skip to Main Content

Εσύ, είσαι «fit»;

Κι ενώ πλησιάζουμε στην καρδιά του Μαρτίου, διανύοντας το δεύτερο δεκαήμερό του, κι έχει δοθεί επισήμως το σύνθημα έναρξης της πιο πολύχρωμης και χαρούμενης εποχής του έτους -«άνοιξη» το όνομά της-, ακόμη ο καιρός μας κάνει πεισματάκια! Δεν θ’ αργήσει να μυρίσει καλοκαίρι όμως! Εξάλλου δεν είναι τυχαία η ύπαρξη της γνωστής σε όλους μας παροιμίας «από Μάρτη καλοκαίρι, κι από Αύγουστο χειμώνα»!

Τι άλλο σηματοδοτεί εκτός απ την αρχή της άνοιξης όμως ο μήνας αυτός; Μα φυσικά την έναρξη μιας σειράς προετοιμασιών για να βγούμε φέτος στις παραλίες ακόμα πιο… «fit»! Εγγραφές στα γυμναστήρια, υγιεινή διατροφή, άσκηση, αγορά αδυνατιστικών προϊόντων, λήψη πρωτεϊνούχων σκευασμάτων κ.ά.

Συμπεριλαμβάνονται όμως όλα όσα προαναφέρθηκαν στον όρο «fitness»; Είναι μόνο αυτά; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί; Ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε παρακάτω τι σημαίνει να έχει κανείς καλή φυσική κατάσταση, να είναι fit!

Ας κάνουμε κάποιες υποθέσεις:

  • Μήπως έχεις χάσει μερικά κιλά και νομίζεις πως είσαι fit; Κι όμως δεν είσαι!
  • Είσαι ο τύπος που είναι γραμμωμένος και τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω του με τους καλοσχηματισμένους κοιλιακούς του, αλλά αν ανέβει 2 ορόφους σκάλες αγκομαχά; Ούτε εσύ είσαι fit!
  • Μήπως είσαι ο τύπος του γυμναστηρίου; Αυτό που θα λέγαμε συνδυασμός μυών και όγκου, με σώμα επιβλητικό, αλλά αν σου ζητηθεί να τρέξεις στην παραλία και να κολυμπήσεις ως τη σημαδούρα δεν έχεις αντοχή; Τότε ούτε εσύ είσαι fit!
  • Μήπως καταφεύγεις σε ακραίες δίαιτες που χαλάνε την ψυχική σου ηρεμία, μειώνοντας έτσι τα κιλά σου; Λυπάμαι, αλλά ούτε εσύ είσαι fit!!!

 

Ποιος δεν θα ήθελε να έχει λεπτή μέση, άψογα γραμμωμένο σώμα και τα ιδανικά κιλά; Αν όμως αυτό σημαίνει πως πρέπει να ξοδεύει κανείς όλη του τη μέρα στο γυμναστήριο, ακολουθώντας εξαντλητικές δίαιτες, παίρνοντας επικίνδυνα σκευάσματα, αυξάνοντας μόνο το άγχος του μέχρι να δει το επιθυμητό αποτέλεσμα και μετά το πέρας του καλοκαιριού επιστρέφει στην κραιπάλη, τότε ούτε αυτός έχει καλή φυσική κατάσταση, κι ας φαίνεται!

 

Για να έχει κανείς «καλή φυσική κατάσταση» πρέπει να συνάδουν οι εξής 5 ιδιότητες:

  • Αντοχή
  • Δύναμη
  • Ευλυγισία
  • Ταχύτητα
  • Επιδεξιότητα και τέλος η…
  • …Καλή ψυχική υγεία, καθώς αν δεν νιώθεις καλά, όσο κι αν έχεις πετύχει τις παραπάνω παραμέτρους, δεν καλείσαι fit!

 

Συνεπώς, «fit» είναι κάποιος που μπορεί να πετύχει σε ικανοποιητικό βαθμό αυτές τις 5 ιδιότητες κι επομένως ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, ένα καλό επίπεδο υγείας!

 

Για παράδειγμα, να μπορεί να ανταπεξέλθει γενικά στις δραστηριότητες της ημέρας του, όποιες και να είναι αυτές: ποδήλατο, τρέξιμο, κολύμπι! Να ανεβαίνει τις σκάλες του σπιτιού του χωρίς να λαχανιάζει, να μπορεί να τρέξει μισή ώρα και να είναι παιχνιδάκι, να σηκώνει το μωράκι του αγκαλιά και να μην κουράζεται, να ξυπνά με μεγάλη ευκολία το πρωί, να είναι παραγωγικός, να ξεχνά πότε επισκέφθηκε τελευταία φορά το γιατρό κ.ά.

 

Καταλήγοντας λοιπόν, «fitness» δεν σημαίνει να έχει κανείς μόνο γραμμωμένο κορμί, είναι κάτι πιο σύνθετο! Είναι ένας συνδυασμός ιδιοτήτων, που αν βάλουμε στόχο, εύκολα τις πετυχαίνουμε!

Κλείνοντας, να ευχηθώ υγεία σωματική και ψυχική, θετική σκέψη σε συνδυασμό με υπομονή κι επιμονή, κι ο στόχος; έχει επιτευχθεί! Κλείστε το μάτι στις καθημερινές αντιξοότητες και προχωρήστε με αισιοδοξία! Ραντεβού στο επόμενο μας άρθρο για υγεία – άθληση – ομορφιά – διατροφή!

 

Κείμενα – παρουσίαση: Αναστασία Κανάκη

 

 

 

 

Back To Top