skip to Main Content
Tsipras2

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Τσίπρας: Κερδίσαμε μία μάχη αλλά όχι τον πόλεμο

 

  • Διάγγελμα του πρωθυπουργού
  • Οι δυσκολίες είναι μπροστά μας
  • Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται
  • Η συμφωνία ακυρώνει τη λιτότητα
  • Αποτρέψαμε το σχέδιο για ασφυξία της Ελλάδας στις 28 Φεβρουαρίου
  • Η χθεσινή ημέρα σημαντικότερη για την Ευρώπη

Με τη συμφωνία της Παρασκευής στο Eurogroup, η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στο διάγγελμά του, όπου υπογράμμισε ότι ακυρώθηκε η λιτότητα και τα σχέδια για ασφυξία της χώρας, αλλά συμπλήρωσε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.

«Η Ελλάδα χθες πέτυχε μια σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία στην Ευρώπη. Σε μια σκληρή και δύσκολη, ίσως για πρώτη φορά, αληθινή διαπραγμάτευση», ήταν οι πρώτες φράσεις του κ. Τσίπρα.

«Χθες κερδίσαμε μία μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο», τόνισε ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε τους Ελληνες που στάθηκαν στο πλευρό της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας τη στήριξή τους ως το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο.

«Οι πραγματικές δυσκολίες είναι μπροστά μας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε λέγοντας ότι πριν από 20 ημέρες η κυβέρνηση παρέλαβε μία χώρα στο χείλος του γκρεμού, με άδεια ταμεία, έλλειμμα ρευστότητα. «Μία χώρα παγιδευμένη εσκεμμένα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα».

«Κάποιοι σχεδίαζαν το σενάριο της αντιμνημονιακής παρένθεσης, αδιαφορώντας για τις συνέπειες», τόνισε ο πρωθυπουργός, «γιατί κάποιοι σχεδίαζαν το σενάριο της αντιμνημονιακής παρένθεσης, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις αυτών των σχεδιασμών στην ήδη ταλαιπωρημένη οικονομία και στη λεηλατημένη από τα μνημόνια, πατρίδα. Χθες ακυρώσαμε τα σχέδιά τους».

Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, με τη συμφωνία αποτράπηκε το σχέδιο των τυφλών, συντηρητικών δυνάμεων, μέσα και έξω από τη χώρα, να προκαλέσουν ασφυξία στην Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου. «Κρατήσαμε την Ελλάδα αξιοπρεπή και όρθια. Και αποδείξαμε ότι η Ευρώπη αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης και αμοιβαία βιώσιμων συμβιβασμών και όχι πεδίο εξόντωσης, υποταγής και τυφλής τιμωρίας. Και υπό αυτή την έννοια, ίσως η χθεσινή ημέρα να είναι πιο σημαντική για την Ευρώπη από ότι είναι για την ίδια την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το κείμενο αυτό αποτελεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία-πλαίσιο, η οποία γεφυρώνει το χρόνο ανάμεσα στο Μνημόνιο και στο δικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη.

«Είναι μια συμφωνία που ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο, για αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στις τουριστικές υποδομές. Ακυρώνει στην πράξη τη λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλλουν, όπως είναι τα εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα. Δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή των αναγκαίων, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αφορούν την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του κράτους, αλλά και την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αποτελεί πρώτιστο καθήκον».

Απευθυνόμενος στο λαό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι μέσα σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση πέτυχε πολλά. «Εχουμε όμως ακόμα μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας», πρόσθεσε. «Ο ελληνικός λαός το γνωρίζει. Εχει, άλλωστε, μια κυβέρνηση που θα του λέει πάντα την αλήθεια. Γιατί η μόνη μας δύναμη είναι η δική του στήριξη και εμπιστοσύνη».

Χθες, συνέχισε ο πρωθυπουργός, κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα, αφήνοντας πίσω μας τη λιτότητα, τα Μνημόνια και τη Τρόικα. «Ένα αποφασιστικό βήμα για αλλαγή πορείας εντός της ευρωζώνης. Η διαπραγμάτευση, όμως, δε τελείωσε χθες. Η διαπραγμάτευση τώρα μπαίνει σε ένα νέο, πιο ουσιαστικό στάδιο μέχρι την οριστική συμφωνία μετάβασης από τη πολιτική των μνημονίων της καταστροφής στη πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής».

Σε αυτή τη διαρκή και δύσκολη μάχη, με ορίζοντα τον ερχόμενο Ιούνη, η ελληνική κυβέρνηση θα πορευτεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. «Με γνώμονα πάντα την αποκατάσταση της εθνικής και λαϊκής μας κυριαρχίας. Και με μοναδικό σύμμαχο, συμπαραστάτη αλλά και αυστηρό κριτή τον ελληνικό λαό».

«Ο κοινός μας αγώνας συνεχίζεται», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 iefimerida.gr

 

Back To Top