skip to Main Content
An644

Η Ε.Ε ανοίγει την πόρτα στην Τουρκία για να φράξει τη ροή προσφύγων

  • Τα ανταλλάγματα που παίρνει η Αγκυρα
  • Επιτάχυνση ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε.
  • Χρήματα και διευκολύνσεις
  • Νταβούτογλου: Κοινό μας σπίτι η Ευρώπη – Η ένταξή μας θα είναι succes story
  • Μέρκελ: Πρέπει να εργαστούμε πιο στενά με την Τουρκία
  • Τσίπρας: Ανυπομονούμε να ενισχύσουμε την τουρκική υποψηφιότητα
  • Γιούνκερ: Η Τουρκία αξίζει το σεβασμό και την στήριξή μας

Σοβαρά ανταλλάγματα παίρνει η Τουρκία όπως όλα δείχνουν, στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό, προκειμένου να «στεγανοποιήσει» τα σύνορά της στη ροή προσφύγων.

Ολοι οι θεσμικοί παράγοντες της Ε.Ε. προσερχόμενοι στην Σύνοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη, διαμήνυσαν προς την Αγκυρα ότι θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της, αρκεί να «βάλει πλάτη» στην προσφυγική κρίση. Μεταξύ των ανταλλαγμάτων, είναι και η αναθέρμανση των διαδικασιών ένταξη στην Ε.Ε. των 28.

Ακόμη και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ανυπόμονος να συμβάλει στην ενίσχυση της ενταξιακής προοπτικής της Αγκυρας. Ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου, προσήλθε εμφανώς ικανοποιημένος, κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα» και πως η Ευρώπη είναι «το κοινό μας σπίτι». Ενώ η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε πως πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Αγκυρα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, οδεύοντας προς την οικογενειακή φωτογραφία, συνομιλούσε διαρκώς με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τα ανταλλάγματα

  • Οικονομικά

Τα οικονομικά ανταλλάγματα, είναι να πάρει 3 δισ. ευρώ για δύο χρόνια, προκειμένου να διαχειριστεί εντός των συνόρων της τους πρόσφυγες. Το ποσό αυτό θα αναπροσαρμοστεί, αναλόγως των αναγκών, όπως αναφέρει το προσχέδιο της συνόδου.

  • Τα γεωπολιτικά

Η ΕΕ θα ανοίξει τον Δεκέμβριο το νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, για τις ενταξιακές στην ΕΕ συνομιλίες, που εκκρεμούν από το 2005 και θα προετοιμάσει περαιτέρω κεφάλαια συζήτησης για τους τρεις πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.

  • Τα διπλωματικά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άρει τους περιορισμούς στην διακίνηση Τούρκων υπηκόων που ταξιδεύουν στην ΕΕ, καταργώντας την βίζα. Αυτό θα γίνει από τον Οκτώβριο του 2016, αν η Άγκυρα εκπληρώσει συγκεκριμένα κριτήρια, που διευκρινίζονται σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη, ο οποίος μπορεί να τροποποιηθεί μετά την έναρξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

Πανηγυρίζει ο Νταβούτογλου

Εμφανώς ικανοποιημένος προσήλθε στη Σύνοδο ο Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι είναι μια «νέα αρχή» για το «κοινό μας σπίτι την Ευρώπη».

«Είναι μια ιστορική μέρα για την ενταξιακή μας διαδικασία στην ΕΕ», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «29 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται σήμερα σε αυτή τη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας», πρόσθεσε ο Αχμέντ Νταβούτογλου και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική μέρα γιατί θα επανεργοποιηθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις εντός και εκτός Ευρώπης.

O Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα μοιραστούμε απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας», τις διεθνείς προκλήσεις, την οικονομική κρίση, τις γεωπολιτικές προκλήσεις και το ζήτημα του μεταναστευτικού.

«Ευχαριστώ όλους τους ηγέτες της ΕΕ γι’ αυτό το νέο ξεκίνημα που δεν είναι μόνο το ξεκίνημα μιας συνάντησης, αλλά και η εκκίνηση μιας διαδικασίας που είναι πολύ σημαντική για το κοινό μας σπίτι στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο κ. Νταβούτογλου, συναντήθηκε με τον Ντόνανλντ Τουσκ σε μια διμερή συνάντηση μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.

Νταβούτογλου: Η ένταξή μας στην Ε.Ε θα είναι success story

Λίγο αργότερα, μιλώντας στους ηγέτες της ΕΕ ο Τούρκος Πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές ότι η χώρα του είναι ένα ευρωπαϊκό έθνος και αντιμετωπίζει κοινές γεωπολιτικές προκλήσεις με αυτές της Ευρώπης.
«Είναι επιθυμία μας να βρισκόμαστε εντός της Ευρωπαϊκής οικογένειας και είμαστε σίγουροι πως η Τουρκία θα είναι επιτυχία στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Το γεγονός πως μας καλέσατε σήμερα, δείχνει πως θεωρείτε την Τουρκία μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», είπε με έμφαση ο κ. Νταβούτογλου. Μάλιστα, όπως είπε, η Άγκυρα θα επιθυμούσε συναντήσεις όπως η σημερινή να καθιερωθούν δύο φορές το χρόνο, ώστε να υπάρχει οικονομικός, ενεργειακός και πολιτικός διάλογος με την ΕΕ, σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

 

Μέρκελ: Πρέπει να δράσουμε από κοινού με την Τουρκία

Την ανάγκη για κοινή δράση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα επεσήμανε στις δηλώσεις της η Ανγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

«Το σχέδιο αυτό θα καταστήσει σαφές πως πρέπει να εργαστούμε από κοινού πιο στενά με την Τουρκία για έναν αριθμό λόγων – σκεφτείτε απλώς τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ή την παράνομη μετανάστευση», υπογράμμισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως θα εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους θα αντικατασταθεί η παράνομη μετανάστευση με μόνιμη.

«Ένα κύριο τμήμα αυτού του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας θα είναι πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παράνομη μετανάστευση με νόμιμη μετανάστευση, πως μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των προσφύγων μέσα στην Τουρκία», επεσήμανε και συνέχισε:

«Η Σύνοδος Κορυφής είναι σχετικά με τη διαπραγμάτευση μιας ευρύτερης ατζέντας με την Τουρκία και προφανώς σχετικά με θέματα της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Είναι μια ανοικτή ενταξιακή διαδικασία, δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων».

«Σχεδιάζουμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις για να συζητάμε για την πρόοδο στην εφαρμογή αυτής της ατζέντας», κατέληξε.

Τσίπρας: Ανυπομονούμε για την ένταξη της Τουρκίας, αρκεί να βοηθήσει

Την αισιόδοξη εκτίμηση ότι θα βρεθούν οι λύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας, στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα μπορούν να γίνουν βήματα ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά επεσήμανε ότι ταυτόχρονα θα πρέπει οι τουρκικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, διότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο τεράστιο ρεύμα.

Ακόμη, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Τουρκία, έκανε λόγο για εξαιρετικά εποικοδομητικό διάλογο με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Σύνοδο ως ένα σημαντικό βήμα επίλυσης της προσφυγικής κρίσης, η οποία -όπως είπε- βρίσκεται σε δραματική κορύφωση και ως τούτο επείγει η ΕΕ και η Τουρκία να περάσουν σε «γρήγορες δράσεις».

Συνεργάτες Τσίπρα: Είμαστε θετικοί στην ένταξη αλλά με επιφυλάξεις

«Η διαδικασία συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας συνδέεται άμεσα την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας» παραδέχονταν κυβερνητικοί κύκλοι. Σημείωναν μάλιστα πως η Ελλάδα θεωρεί ότι πρέπει να αναθερμανθεί η ενταξιακή διαδικασία μετά από το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

«Είμαστε θετικοί σε αυτό, αλλά πρέπει να υπάρξει αναλυτική συζήτηση και να κατοχυρωθούν οι θέσεις που έχουν εκφρασθεί κατά καιρούς και οι επιφυλάξεις γύρω από το θέμα της ένταξης της Τουρκίας» σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Τόνιζαν ακόμη ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα βάλει και το θέμα της χαλάρωσης στις θεωρήσεις βίζας τους Τούρκους πολίτες που μετακινούνται στην ΕΕ καιθα συνδέσει το θέμα με την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Κυβερνητικές πηγές αναφερόμενοι στην οικονομική ενίσχυση που ζητά η Τουρκία για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό τόνιζαν ότι γίνεται για να ενισχυθεί η Τουρκία ώστε να ανακόψει τη μεταφορά προσφύγων προς την Ελλάδα.

«Εδώ κομβικό είναι η επανεγκατάσταση και η Ευρώπη πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα και να αναλάβει ευθύνες» σημείωναν, διευκρινίζοντας πως υπάρχει πρωτοβουλία κάποιων χωρών να προωθηθεί αυτό πιο γρήγορα.

Για την δημιουργία ΗΟΤSPOTS

«Υπάρχουν ήδη κέντρα καταγραφής και πιστοποίησης. Μεσολάβησε το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα» υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές και σημειώνουν με νόημα: «δεν μένουμε την έννοια του hotspot, αλλά στην ουσία της διαδικασίας..

Οσο για το ποια θα είναι η συμμετοχή της κάθε χώρας τόνιζαν ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη κατάληξη από την ΕΕ.

 

Τουσκ: Χωρίς έλεγχο συνόρων ξεχάστε τη Σένγκεν

«Χωρίς έλεγχο των εξωτερικών συνόρων η ζώνη Σένγκεν θα αποτελέσει παρελθόν», επανέλαβε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος της ΕΕ τόνισε πως στόχος της Συνόδου είναι να αναχαιτιστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά και να γίνει επανεκκίνηση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Αγκυρα.

Οπως υπογράμμισε η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα-κλειδί στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

«Ας μην είμαστε αφελείς. Εμείς έχουμε την ευθύνη και το καθήκον να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι υποχρέωση καμίας τρίτης χώρας να το κάνει. Αν δεν φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα η ζώνη Σένγκεν θα γίνει ιστορία», ανέφερε.

Γιούνκερ: Η Τουρκία αξίζει το σεβασμό και την στήριξή μας

Ως «αρχή μιας πιο στενής συνεργασίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία βλέπει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Σύνοδο Κορυφής, εκτιμώντας πως η Τουρκία «αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας».

«Με τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας εμβαθύνουμε την εταιρική σχέση μας με έναν εκ των σημαντικότερων γειτόνων μας – και αυτό όχι μόνο επειδή χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή ο ένας τον άλλον, αλλά και επειδή θέλουμε να πετύχουμε περισσότερα από κοινού. Η Τουρκία αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας» δηλώνει ο κ. Γιούνκερ στην «Bild Am Sonntag» και συνεχίζει: «Θέλουμε να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας με την Τουρκία και πέρα από την οξεία προσφυγική κρίση. Εάν στηρίξουμε την Τουρκία προκειμένου να φθάσει πιο γρήγορα τα ευρωπαϊκά στάνταρντς στα οικονομικά θέματα, στην ενέργεια, στην δικαιοσύνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε θα ωφεληθούμε όλοι από αυτό».

Reuters: Τα ανταλλάγματα για να δώσουν τα χέρια Τουρκία-ΕΕ

Η Τουρκία θα δεχθεί να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να χειριστεί τις προσφυγικές ροές, που έχουν θέσει σε αμφισβήτηση το μέλλον των ανοιχτών συνόρων της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο επικαλείται το Reuters, με τα συμπεράσματα της Εκτακτης Συνόδου Κορυφής, που ξεκινά στις  5 μ.μ. ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στην Ευρώπη των 28 και την Τουρκία, τα ανταλλάγματα θα είναι χρηματικά, αλλά και η επανεκκίνηση των συζητήσεων για την ένταξη στην ΕΕ.

«Και οι δυο πλευρές θα, όπως συμφωνήθηκε και με άμεση ισχύ, εντείνουν την ενεργό συνεργασία τους σχετικά με τους πρόσφυγες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, αποτρέποντας το ταξίδι στην Τουρκία και την ΕΕ, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των υιοθετημένων διμερών διατάξεων επανεισδοχής και στρέφοντας γρήγορα τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες προέλευσης», αναφέρει το προσχέδιο σύμφωνα με το Reuters.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα λάβει 3 δισ. ευρώ ως αρχική βοήθεια για να διαχειριστεί τους πρόσφυγες στο έδαφός της. Το ποσό μπορεί αργότερα να αναπροσαρμοστεί, ανάλογα με τις εξελίξεις, αναφέρει το προσχέδιο.

Επίσης, η ΕΕ θα ανοίξει το Δεκέμβριο το νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, για τις ενταξιακές στην ΕΕ συνομιλίες, που εκκρεμούν από το 2005 και θα προετοιμάσει περαιτέρω κεφάλαια συζήτησης για τους τρεις πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.

Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Ενωση σκοπεύει να άρει την ανάγκη για βίζα, για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, τον Οκτώβριο του 2016, αν η Αγκυρα εκπληρώσει συγκεκριμένα κριτήρια που διευκρινίζονται σε ένα συμφωνημένο οδικό χάρτη, ο οποίος μπορεί να τροποποιηθεί μετά από την έναρξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

Συμβιβασμό προβλέπει ο Φάιμαν

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν αναμένει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία θα καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς θα ανακοπεί το κύμα των προσφύγων που κατευθύνονται στην Ευρώπη, δίνοντας ως αντάλλαγμα στην Τουρκία οικονομική βοήθεια και στενότερες σχέσεις, δήλωσε στην εφημερίδα Kurier.

«Η Τουρκία θέλει τώρα 3 δισεκατομμύρια [ευρώ] τον χρόνο για να επενδύσει τα χρήματα σε σχολεία και στέγαση. Θα συναντηθούμε κάπου στη μέση», δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σοσιαλδημοκράτης Φάιμαν, ο οποίος συγκυβερνά με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Είπε πως τα χρήματα θα δαπανηθούν κατά κύριο λόγο για στέγαση και σχολεία και πως η ΕΕ θα δίνει εντολή για πληρωμές μόνο μετά την επιθεώρηση κάθε σχεδίου.

Σημειώνοντας την επιμονή του Ερντογάν ώστε η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ, ο Φάιμαν σημείωσε τη θέση της Βιέννης ότι αυτό θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα στην Αυστρία και είναι πιθανό να απορριφθεί. Είπε πως οι συνομιλίες πρέπει να επικεντρωθούν, αντίθετα, σε μία “προνομιακή εταιρική σχέση” με την Τουρκία.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top