skip to Main Content

Εκλογές ΟΤΑ: Πώς ο Μιχελάκης πριμοδοτεί υπόγεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Την ώρα που οι περισσότεροι δήμαρχοι σε όλη τη χώρα δεν βρίσκουν υποψήφιους να κλείσουν τα ψηφοδέλτιά τους με αποτέλεσμα σε όλη τη χώρα να εμφανίζονται στο πολιτικό σκηνικό, πρόσωπα που προκαλούν ποικίλα σχόλια,  η τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, η οποία δίνει προαιρετικά το δικαίωμα του διπλασιασμού των υποψηφίων συμβούλων, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στις τάξεις των υποψηφίων.
Θυμίζουμε ότι σε νομοτεχνική βελτίωση του άρθρου 25 (πρώην 26) του νομοσχεδίου τίθεται παράγραφος 2 ως εξής:
« Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης β΄ της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«β) Τους υποψηφίους δηµοτικούς συµβούλους, σε αριθµό ίσο τουλάχιστο µε τον αριθµό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας µε δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατό τοις εκατό (100%).»
Τι είναι όμως αυτό που οδήγησε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, να καταθέσει δώσει αυτή τη δυνατότητα αύξησης του αριθμού των δημοτικών συμβούλων; Ποιόν εξυπηρετεί, ποιόν ευνοεί σε ποιόν δυσκολεύει τον πήχη της κάλπης;
Έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη εκτιμούν ότι πρόκειται για κίνηση που ευνοεί τους συνδυασμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ελέγχουν την συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας. Οι συνδυασμοί αυτοί είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ικανοί να ανταποκριθούν στο άνοιγμα Μιχελάκη σε … νέους υποψηφίους. Οι συνδυασμοί πολιτικών σχημάτων ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές περιπτώσεις μόλις που κατορθώνουν να ανταποκριθούν στον έτσι και αλλιώς μεγάλο αριθμό υποψηφίων που απαιτεί ο «Καλλικράτης.»
Και πώς μπορεί να επηρεάσει η διάταξη αυτή το αποτέλεσμα. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι σε μικρομεσαίους δήμους της χώρας η διαφορά του να έχεις στον συνδυασμό σου πενήντα και να έχεις εκατό υποψηφίους είναι μεγάλη. «Από 10 φίλους να έχουν οι πενήντα…» μας αναφέρει έμπειρο στέλεχος της αυτοδιοίκησης, που εκτιμά ότι με την διάταξη αυτή υπάρχει και άλλο όφελος.
«Η διατήρηση του παλιού δικομματισμού στην αυτοδιοίκηση, έχει και γενικό εκλογικό όφελος. Όσο, λιγότεροι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, στους μικρομεσαίους δήμους, που αποτελούν την πλειοψηφία στην Ελλάδα, τόσο διαφορετικοί μπορεί να είναι οι συσχετισμοί συμμετοχής στην κάλπη του δεύτερου γύρου και των ευρωεκλογών.»
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται, ο υπουργός Εσωτερικών δεν ήθελε να ευνοήσει τη συμμετοχή, δεν υπάρχει άλλωστε συνωστισμός υποψηφίων.
Από το aftodioikisi.gr
Back To Top