skip to Main Content
Enfia 8 9 620×3201

Γράφει και σβήνει η κυβέρνηση τον ΕΝΦΙΑ – Ποιες αλλαγές έρχονται – Ποιους θα αφορούν οι μειώσεις – Τι πρέπει να κάνετε για να «επιβιώσετε» στο «χάος» του φόρου

Διορθώσεις και αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, μετά τις αντιδράσεις, φέρνει η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Ο φόρος στους 4.000 οικισμούς με τις εξωπραγματικές τιμές θα υπολογιστεί τώρα με τις αξίες του 2013 ή τις φετινές χαμηλότερες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος».

Όπως φαίνεται, οι δόσεις του φόρου θα γίνουν 6 και θα υπάρξουν απαλλαγές σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες. Το «Έθνος», κάνει λόγο για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπερβαίνουν και το 50% για πάνω από 500.000 ιδοκτήτες οικοπέδων σε 4.000 οικισμούς της χώρας όπου δεν έχουν καθοριστεί αντικειμενικές τιμές, φέρνει η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, με το όφελος για τους φορολογουμένους να υπολογίζεται συνολικά στα 167 εκατ. ευρώ.

Η επανεκκαθάριση θα γίνει σε μια προς μια τις περιοχές και θα υιοθετηθεί το ευνοϊκότερο σύστημα για τους ιδιοκτήτες, δηλαδή είτε οι περσινές αξίες γης με τις οποίες υπολογίστηκε ο ΦΑΠ είτε οι φετινές αξίες για τον ΕΝΦΙΑ, όπως αναμένεται να γίνει κυρίως στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής. Με βάση τους έως τώρα υπολογισμούς, από αυτή τη διαδικασία ο ΕΝΦΙΑ για τις συγκεκριμένες περιοχές θα είναι 167 εκατ. ευρώ χαμηλότερος.

Βελτιώσεις αναμένονται και στις προϋποθέσεις για εκπτώσεις και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι θα καταργηθεί η προϋπόθεση της ασφαλιστικής ενημερότητας, έτσι ώστε όλη η διαδικασία να γίνει μέσω Ίντερνετ. «Με όρους κοινωνικού μερίσματος», ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει εάν η προϋπόθεση της φορολογικής ενημερότητας θα εξακολουθήσει να ισχύει, υποχρεώνοντας έτσι τους δικαιούχους να κάνουν ρύθμιση τυχόν οφειλών προς την εφορία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της iefimerida.gr.

Όσον αφορά, δε, στην πρόβλεψη έκπτωσης για εφάπαξ καταβολή του φόρου, το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας αναφέρει ότι αυτή η πρόβλεψη θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την Τρόικα, καθώς από τις διορθώσεις που πρόκειται να γίνουν είναι πολύ πιθανόν οι φόροι που θα βεβαιωθούν να πέσουν κάτω από το όριο των 3,250 δισ. ευρώ, για το οποίο είχε υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών κατά το σχεδιασμό του φόρου. Με αυτό ακριβώς το δεδομένο, δεν θα πρέπει να αναμένονται βελτιώσεις στην αντιμετώπιση των αναξιοποίητων ακινήτων, τα οποία έως πέρσι απαλλάσσονταν από το ΕΕΤΑ.

Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι γίνεται αγώνας δρόμου από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, έναν αναλυτικό οδηγό που θα βοηθήσει εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων να εντοπίσουν πού ακριβώς οφείλονται οι υπέρογκες χρεώσεις Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τις οποίες καλούνται να καταβάλουν, παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος», υπό μορφή απαντήσεων σε 10 καίρια ερωτήματα.

Με βάση τις διευκρινίσεις που παρέχονται στον οδηγό αυτό, οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να βρουν και να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που έκαναν οι ίδιοι στη συμπλήρωση του Ε9 και είχαν ως συνέπεια να χρεωθούν με υπέρογκα ποσά ΕΝΦΙΑ.

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου»:

Από το aftodioikisi.gr

Back To Top