skip to Main Content
Image

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ZOUGLA.GR: Μάχη στήθος με στήθος-ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΝΔ

To απόλυτο ντέρμπι των δύο μονομάχων καταδεικνύει η τέταρτη κυλιόμενη διαδικτυακή ψηφοφορία του zougla.gr, λίγα 24ωρα πριν το άνοιγμα της κάλπης την Κυριακή.

Όλα τα κόμματα στοχεύουν την τελευταία στιγμή στη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστωνΣτην ψηφοφορία που διεξήχθη 16-18 Σεπτεμβρίου συμμετείχαν 758 πολίτες που λαμβάνουν μέρος στις έρευνες της «Ζούγκλας», οι οποίες προσεγγίζουν την τάση του εκλογικού σώματος και επιβεβαιώνονται πανηγυρικά.

Από την παρούσα διαδικτυακή ψηφοφορία προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος στην παράσταση νίκης, αλλά χάνει οριακά την πρωτιά από τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Όπως προκύπτει, σχηματίζεται μία οκτακομματική Βουλή με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη να περνά την πόρτα του Κοινοβουλίου, τη Λαϊκή Ενότητα να κερδίζει έδαφος και ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή να βγαίνει τρίτη με απώλειες. Ωστόσο όλα θα κριθούν από τους αναποφάσιστους.

Η προεκλογική κόντρα πήρε ξεκάθαρα προσωποκεντρικό χαρακτήρα. Και τα δύο κομματικά επιτελείαΟριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπραςεπένδυσαν σε αυτό, αναβιώνοντας τον διπολισμό του παρελθόντος.

Η Κουμουνδούρου πάτησε πάνω στο «νέο και άφθαρτο» πιστεύοντας ότι παρά την απογοήτευση, ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί τη δυναμική του, ως ο πλέον ικανός, αξιόπιστος, ειλικρινής και προοδευτικός και γι’ αυτό η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ τον είχε σε πρώτο πλάνο.

Η Συγγρού στόχευσε στην ενίσχυση του πρωθυπουργικού προφίλ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος προβλήθηκε ως η μόνη εναλλακτική για τη σταθερότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει σημάδια συσπείρωσης της βάσης του, απέχει όμως από το επιθυμητό. Επιχειρεί τη μεγάλη βουτιά στη δεξαμενή των αναποφάσιστων, με όπλο την ταύτιση Μεϊμαράκη-Σαμαρά και στόχο την άντληση ψήφων υπό το φόβο του παλαιοκομματισμού.

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν ξεκαθαρίζει με ποιους θα κυβερνήσει -καθώς η αυτοδυναμία είναι όνειρο θερινής νυκτός- δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλες ανατροπές.

Η ΝΔ με εμφανώς μεγαλύτερη συσπείρωση, θα κυνηγήσει τους αναποφάσιστους ποντάροντας στην ευρεία εθνική συναίνεση. «Αν κερδίσω θα πάω πρώτα στον Τσίπρα» διαμηνύει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κλείνοντας το μάτι σε όσους θέλουν να δουν όλους τους αρχηγούς γύρω από το ίδιο κυβερνητικό τραπέζι.

Τα ερωτήματα

Οι πολίτες ερωτήθηκαν για το πολυσυζημένο debate και τους δύο μονομάχους. Περισσότερες θετικές ψήφους πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Δείτε το γράφημα:

Με βάση το debate και τις τοποθετήσεις των δύο πολιτικών αρχηγών, οι συμμετέχοντες κατέθεσαν την άποψή τους για το κατά πόσο έχουν εμπιστοσύνη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον μεταβατικό αρχηγό της ΝΔ. Η αρνητική γνώμη των πολιτών υπερίσχυσε και για τους δύο.

Επίσης, ρωτήθηκαν για το κατά πόσο πιστεύουν ότι θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, με δεδομένη τη συμφωνία για το τρίτο Μνημόνιο. Με μεγάλο ποσοστό (62,6%) οι πολίτες απάντησαν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαψεύσει τις προσδοκίες, όπως και η ΝΔ (56,3%).

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός….

Με 40% ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος αποσπά το 33% της θετικής γνώμης των ψηφοφόρων.

Αναφορικά με την «παράσταση νίκης», δηλαδή την εκτίμηση των ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως της δικής τους επιλογής, για το ποιο κόμμα θα επικρατήσει στις εκλογές της Κυριακής, το 52,9% των ερωτηθέντων απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ και το 35,8% η Νέα Δημοκρατία.

Πρόθεση ψήφου

Με οριακό προβάδισμα η ΝΔ έρχεται πρώτη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο κόμμα βγαίνει η Χρυσή Αυγή (με πτωτική πορεία). Ακολουθεί η Λαϊκή Ενότητα με 6,3% και η Δημοκρατική Συμπαρατάξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 6%. Το ΚΚΕ αποσπά 5,1% με την αντιμνημονιακή ρητορική του, το ΠΟΤΑΜΙ με 4,6 και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη με 4,2%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κινούνται χαμηλά και παλεύουν μέχρι την τελευταία στιγμή για την είσοδό τους στη Βουλή.

Συγκριτικός πίνακας των τελευταίων διαδικτυακών ψηφοφοριών του zougla.gr:

Συσπείρωση ψηφοφόρων

H NΔ φαίνεται ότι αύξησε τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της τα τελευταία 24ωρα, με αρκετούς ωστόσο πολίτες να κατευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει χαμηλότερη συσπείρωση και μετρά τις περισσότερες απώλειες προς το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας.

Η ταυτότητα της έρευνας:Δείτε τα αποτελέσματα των τριών προηγούμενων διαδικτυακών ψηφοφοριών:

www.zougla.gr

Back To Top