
Επίκαιρη συνταγή
Πως γίνεται το κρασί ξύδι Υλικά
• 5 λίτρα κρασί (καλό ή ξυδιασμένο)
• 500 ml – 750 ml ζεστό νερό (ανάλογα με το γράδο του κρασιού)
• ½ νεροπότηρο δυνατό, σπιτικό ξύδι
• 30 γρ. μακαρόνια με τρύπες (½ χούφτα περίπου), ή 1 φέτα καψαλισμένο ψωμί
• 5 λίτρα κρασί (καλό ή ξυδιασμένο)
• 500 ml – 750 ml ζεστό νερό (ανάλογα με το γράδο του κρασιού)
• ½ νεροπότηρο δυνατό, σπιτικό ξύδι
• 30 γρ. μακαρόνια με τρύπες (½ χούφτα περίπου), ή 1 φέτα καψαλισμένο ψωμί
Εκτέλεση
Μ᾿ ένα μπομόμετρο, μετράμε τους βαθμούς του κρασιού.
Υπολογίζουμε πόσο νερό χρειάζεται να προσθέσουμε, ώστε να το καταβάσουμε στους 7 – 8.
Εάν δεν έχουμε μπομόμετρο, ρίχνουμε ζεστό νερό, σε αναλογία 10% – 15% επί του βάρους του κρασιού.
Βάζουμε το κρασί σε ένα βαρελάκι, ή δοχείο, (γυάλινο ή πλαστικό, όχι μεταλλικό), ρίχνουμε μέσα το ανάλογο νερό, το ξύδι και τ᾿ άβραστα μακαρόνια και περιμένουμε 2 έως 3 μήνες, μέχρι να γίνει ξύδι.
Βασική προϋπόθεση για να γίνει το κρασί μας ξύδι, είναι να αφήσουμε το δοχείο που θα το φυλάξουμε ανοιχτό και να αερίζεται καλά.
H θερμοκρασία αποθήκευσης, για τη μετατροπή του κρασιού σε ξύδι θα πρέπει να είναι από 18°- 35°C.
Όταν γίνει το ξύδι το σκεπάζουμε με το καπάκι χωρίς να το σφραγίσουμε.