skip to Main Content
Kek6

Εκδήλωση Μνήμης Πεσόντων Μεραρχίας Aqui-Δήμαρχος: “Με τους Φίλους γείτονες Ιταλούς μας συνδέουν μόνο δυνατές και ουσιαστικές σχέσεις και χαιρόμαστε που η Ιταλική παροικία δραστηριοποιείται με επιτυχία στο Νησί μας.”

Όπως κάθε χρόνο , έτσι και φέτος η Ιταλική Κυβέρνηση, δια του Ακολούθου Άμυνας της Ιταλικής Πρεσβείας Σμήναρχου Antonio Albanese, σε συνεργασία με την Πρόξενο της Ιταλίας στην Κεφαλονιά κ.Gratsiella Mickelleti, οργάνωσαν την Τελετή Μνήμης των Πεσόντων της Μεραρχίας Aqui στην Κεφαλονιά.

Τον Ιταλό Αξιωματούχο υποδέχθηκαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ.Αλέξανδρος Παρίσης και ο Α/Δήμαρχος κ.Ευάγγελος Κεκάτος.

Τον κ.Σμήναρχο , ο οποίος προσέφερε Βιβλίο της Ιταλικής Αεροπορίας στον κ.Παρίση, συνόδευαν : η κ.Mickelleti, η Πρόεδρος του Συλλόγου Mediterraneo κ.Aura Muscettola και η Εκπρόσωπος του Συλλόγου Cefalonia for Ever κ.Milena Markoutza Messari.

Ακολούθησε συζήτηση με θέμα την περαιτέρω σύσφιξη των άριστων σχέσεων της Ιταλίας με την Κεφαλονιά και κατόπιν αυτού ο κ. Κεκάτος συνόδευσε  τους ξένους Επίσημους για κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Εθνικής Αντίστασης, εν συνεχεία στο Μνημείο των Ιταλών Πεσόντων και τέλος στο σημείο «Λάκκος των Ιταλών».

Την Α/Περιφέρεια εκπροσώπησε η Περιφερειακή Σύμβουλος κ.Κατερίνα Βαγγελάτου, ενώ την Εκδήλωση, που επευλόγησε ο Πατέρας Simonel Boanchish, τίμησαν με την παρουσία τους ο Αστυνομικός Διευθυντής κ.Γιάννης Αγγελόπουλος, η Υπολιμενάρχης κ.Μαρία Κολοβού και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων κ.Κώστας Γρηγορόπουλος.

Επίσης διαβάστηκαν οι Χαιρετισμοί  του κ.Παρίση, του Α/Περιφερειάρχη κ.Παναγή Δρακουλόγκωνα και της Προέδρου της Διεθνούς Aqui Division κ.Graziella Bettini.

Τέλος, την επομένη στο Δημαρχιακό Μέγαρο, υπήρξε Σύσκεψη  Εργασίας με τη Διπλωματική Ακόλουθο της Ιταλικής Πρεσβείας κ.Stefania Bortot.

Χαιρετισμός Δημάρχου Κεφαλονιάς κ.Αλέξανδρου Παρίση

για την Τελετή Μνήμης Μεραρχίας Aqui

 

Εκπρόσωποι της Εκκλησίας

Αξιότιμε Ακόλουθε Άμυνας της Ιταλικής Πρεσβείας,

Κύριε Αντιπεριφερειάρχα,

Κυρία Επίτιμη Πρόξενε της Ιταλίας στην Κεφαλονιά,

Κυρία Πρόεδρε του Meditteraneo,

Κυρίες και Κύριοι,

 

Με βαθύ σεβασμό στην ιστορία, της οποίας  στο Νησί μας γράφτηκαν ίσως οι πιο τραγικές σελίδες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, είμαστε σήμερα εδώ να τιμήσουμε τη Μνήμη όλων αυτών, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Νησί μας τις οδυνηρές μέρες του πολέμου με τις πιο απάνθρωπες συνθήκες.

Το έχουμε πει επανειλημμένως και θα το επαναλαμβάνουμε διαρκώς, ο κάθε μορφής πόλεμος έχει μόνο πόνο και οδύνη για όλους όσους συμμετέχουν σε όποια πλευρά και αν βρίσκονται.

Στην τραγική ιστορία της Μεραρχία Aqui στην Κεφαλονιά δόθηκε στους προγόνους συμπατριώτες μας η ευκαιρία να αναδείξουν, ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές σε έναν πόλεμο, που εκ των πραγμάτων έχει εχθρούς κατακτητές, με κίνδυνο της ζωής τους μπόρεσαν να περιθάλψουν  , να κρύψουν , να φροντίσουν   και να φυγαδεύσουν  όσους περισσότερους Ιταλούς στρατιώτες μπορούσαν.

Το ιστορικό αυτό γεγονός έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ανακηρύσσοντας την Κεφαλονιά, ως το Νησί της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης και του Διαλόγου, σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την Αιγίδα του Προέδρου του κ.Martin Schulz και τη συμμετοχή Ιταλών, Γερμανών και Ελλήνων Ευρωβουλευτών.

Με τους Φίλους γείτονες Ιταλούς μας συνδέουν μόνο δυνατές και ουσιαστικές σχέσεις και χαιρόμαστε που η Ιταλική παροικία δραστηριοποιείται με επιτυχία στο Νησί μας.

Το Μνημείο των Ιταλών στην Κεφαλονιά ήταν και θα παραμείνει ένας σεβαστός τόπος Μνήμης και προσευχής, έτσι ώστε ποτέ πια και σε κανένα τόπο, σε καμία χώρα, να μην επαναλαμβάνονται τέτοιες τραγικές θηριωδίες, που μόνο πόνο, θλίψη και δάκρυα προκαλούν.

 

Με εκτίμηση,

 

Αλέξανδρος Παρίσης

 

 

 

 

Back To Top