skip to Main Content
1

Εορταστικός Εσπερινός και Θυρανοίξια στον Άγιο Σπυρίδωνα Μαντζαβινάτων

Ως τση Μισοσπορίτισσας μισόφαγα, μισόσπειρα, μισόχω να περάσω». Τούτη την παροιμία λένε οι γεωργοί και ο απλός κόσμος την ημέρα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, εννοώντας πως οι γεωργοί έχουν μοιράσει σε τρία τη σοδειά της χρονιάς.
Στην Παλλική γινόταν το ονομαστό πανηγύρι της Παναγίας, στο Σκηνιά. Τώρα γίνεται κάπως ελαττωμένο αυτά τα χρόνια, λόγω που ο ναός βρίσκεται υπό κατασκευή, έχοντας πάθει μεγάλες ζημιές από τους σεισμούς του 2014. Γιορτάζουν όμως και άλλες εκκλησίες που έχουν προσκυνητάρι με την εικόνα των Εισοδίων, όπως του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα στα Μαντζαβινάτα. Η εικόνα βρίσκεται σε ξυλόγλυπτο θρόνο, αγιογραφημένη από τον Ληξουριώτη αρχιμανδρίτη αγιογράφο π. Παρθενίο Λουκέρη. Πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο ο εορταστικός εσπερινός με την συμμετοχή αρκετών πιστών, εφόσον στο ναό έγιναν τα θυρανοίξια. Κατά την περίοδο της επισκευής του ναού η εικόνα είχε μεταφερθεί στην Αγία Σοφία, στον άλλο ναό του χωριού και κει γινόταν η εορτή. Στις 18 του Νοέμβρη 2017 ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα Μαντζαβινάτων, επισκευασμένος ριζικά από τις μεγάλες ρηγματώσεις που είχε πάθει από τους σεισμούς του 2014, άνοιξε με πολλή χαρά και επιτελούνται οι ακολουθίες και οι εορτές που πρέπει να γίνονται σε αυτόν.
Το ναό επισκεύασε με πολύ κόπο και οικονομική δαπάνη ο Παναγής Αγγέλου Ατσάρος, προσέχοντας να μην αλλοιώσει τίποτε από τον παλιό του χαρακτήρα, να μην πάθουν φθορά τα εκκλησιαστικά κειμήλια, να κρατηθεί άθικτο το τέμπλο, και να δώσει στο ναό μια μεγαλοπρέπεια που τη χαρακτηρίζει η λειτουργική και θρησκευτική απλότητα. Αξίζουν πολλά μπράβο και έπαινος στον Παναγή Αγγέλου Ατσάρο, γιατί το εγχείρημα της αποκατάστασης σε ένα τέτοιο ιστορικό εκκλησιαστικό κτίσμα, που είχε σμπαραλιάσει με βαθιές ρηγματώσεις από τους σεισμούς, δεν καταστράφηκαν μέσα στην τόση μεγάλη επισκευή του τα εκκλησιαστικά ιερά πράγματα. Με την παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κου Δημητρίου και με τη συμμετοχή ιερέων της Παλλικής, έγιναν τα θυρανοίξια, μέρα βροχερή, στις 18 του μηνός Νοεμβρίου, μα αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο σε τίποτα για την προσέλευση του κόσμου και τη χαρά που πήρε, βλέποντας τον ιστορικό ναό να ξαναλειτουργεί.
Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα Μαντζαβινάτων αρχικά ήταν συναδελφικός, έπειτα δε ανήκε σε πολλές οικογένειες του χωριού, έχει τέμπλο ξυλόγλυπτο, με ψιλοβελονιά στο σκάλισμά του, έργο του 1721, με εικόνες του αγιογράφου Γεράσιμο Ματσούκη, αλλά και του περίφημου αγιογράφου Γεωργίου Περλιγκή και όλη αυτή η ιερή εικονογραφία με το φως των κεριών και της ιλαρής φωταψίας των πολυελαίων, δημιούργησαν μια όμορφη εκκλησιαστική ατμόσφαιρα κατά την τελετή των θυρανοιξίων. Στην τελετή προΐστατο ο Μητροπολίτης μας, κ. Δημήτριος και μαζί του συλλειτούργησαν ο εφημέριος του ναού π. Ιωάννης Φραγκισκάτος, ο π. Χαράλαμπος Μαρκέτος, ο π. Γεράσιμος Σφαέλος, ο π. Φώτιος Καβαλλιεράτος, ο π. Νικόλαος Σωτήρας, καθώς και δύο διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας. Τα πάντα στο ναό ήταν τακτοποιημένα, φτιαγμένα κάτω από την επίβλεψη του Παναγή Α. Ατσάρου, δείχνοντας πως η συνεργασία του με τον π. Ιωάννη Φραγκισκάτο, τους Επιτρόπους και τα συνεργεία κατασκευών-εργασιών ήταν σε αγαστή συνδιαλλαγή. Εξάλλου το υπέροχο αποτέλεσμα βεβαιώνει του λόγου το αληθές.
Κατά την τελετή των Θυρανοιξίων, που έγινε με πολλή τάξη και ευλάβεια, νιώσαμε όλοι τη συγκίνηση, τόσο από τα εγκωμιαστικά λόγια του Σεβασμιώτατου για τον Παναγή Αγγέλου Ατσάρο και την οικογένειά του, όσο και στην αντιφώνησή του ο νέος «κτήτορας» του ναού, μίλησε απλά, συνετά μέσα από την ιστορία του ιερού χώρου, ευχαρίστησε τους πάντες που συνέπραξαν αρμονικά μαζί του, και μίλησε για την απόφασή του να ξαναφτιάξει το ναό, βάζοντάς όλες τις δυνάμεις του με τη βοήθεια του Αγίου Σπυρίδωνα και των συνεργατών του. Ο Σεβασμιότατος εξήγησε έπειτα τα περί εγκαινίων και θυρανοιξίων των ναών από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια και στάθηκε σχολαστικά στο μήνυμα που προείπε ως κλείδα στο λόγο του, ο Παναγής Ατσάρος, «Δεν αρκεί να φτιάχνουμε ναούς, αλλά και να τους γιομίζουμε με την παρουσία μας ευλαβικά προς τον Θεό».
Τιμητική και συγκινητική ήταν η έκπληξη που είχαν ετοιμάσει για τον Παναγή Ατσάρο, ο εφημέριος π. Ιωάννης Φραγκισκάτος με τον Σεβασμιότατό μας, να τον χειροθετήσουν δίνοντάς του το ράσο και το εγκώλπιο του Αναγνώστη του ναού. Κλείνοντας τα δυο λόγια για την προσφορά του φίλου Παναγή Αγγέλου Ατσάρου, του λέμε… «πως το καλό έργο δεν πρέπει να κρύβεται, αλλά να είναι οδηγός για όποιον βλέπει και μπορεί να χαράξει δρόμο προς το Θεό» και ως ευχή δανειζόμαστε τα εκκλησιαστικά λόγια της απόλυσης της Θείας Λειτουργίας «…αγίασον τους αγαπώντας την ευπρέπειαν του οίκου σου. Συ αυτούς αντιδόξασον τη θεϊκή σου δυνάμει και μη εγκαταλείπης ημάς τους ελπίζοντας επί σε…».

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

23456789

Back To Top