Γ.Γ. Αποκέντρωσης: «Oι δήμαρχοι πρέπει να κάνουν μπίζνες με επιχειρηματίες»
Τη σύσταση κοινών Επιτροπών, Δήμων και Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Αποκέντρωσης Μανώλης Αγγελάκας, κατά τη διάρκεια σημερινής ημερίδας για τους «άξονες συνεργασίας των ΟΤΑ α’ βαθμού και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».
Ο κ. Αγγελάκας επιδοκίμασε την πρόταση της δημιουργίας κοινών Επιτροπών, από τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής Ηρακλή Γκότση και τον αντιπρόεδρο Γιώργο Ιωακειμίδη, και πρόσθεσε ότι οι Επιτροπές μπορούν να αποτελέσουν το όχημα για να προωθηθούν νομοθετικές τροποποιήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών.
Συγχρόνως, απαντώντας στους δημάρχους που μίλησαν για τις επιπτώσεις της συρρίκνωσης των πόρων, σημείωσε ότι οι δήμοι «πρέπει να κάνουν μπίζνες. Όλοι οι επιτυχημένοι δήμαρχοι στην Ευρώπη συνεργάζονται με τους επιχειρηματίες. Ο δήμαρχος τίθεται επικεφαλής και προσπαθεί να βρει χρήματα από τους επιχειρηματίες. Πρέπει να δουλέψετε με τα τοπικά brands» τόνισε ο κ. Αγγελάκας.
Αναφερόμενος στην έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, για την οποία -όπως είπαν οι δήμαρχοι και συμφώνησε ο γγ- δεν ευθύνονται οι δήμοι, σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει σχετική πρωτοβουλία, ύψους 1,5 έως 2 δισ. ευρώ. Όπως είπε «είναι έργα εθνικής, υπερτοπικής σημασίας, είναι έργα της κεντρικής κυβέρνησης και της Περιφέρειας και θα ανακοινωθεί σύντομα σχετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης». Οι πόροι θα αναζητηθούν από το τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τις Καταστροφές και άλλες δυνατές πηγές.
«Δεν βγαίνει άκρη με το Ελεγκτικό» σημείωσε ο κ. Αγγελάκας, απαντώντας σε παρεμβάσεις των δημάρχων που μίλησαν για τα προβλήματα που δημιουργούνται από το Ελεγκτικό σε σειρά έργων.
Πρόσθεσε: «Πρέπει να βρεθεί μια λύση. Μια κουβαρίστρα να θέλουμε να αγοράσουμε, έρχεται το Ελεγκτικό και μας ρωτά “τι τη θέλεις;”, “πόσο κάνει;”. Δεν είναι δυνατόν να μας αντιμετωπίζουν όλους ως ύποπτους Κορλεόνε». Και κατέληξε ότι «πρέπει να γίνει συνάντηση με την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και να εξηγήσουμε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα έχουν πάμπολλα καθημερινά προβλήματα να αντιμετωπίσουν».
Αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σημείωσε ότι αποκτά σταδιακά περισσότερες αρμοδιότητες, διότι μεταβιβάζονται σε αυτήν οι αρμοδιότητες που έχουν εκτελεστικό χαρακτήρα. Αυτό γίνεται με δεδομένη την απόφαση και το δόγμα ότι «τα υπουργεία σχεδιάζουν στρατηγική και πολιτικές και το αποκεντρωμένο κράτος τις υλοποιεί».
Στο πλαίσιο αυτό, η σύνδεση μεταξύ δήμων και Αποκεντρωμένης πρέπει να είναι μια σχέση συνεργασίας, είπε και πρόσθεσε: «Μια σχέση που να είναι βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό, στην κατανόηση των ρόλων που θα κατατείνει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και την επίτευξη λύσεων. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα. Οι λύσεις. Κι εμείς αυτό θέλουμε να πετύχουμε συνεργαζόμενοι μαζί σας. Έχουμε στελέχη υψηλής επιστημονικής επάρκειας, που γνωρίζουν τους νόμους και τις διατάξεις, που είναι έτοιμα να συμβουλεύσουν τα στελέχη σας αλλά και να συζητήσουν μαζί τους όλα τα θέματα».
Όπως είπε, η σχέση των δυο μερών δεν εξαντλείται στον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των δημοτικών συμβουλίων και τον έλεγχο των προϋπολογισμών των δήμων. Συναντάται σε πολλά άλλα πεδία, όπως οι αδειοδοτήσεις έργων που επιτελούν οι δήμοι, οι επιθεωρήσεις και αδειοδοτήσεις παιδικών χαρών και αθλητικών χώρων, η έκδοση αδειών παραμονής και ιθαγένειας, αλλά και η λειτουργία κληροδοτημάτων, οι άδειες χρήσης νερού και γεωτρήσεις, η Πολιτική Προστασία, τα τμήματα σεισμοπλήκτων, τα δάση και δασικά συστήματα, το περιβάλλον και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων.
Γι αυτό, είπε, «πρέπει να προχωρήσουμε μαζί. Να συνεργαστούμε στενά, με ειλικρίνεια, με μείωση της γραφειοκρατικής αντίληψης και αποτελεσματικότητα».
Από το aftodioikisi.gr