skip to Main Content
Xris191

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: “Ο ΜΥΡΤΟΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ”-24,5 εκ. ευρώ ΓΙΑ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

xris xris1 xris2 xris3 xris4 xris5 xris6 xris7 xris8 xris9 xris10 xris11 xris12 xris13 xris14 xris15 xris16 xris17 xris18 xris19 xris20 xris21 xris22 xris23 xris24

 

Την Κεφαλονιά επισκέφθηκε χθες, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για να επιθεωρήσει την πρόοδο των εργασιών στο λιμάνι Ληξουρίου και το οδικό δίκτυο του νησιού.

Στο λιμάνι Ληξουρίου, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η δεύτερη φάση με τη δημοπράτηση του έργου που αφορά στα δυτικά κρηπιδώματα και τον υπήνεμο μώλο στο Λιμάνι Ληξουρίου και στο αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών στα Λεγατάτα, προϋπολογισμού 3,7 εκατ. ευρώ. Η συνολική διάρκεια του έργου είναι 9 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, που εκτιμάται περί το τέλος Ιουλίου.

Όσον αφορά το οδικό δίκτυο, υπογράφηκε στις 5 Μαΐου 2014 Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων της Προγραμματικής Σύμβασης είναι 24,5 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο των προβλέψεων της Προγραμματικής Σύμβασης έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση τριών εργολαβιών, εκ των οποίων οι δύο αφορούν στα μέτρα αντιμετώπισης βραχοπτώσεων και η μία στα μέτρα αποκατάστασης βλαβών που προκλήθηκαν σε επιχώματα και τοίχους αντιστήριξης σε διάφορα τμήματα του οδικού δικτύου.

Η πρώτη εργολαβία, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τις επείγουσες εργασίες για την αντιμετώπιση των βραχοπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή Μύρτου και Χάρακα. Μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου, έχει προγραμματιστεί η δημοπράτηση ξεχωριστής εργολαβίας, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των εργασιών αυτών. Στις 8 Ιουλίου θα δημοπρατηθεί τρίτη εργολαβία για την αντιμετώπιση των βλαβών που προκλήθηκαν σε διάσπαρτες θέσεις των οδικών αξόνων του νησιού, προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ.

Μετά το πέρας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) στο Ληξούρι με τη συμμετοχή του υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ και εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων της περιοχής, ο Μ. Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του επεσήμανε:

«Η Κεφαλονιά μέρα με τη μέρα αποκαθιστά και κλείνει τις πληγές της. Κάθε μέρα όλο και περισσότερο αποκαθίστανται οι δημόσιες υποδομές. Έχει τελειώσει το λιμάνι του Ληξουρίου, έχει δημοπρατηθεί η νέα πτέρυγα του λιμανιού, έχουν δημοπρατηθεί σχεδόν όλα τα μεγάλα έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου. Έχει προχωρήσει σημαντικά η αποκατάσταση των ανθρώπων σε ενοίκιο ή σε συστέγαση με κάποιους συγγενείς και γενικότερα θα έλεγα, ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια με την κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού, ούτως ώστε η Κεφαλονιά να γίνει καλύτερη από πριν.

Είπα σε όλους τους κατοίκους, που ήταν εδώ παρόντες πριν από λίγο, ότι είμαστε πάνω στα προβλήματα, κάθε μέρα, προκειμένου μαζί τους να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να τις αφήσουμε πίσω μας, δημιουργώντας μια Κεφαλονιά πιο αισιόδοξη, πιο ευημερούσα μιας και φέτος ο τουρισμός εδώ παρουσιάζει τεράστια αύξηση που αγγίζει το 50%. Σε λίγες μέρες θα ξανανοίξει η περίφημη παραλία του Μύρτου, αφού αποκατασταθούν οι ζημιές, οι οποίες προκλήθηκαν με το σεισμό, όπως επίσης και το κεντρικό οδικό δίκτυο που οδηγεί προς το βόρειο μέρος και το Φισκάρδο.

Είμαι λοιπόν, χαρούμενος. Έδωσα οδηγίες προς όλους τους συνεργάτες μου, τους υπαλλήλους του Υπουργείου, να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Θέλω να τους ευχαριστήσω για αυτό, όπως επίσης και τις τοπικές αρχές, τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Δήμαρχο και όλους όσους συμμετέχουν στην προσπάθεια, όπως επίσης και τους συνεργάτες τους, τους τεχνικούς, οι οποίοι νυχθημερόν εργάζονται για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Θέλω να πω, ότι η προσπάθεια αυτή δείχνει για μία ακόμα φορά, ότι, όταν ένα κράτος λειτουργεί σωστά, μπορεί να είναι και συμπαραστάτης του πολίτη, αλλά ταυτόχρονα να είναι και ένα αναπτυξιακό εργαλείο».

Ερωτηθείς για την παραλία του Μύρτου ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ δήλωσε:

«Οι υπηρεσίες με διαβεβαιώνουν, ότι 12 του μηνός θα ανοίξει, αλλά θέλω να πω το εξής: ο Μύρτος θα ανοίξει την ώρα που πρέπει, την ώρα δηλαδή που θα είναι ασφαλής. Διότι, αν ανοίξει ο Μύρτος χωρίς να είναι ασφαλής, μπορεί να κλείσουμε κανένα σπίτι και δεν πρέπει να κλείσουμε σπίτια».

Back To Top