια». Αυτό αυξάνει την αισιοδοξία της Αθήνας, στο μέτρο του δυνατού, ως προς την αποδοχή που θα έχει η ελληνική πρόταση από τους δανειστές και κυρίως από τους «σκληρούς» του Eurogroup.

Σβήνουν-γράφουν στην Αθήνα;

Από νωρίς το πρωί ο κ. Τσίπρας έχει συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Η κυβέρνηση αναμένεται να αποστείλει σήμερα ή το αργότερο αύριο την πρότασή της για το πρόγραμμα, που είναι προαπαιτούμενο για τη χορήγηση του νέου δανείου από τον ΕSM και το οποίο αναμένεται να περιέχει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Εκπληξη προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επέστρεψε αργά το βράδυ της Τετάρτης στην Αθήνα και δεν παρέμεινε στις Βρυξέλλες, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο.

Η επιστροφή Τσακαλώτου στην Αθήνα πιθανόν να συνδυάζεται με την ανάγκη να συγκεντρωθούν νέα δεδομένα για να συμπληρωθεί ο κατάλογος με τα μέτρα που θα αποστείλει η ελληνική πλευρά. Πιθανόν όμως να κρύβει και ένα παρασκηνιακό πρόβλημα: η κυβέρνηση, μετά το βροντερό «Οχι» στο δημοψήφισμα, φαίνεται δύσκολο να αποδεχθεί ένα τόσο σκληρό Μνημόνιο όσο απαιτεί το δημοσιονομικό κενό.

Προς το παρόν, καμία πληροφορία δεν διακινείται από το Μέγαρο Μαξίμου και οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών είναι μάλλον καθησυχαστικές.

Νούναν (ΥΠΟΙΚ Ιρλανδίας): Αυτή τη φορά η Ελλάδα είναι σοβαρή -Πάνω από 50% οι πιθανότητες συμφωνίας


Μετά τους Γάλλους αξιωματούχους που το τελευταίο διάστημα έχουν αποδυθεί σε ένα μπαράζ αισιόδοξων προβλέψεων, τώρα ήταν η σειρά του Ιρλανδού ΥΠΟΙΚ, Μάικλ Νούναν, να εκφράσει τη δική του θετική άποψη.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του κ. Νούναν, «η Ελλάδα αυτή τη φορά δείχνει να κάνει αρκετά σοβαρή δουλειά και εργάζεται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις. Δίνω λίγο περισσότερο από 50% πιθανότητες να υπάρχει συμφωνία. Νομίζω πως ο κ. Τσίπρας θα καταφέρει να φέρει μια συμφωνία».

Ακολούθως, ο κ. Νούναν επισήμανε πως η Ιρλανδία δεν έχει ακολουθήσει σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας, αλλά τάσσεται εναντίον της διαγραφής χρέους που ζητάει η Ελλάδα. Παράλληλα, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ για τον Γιάνη Βαρουφάκη αρκέστηκε να πει ότι «δεν ήταν ένα ιδιαίτερο πρόβλημα».

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top