skip to Main Content
TSIPRAS NEA 533 355 (1)

Η Γερμανία δείχνει τα δόντια της στον Τσίπρα: Μείνετε στο πρόγραμμα! Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς, δεν φοβόμαστε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

– Ευθεία σύγκρουση με την Αθήνα επιλέγει το Βερολίνο
– Λέει “όχι” σε όλα και με απόρρητο έγγραφο καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω όσα υποσχέθηκε προεκλογικά
– “Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας” δηλώνει ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος
– “Τελειώνει ο χρόνος σας” διαμηνύει μια μέρα πριν από τη συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε στο Βερολίνο
Γερμανία: Μια κυβέρνηση άλλαξε, όχι η Ευρώπη!
– Απειλεί και διακοπή της χρηματοδότησης και ο Σουλτς που τα είπε… πάλι αφού είδε τονΑλέξη Τσίπρα

Ο “πόλεμος” ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα έχει κηρυχθεί μετά το απόρρητο έγγραφο – τελεσίγραφο του Βερολίνου προς την Αθήνα με το οποίο καλείται η ελληνική κυβέρνηση να πάρει πίσω όσα υποσχέθηκε προεκλογικά και μετά την άρνηση της Αθήνας να δεχτεί τις ελληνικές πιέσεις. «Αυτό που ζητάτε είναι να τηρηθεί το Μνημόνιο και αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό» ήταν η απάντηση της κυβέρνησης αλλά το… αυτί της Γερμανίας κάθε άλλο παρά «ίδρωσε».

Αθήνα και Βερολίνο δεν βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης. Βρίσκονται σε σύγκρουση, με τη Γερμανία να κάνει επίδειξη δύναμης και να εγκαλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του μόλις 10 μέρες μετά τις εκλογές και πριν ακόμη κάνει τις προγραμματικές δηλώσεις και πριν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή!

Η Γερμανία δείχνει για τα καλά τα δόντια της και αυτό θα το κάνει ακόμη πιο σαφές στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ανώτατος Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο Mega αποκάλυψε το σχέδιο της Γερμανίας στη σύγκρουση με την Ελλάδα. «Δεν θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα αν η χώρα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν υπάρχει πρόγραμμα», είπε σημειώνοντας με έμφαση πως τα χρονικά περιθώρια για την Αθήνα στενεύουν, ο χρόνος τελειώνει και το τέλος Φεβρουαρίου πλησιάζει με αποτέλεσμα να γίνεται προβληματική η χρηματοδότηση της χώρας και των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν ισχυρά νομικά και πολιτικά κωλύματα στο να αλλάξουν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα. Και κυρίως, υπάρχει η ισχυρή αντίσταση από τους Γερμανούς βουλευτές, που έχουν… άγριες διαθέσεις και δεν θα συναινούσαν στην αλλαγή των όρων της συμφωνίας ακόμη κι αν ο Σόιμπλε έδινε το πράσινο φως!

«Το Βερολίνο δεν δέχεται εκβιασμούς και δεν φοβάται μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, παρότι δεν την επιθυμεί», διαμηνύει ο ίδιος αξιωματούχος!

Η Γερμανία δεν απειλεί μόνο με Grexit, που όπως διαμηνύει δεν το θέλει αλλά δεν το φοβάται κιόλας. Έχει κι άλλο χαρτί στο μανίκι της: αν η Ελλάδα δεν πάρει την τελευταία δόση, το μέλλον της χώρας είναι σκοτεινό. «Η μπάλα είναι στο γήπεδό σας. Εσείς αποφασίζετε» τονίζει ο ίδιος αξιωματούχος.

Το Βερολίνο θεωρεί αυτονόητο πως οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα θα σημαίνει αυτόματα και επιτήρηση, δηλαδή… τρόικα. Παράλληλα, η Γερμανία εμμένει στη θέση πως δεν θα γίνει κούρεμα του χρέους, ούτε και διάσκεψη για το χρέος της Ελλάδας.

«Οι πλειοψηφίες στην Ευρώπη είναι μαζί μας. Άλλαξε μια κυβέρνηση στην Ελλάδα, όχι η Ευρώπη», διαμηνύουν!

Το απόρρητο έγγραφο της Γερμανίας: Όχι σε όλα!

Η τακτική της Γερμανίας σαφής: να πιέσει και να βάλει την Ελλάδα στον τοίχο. Η στιγμή της διαρροής του εγγράφου έχει άλλωστε τη δική της, μεγάλη, σημασία. Όχι μόνο γιατί έρχεται πριν από το τετ α τετ του Σόιμπλε με τον Έλληνα ομόλογό του αλλά γιατί έρχεται πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

“Η Ευρωομάδα χρειάζεται μια σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα που θα διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων τα οποία είναι αναγκαία για να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά”, σημειώνεται στο έγγραφο.

“Ο σκοπός είναι η διαιώνιση της συμπεφωνημένης ατζέντας των μεταρρυθμίσεων (όχι υποχώρηση στα μέτρα) που καλύπτει σημαντικούς τομείς, όπως είναι η φορολογική διοίκηση, η φορολογία, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η δημόσια διοίκηση, η υγειονομική περίθαλψη, οι συντάξεις, η κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς”, συνεχίζει το κείμενο.

Εκτός όλων των άλλων, το έγγραφο στέλνει ακόμη ένα μήνυμα: το Βερολίνο θέλει και την τρόικα στη θέση της.

Η Γερμανία μεταξύ άλλων καλεί την Ελλάδα να δηλώσει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους απέναντι στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας αλλά και τα διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης που επεκτάθηκαν με το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδεχτεί την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας, του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των φορολογικών και στατιστικών αρχών. Το Βερολίνο θέλει να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα –πριν την πληρωμή τόκων– 3% του ΑΕΠ για φέτος και 4,5% το 2016 και να κλείσει το κενό στον προϋπολογισμό του 2015 ώστε να φτάσει στον συμφωνημένο στόχο.

Επιμένει επίσης να τηρήσει η Αθήνα τη συμφωνία για μείωση κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων, να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που θα συνδέουν τις εισφορές με τις απολαβές, να διατηρήσει τον κατώτατο μισθό στο σημερινό επίπεδο, να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και ενεργειακών μονάδων.

“Με βάση τα στοιχεία που περιγράφονται παραπάνω, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για να προωθήσουμε την ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Χρειάζονται και μπορούν να γίνουν περισσότερα -σε διμερή βάση αλλά επίσης και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου”, υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό.

Δεν είναι σαφές πόσης υποστήριξης θα τύχει στις συνομιλίες στην ευρωζώνη η θέση της Γερμανίας, που φαίνεται ότι δεν λαμβάνει υπόψη της την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.

newsit.gr
Back To Top