skip to Main Content
An11

«Ενημερωτική ημερίδα για την επέκταση του σήματος Τοπικής Παραδοσιακής Κουζίνας, σε νέους εστιάτορες της Κεφαλονιάς» Γράφει η Αναστασία Κανάκη

Σήμερα, διεξήχθη ενημερωτική ημερίδα, σχετικά με την επέκταση του σήματος «Τοπικής Παραδοσιακής Κουζίνας», στις Αίθουσες του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στο Αργοστόλι, ως συνέχεια των εξειδικευμένων διαλέξεων για την Επτανησιακή Διατροφή και τον Τουρισμό, από το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, οι οποίες απευθύνονταν σε τοπικούς εστιάτορες και γενικότερα επαγγελματίες του χώρου.

Η ομιλία ξεκίνησε με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, κ. Ναπολέων Μαραβέγια, ο οποίος δήλωσε:

«Ως Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, σκεφθήκαμε ότι μέσα στις υπόλοιπες δραστηριότητες που κάνει το τμήμα μας, θα μπορούσε να ενταχθεί και μια δραστηριότητα προς την κατεύθυνση της επτανησιακής διατροφής, προς την κατεύθυνση της επτανησιακής κουζίνας, η οποία θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμη για μια νέα προσέγγιση των νησιών μας!

Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ως διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος, που «ο σπόρος που φυτέψαμε, έπιασε» και οι προσπάθειές μας αποδίδουν! Υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ανταπόκριση απ την πλευρά των τουριστικών πρακτόρων, των επιχειρήσεων εστίασης, των απασχολούμενων του τομέα τουρισμού, κι όχι μόνο»!

Πρώτο θέμα της ημερίδας ήταν η «Παραδοσιακή Επτανησιακή Διατροφή. Ο ρόλος της στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας», με ομιλητή τον κ. Ανδρέα Βιτωράτο (Αν. Καθηγητής ΤΕΙ Ιονίων Νήσων), ο οποίος αφού ευχαρίστησε την διοικούσα επιτροπή, που τον στήριξε στην προσπάθειά του, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η χώρα που ζούμε είναι ευλογημένη με μοναδικά πλεονεκτήματα, τα οποία όμως συγκριτικά με άλλες χώρες δεν διατυπώνονται σε αντίστοιχα οικονομικά αποτελέσματα… αιτία είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Ως τώρα δεν έχει αξιοποιηθεί όπως πρέπει το πλεονέκτημα που έχουμε στη διατροφή μας, που είναι τα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής».

Στη συνέχεια, ο κ. Βιτωράτος αναφέρθηκε στα αναγκαία κριτήρια, ώστε να δοθεί το σήμα στους υποψήφιους τοπικούς εστιάτορες και γενικότερα επαγγελματίες του χώρου της εστίασης, με απώτερο σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και την ευρύτερη εφαρμογή της στα τοπικά εστιατόρια. Το Σήμα πιστοποιεί ότι οι κάτοχοί του ακολουθούν τις παραδοσιακές συνταγές, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα. Συνέχισε, λέγοντας πως:

«Το πρόγραμμα ήταν πιλοτικό. Συνεργάτες ήταν η Λέσχη αρχιμαγείρων Ελλάδος, που έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι με την συνεργασία. Επόμενο βήμα είναι η συνεργασία με έναν φορέα πιστοποίησης, ώστε να μπορέσει να αναδειχθεί αυτό το σήμα. Στα σχέδια της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΙ, είναι να υπάρξει ένα «τοπικό σύμφωνο ποιότητας»! Είναι μια συλλογική προσπάθεια φορέων και επιχειρήσεων της περιοχής, που έχει σαν στόχο να διευκολύνει τη συνεργασία των επιχειρήσεων σε θέματα διασφάλισης, βελτίωσης και ανάλυσης της ποιότητας των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, και της προώθησής τους σε μια ευρύτερη αγορά, καθώς και της συνολικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής»!

Στο 2ο σκέλος του σεμιναρίου, το λόγο πήρε ο κ. Ιωάννης Καλαβρουζιώτης (Αν. Καθηγητής ΕΑΠ), με θέμα «Η θρεπτική αξία της διατροφής στην ανθρώπινη υγεία». Ακολουθεί δήλωση του κ. Καλαβρουζιώτη:

«Θέλω να ευχαριστήσω το ΤΕΙ για την πρόσκληση να συμμετέχω κι εγώ σε αυτό το πρόγραμμα, και να συγχαρώ ιδιαίτερα αυτή την πρωτοβουλία, διότι δίνεται η δυνατότητα μέσα απ το πρόγραμμα αυτό, να αναπτυχθούν θέματα απ τους φορείς της πόλης και αυτούς που αγωνιούν για το αύριο, με στόχο να υπάρξει η πολυπόθητη ποιότητα των παραδοσιακών προϊόντων που διατίθενται στους ξένους, αλλά και τους Έλληνες επισκέπτες».

Η ομιλία έκλεισε με τον κ. Ανδρέα Παντελιό (Υπεύθυνος εταιρείας Mythos Catering), με θέμα «Λέσχη Κεφαλονίτικης Γαστρονομίας. Μια Καλή Πρακτική».

Στην εκδήλωση, έγινε αναφορά στην εμπειρία και τα συμπεράσματα που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια των Σεμιναρίων και της πρακτικής άσκησης, καθώς και στη σημασία της ανάδειξης της Επτανησιακής Διατροφής, ως αναπόσπαστου τμήματος της Μεσογειακής Διατροφής.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων, ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο -ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό απ την ημερίδα:

 

Back To Top