skip to Main Content
Foroi 1 620×320 620×3201

ΕΝΦΙΑ: Τι έβγαλαν τα «φρέσκα» εκκαθαριστικά

«Ψαλίδι» σε ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο έως και 98% έφερε η νέα εκκαθάριση για περίπου 800.000 φορολογούμενους με 1,1 εκατομμύρια ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος που είχαν «τσουρουφλιστεί» στην αρχική εκκαθάριση.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι δεν είναι άλλοι από τους φορολογούμενους με δικαιώματα επί ακινήτων στην Κεφαλονιά. Θα διαπιστώσουν ότι στο νέο τους εκκαθαριστικό ο φόρος είναι μηδενικός για όλα τα ακίνητα του νομού.

Βαθιά ανάσα, από την άλλη πλευρά, έλαβαν και φορολογούμενοι οι οποίοι μετά την προσγείωση των τιμών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ… αποχαρακτηρίστηκαν από μεγαλοϊδιοκτήτες και απαλλάχθηκαν από το συμπληρωματικό φόρο.

Η κυβέρνηση φαίνεται να πήρε μια ανάσα μετά τις διορθώσεις, αν και οι εντυπώσεις δύσκολα σβήνουν. Ο ΕΝΦΙΑ αποδείχθηκε ένας ιδιαίτερα βαρύς φόρος (πάνω από 3,5 δισ. ευρώ η αρχική βεβαίωση εσόδων, μακράν της γραμμής «περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερα), με λάθη μεγατόνων που προκάλεσαν εγκεφαλικά στους φορολογούμενους και τριγμούς στην κυβέρνηση.

Μετά το πάθημα, ήδη έχουν αρχίσει να διατυπώνονται σενάρια και προτάσεις είτε για δραστική αλλαγή του νόμου το 2015, είτε τουλάχιστον για σημαντική μείωση του φόρου κατά τουλάχιστον 20%. Αποφάσεις είναι νωρίς για να ληφθούν, αλλά οι αλλαγές το επόμενο έτος θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.
Έπεσε ο ΕΝΦΙΑ

Μετά τις προσαρμογές φορολογούμενος με 80 τετραγωνικά μέτρα στην Κοκκινιά Θεσπρωτίας, σε οικόπεδο ενός στρέμματος, που έπαθε σοκ όταν είδε αρχικά την αντικειμενική αξία στα 95.419 ευρώ και το φόρο στα 312,16 ευρώ διαπίστωσε ήδη ότι η αξία της περιουσίας του προσαρμόστηκε σε 27.964 ευρώ και ο φόρος στα 193,90 ευρώ (-37%).

Αντίστοιχα διορθώθηκαν οι τιμές και ο φόρος σε 1.268 περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος. Όπως προκύπτει από τον πίνακα στο τέλος του κειμένου, με τους νομούς όπου σημειώθηκαν τα περισσότερα λάθη, αντίστοιχα τώρα οι περισσότερες διορθώσεις έγιναν σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαϊα, Ηλεία, Κορινθία, Εύβοια και Θεσσαλονίκη.

Στην προηγούμενη εκκαθάριση, οι τιμές με τις οποίες είχε υπολογιστεί ο φόρος, εξαιτίας κενού στο νόμο που όριζε ότι αν δεν υπάρχει αντικειμενική αξία λαμβάνεται υπ” όψιν η αντικειμενική της πλησιέστερης πόλης (!) ήταν παρανοϊκές.

Στον οικισμό Κατσαρού Ηλείας το εξωφρενικό ποσό των 1,159 εκατ. ευρώ υποχώρησε στα 122.360 ευρώ, στον Άγιο Μάρκο Κιλκίς τα 508.000 ευρώ ανά στρέμμα έγιναν σε 16.000 ευρώ ενώ στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας (οικισμός Τρικόρφου) όπου η αύξηση ήταν 4.695% η τιμή ανά στρέμμα έπεσε από τα 279.575 ευρώ σε 5.830 ευρώ.
Ολη η Κεφαλονιά εκτός φόρου

Με τη νέα εκκαθάριση, όσοι έχουν δικαιώματα επί ακινήτων στην Κεφαλονιά, θα διαπιστώσουν ότι ο φόρος τους μηδενίστηκε. Ο κ. Δημήτρης αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση. Για σπίτι 124 τετραγωνικών στην κοινότητα Λειβαθούς, με 32 τετραγωνικά βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων, η αξία αρχικά είχε υπολογιστεί σε 450.399 ευρώ! Ο κύριος φόρος για το συγκεκριμένο ακίνητο ήταν 864 ευρώ και μαζί με το συμπληρωματικό φόρο (αφού η αξία της περιουσίας υπερέβαινε τα 300.000 ευρώ) το μπουγιουρντί έφτανε τα 2.072 ευρώ.

Με τη νέα εκκαθάριση, η Κεφαλονιά εξαιρέθηκε για φέτος από το φόρο ακινήτων, η αξία του συγκεκριμένου ακινήτου επαναπροσδιορίστηκε σε 188.171 ευρώ και ο κ. Δημήτρης ηρέμησε. Αντί για 2.072,56 ευρώ, το νέο του εκκαθαριστικό αναφέρει βεβαιωμένη οφειλή 480,10 ευρώ (-76%).
Γκρίνια από φορολογούμενους

Το ενδεχόμενο και νέων λαθών δεν μπορεί να αποκλειστεί. Δεν έχει προκύψει όμως ακόμα – τουλάχιστον ακόμα- λάθος που να βγάζει μάτι, όπως έγινε στο τέλος Ιουλίου.

Με την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών πάντως, η γκρίνια που άρχισε από πολλούς φορολογούμενους δείχνει τη σύγχυση που έχει καταφέρει να δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών. Φορολογούμενοι γκρίνιαζαν γιατί δεν πέρασαν οι μειώσεις στα ημιτελή και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ή ακόμα διότι οι αξίες των ακινήτων τους ήρθαν στα ίσα τους αλλά όχι και οι φόροι.

Η απάντηση που δίνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών είναι πως μπορεί πράγματι σε ορισμένες περιπτώσεις ο φόρος να είναι ο ίδιος, διότι η προσαρμογή της αξίας του ακινήτου είναι τέτοια που εξακολουθεί να παραμένει το ακίνητο στην ίδια φορολογική ζώνη.

Για να γίνει κατανοητό ας δούμε ένα παράδειγμα. Αν σε ένα οικόπεδο, η αξία του είχε υπολογιστεί αρχικά λάθος με 50 ευρώ το τετραγωνικό και με τη νέα εκκαθάριση επαναπροσδιορίστηκε σε 21 ευρώ το τετραγωνικό, ο φόρος δεν θα αλλάξει. Στη φορολογική ζώνη 20,01 ευρώ έως 50 ευρώ το τετραγωνικό (μοναδιαία αξία οικοπέδου) ο συντελεστής φόρου είναι ενιαίος 0,06 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Όσον αφορά στα τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα όπου ψηφίστηκε έκπτωση φόρου 20% -εφόσον παρέμεναν κενά και ουδόλως ηλεκτροδοτήθηκαν το 2013- θα ακολουθήσει νέος γύρος εκκαθάρισης έως το τέλος Οκτωβρίου. Οι διορθώσεις σε εκκαθαριστικά όπου υπήρξε λανθασμένη συμπλήρωση του Ε9 από τους φορολογούμενους θα τραβήξει ακόμα περισσότερο. Το σύστημα θα ανοίξει για διορθώσεις από τις αρχές Οκτωβρίου και έως τις 30 Νοεμβρίου.

Τέλος οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν, να διαγράψουν ή να συμπληρώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους. Για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών, το χρονοδιάγραμμα δείχνει έως και Δεκέμβριο.

Μέχρι σήμερα τα μόνα που έχουν αλλάξει είναι οι δόσεις εξόφλησης του φόρου (έξι μηνιαίες δόσεις, με καταληκτική ημερομηνία για την πρώτη 30 Σεπτεμβρίου) και η γκάφα με τις τρελές αξίες ακινήτων σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Έχουν περάσει επίσης στα νέα εκκαθαριστικά, η εξαίρεση από το φόρο ακινήτων της Κεφαλονιάς, η απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και η μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Back To Top