skip to Main Content
Eurogroup Varouf 708 2

Δεν βλέπουν συμφωνία στο Eurogroup -Επιμένουν στην ασφυξία

  • Χαμηλές προσδοκίες για τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες
  • Δεν αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία οι υπουργοί Οικονομικών
  • Οι εταίροι δεν θεωρούν επαρκή την ελληνική λίστα
  • Ο Ντάισελμπλουμ ζητάει αξιολόγηση από τους «θεσμούς»
  • Φωτιές άναψαν οι δηλώσεις Βαρουφάκη για πρόωρες εκλογές και δημοψήφισμα

Με χαμηλές προσδοκίες για λύση στο ελληνικό ζήτημα θα συνεδριάσει απόψε το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει αποδεκτό από τους υπουργούς Οικονομικών το σχέδιο μεταρρυθμίσεων, οι εταίροι δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι απ[ό την ελληνική πλευρά επειδή θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμη μία επαρκή και αναλυτικά κοστολογημένη λίστα με μέτρα και γι αυτό επιμένουν να ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγηση από τους «θεσμούς».

Σε συμπληγάδες η κυβέρνηση

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε χρηματοπιστωτική ασφυξία οι πιέσεις από τους εταίρους εντείνονται ολοένα και περισσότερο. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να γίνει εκ μέρους του Eurogroup αποδεκτό το σχέδιο μεταρρυθμίσεων, ως ένδειξη προόδου και υλοποίησης της συμφωνίας που έγινε στις 28 Φεβρουαρίου, και έτσι να ανοίξει ο δρόμος είτε για αποδέσμευση μέρους της δόσης των 7,2δις ευρώ, είτε για αποφάσεις από την ΕΚΤ που θα διευκολύνουν την παροχή ρευστότητας.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διαμηνύουν πως επιθυμούν μία “αμοιβαία και επωφελής λύση με πλαίσιο τη συμφωνία της 28ης Φεβρουαρίου” και εξηγούν πως θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος. Αυτό βέβαια, δεν θα σημαίνει πως είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός προγράμματος λιτότητας.

Το δημοψήφισμα και οι πρόωρες εκλογές που προκάλεσαν τρικυμία

Με φόντο τα παραπάνω και σε συνδυασμό με τα σενάρια που φούντωσαν τα τελευταία 24ωρα περί εκλογών ή δημοψηφίσματος από το περιβάλλον του πρωθυπουργού ξεκαθαρίζουν πως “η κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή” και παραπέμπουν στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.Με λίγα λόγια, ο “άσσος” της λαϊκής ετυμηγορίας παραμένει μεν το μεγαλύτερο “χαρτί” της ελληνικής πλευράς, πλην όμως -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- δεν είναι διατεθειμένοι να το χρησιμοποιήσουν.

Ο Ντάισελμπλουμ μας παραπέμπει στους θεσμούς

Τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα πρέπει να ελεγχθούν απαντά στον Γιάνη Βαρουφάκη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και δείχνει τους θεσμούς, οι οποίοι θα πρέπει να αποκτήσουν συνολική εικόνα για όλα τα πεδία πολιτικής και ότι εκτός από Βρυξέλλες τεχνικές συζητήσεις πρέπει να γίνουν στην Αθήνα.

O επικεφαλής του Eurogroup απάντησε στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Βαρουφάκης την Παρασκευή, η οποία περιελάμβανε επτά μεταρρυθμίσεις.

«Αυτό το έγγραφο θα είναι βοηθητικό για την διαδικασία εξειδίκευσης της πρώτης λίστας μέτρων» υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Οι προτάσεις που περιγράφονται στην επιστολή σας θα πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω με τους θεσμούς», διευκρίνισε ο ίδιος.

Επιτρέψτε μου ακόμη να διευκρινίσω ότι στην πορεία της τρέχουσας αξιολόγησης οι θεσμοί θα πρέπει να αποκτήσουν μια ευρύτερη άποψη που να καλύπτει όλους τους τομείς πολιτικής. Έχουμε συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι τεχνικές εργασίες που θα συνδράμουν αυτές τις συζητήσεις θα γίνουν στην Αθήνα, σημείωσε.

«Θα σας ενθάρρυνα να εργαστείτε στενά με τους θεσμούς με στόχο την γρήγορη και πετυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης«, τονίζει ο Ντάισελμπλουμ.

Οι τελευταίες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Ενδεικτικό επιπλέον των προσπαθειών που καταβάλλονται για να κρατηθεί η διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο υπήρξαν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αλέξη Τσίπρα με ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, οι οποίες θα συνεχιστούν καθ’όλη την εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να προλειάνει το έδαφος για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο σημερινό Eurogroup, συνομίλησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ έπονται οι συναντήσεις που θα έχει  την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ιδιαίτερης σημασίας για την κυβέρνηση είναι και η προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. Τσίπρα την Πέμπτη στο Παρίσι, όπου και θα δει το γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία με απώτερο σκοπό να εμπλουτιστεί το πακέτο Βαρουφάκη, προκειμένου ο “κατάλογος” των επτά μεταρρυθμίσεων να αποτελέσει τη βάση των τεχνικών συζητήσεων αλλά και μιας πρώτης συμφωνίας.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top