skip to Main Content
An326

Η καταγωγή του απ την Κεφαλονιά και η ανθρωπιά του δίχως σύνορα!!! Ο λόγος για τον καπετάνιο Σπύρο Πεφάνη που έσωσε με αυτοθυσία δεκάδες πρόσφυγες! Γράφει η Αναστασία Κανάκη

Η εικόνα ενός βρέφους 8 μηνών να θαλασσοδέρνεται πάνω στη μισοβυθισμένη πλαστική λέμβο, 4 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Μυτιλήνης, την ώρα που ο Σύρος πατέρας του ένιωθε να τον εγκαταλείπουν οι δυνάμεις του και η μητέρα του είχε σχεδόν χάσει τις αισθήσεις της, στοιχειώνει εδώ και λίγες μέρες τον Σπύρο Πεφάνη.

an

Ο καπετάνιος του Blue Star 1, που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη, δεν το σκέφτηκε λεπτό…

 

Κράτησε το πηδάλιο, ακινητοποίησε το επιβατηγό-οχηματαγωγό κι έριξε μια μεγάλη βάρκα στο νερό, μαζί με μερικά από τα μέλη του πληρώματος, που μάζεψαν όσους ήταν ήδη στην θάλασσα.

 

Μπροστά τους μια πλαστική λέμβος, υπερφορτωμένη, που έμπαζε νερά και είχε αρχίσει να βυθίζεται. Πάνω της μερικά παιδιά 6-8 χρόνων και το βρέφος, το οποίο κρατούσε ο πατέρας του ψηλά, ακουμπώντας το στη λέμβο, ενώ ο ίδιος με δυσκολία κρατιόταν έξω από το νερό.

 

«Δάκρυσα όταν είδα αυτή την εικόνα. Σκέφτηκα τα δικά μου παιδιά, τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στην θάλασσα, τρομαγμένα, χωρίς να ξέρουν κολύμπι, ήρθε στον νου μου ο μικρός Αϊλάν και σοκαρίστηκα», λέει στο «Έθνος» ο 43χρονος καπετάνιος, με καταγωγή από την Κεφαλονιά!

an1

Ήταν λίγο μετά τις 7 το πρωί και το Blue Star 1 με 457 επιβάτες κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Μυτιλήνης. Ο αξιωματικός της γέφυρας είδε τη βάρκα και τους πρόσφυγες στο νερό και σήμανε συναγερμό.

 

Με μοναδική ταχύτητα το πλήρωμα ενημέρωσε τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και το Λιμεναρχείο Λέσβου, ενώ με εντολή του Σπύρου Πεφάνη έπεσε μια μεγάλη βάρκα στο νερό.

 

Οι γυναίκες, ανάμεσά τους και δύο έγκυες, καθώς και τα παιδιά, (συνολικά 35 άτομα) μπήκαν στη βάρκα, ενώ 21 άντρες περισυλλέχθηκαν από το σκάφος του Λιμενικού που έσπευσε στο σημείο.

an2

Την ίδια ώρα πλήρωμα και επιβάτες έτρεξαν κοντά στους Σύρους πρόσφυγες, τους πρόσφεραν κουβέρτες, πετσέτες, τρόφιμα, ενώ δύο γιατροί που ήταν μεταξύ των επιβατών βρέθηκαν στον χώρο για να βοηθήσουν.

Οι δύο έγκυες έκλαιγαν από χαρά, μια μητέρα ούρλιαζε γιατί έχασε τον 16χρονο γιο της (πολύ γρήγορα έμαθε ότι ήταν στο σκάφος του Λιμενικού), ο πατέρας του 8μηνου βρέφους ψέλλιζε «ευχαριστώ» στα αγγλικά, η γυναίκα του έσφιγγε το μωρό στην αγκαλιά της σοκαρισμένη από τον εφιάλτη που πέρασε, δυο αγόρια 7 και 8 χρόνων γυρνούσαν αμέριμνα ανάμεσα στους επιβάτες και χάζευαν το μεγάλο πλοίο…

 

«Στην θάλασσα είμαστε πάντα σε ετοιμότητα, ειδικά όμως αυτό το διάστημα στο βόρειο Αιγαίο, που κατακλύζεται από μεγάλο όγκο μεταναστών, οφείλουμε να προσέχουμε λίγο παραπάνω. Το Λιμενικό έχει επιφορτιστεί να περιπολεί μέρανύχτα όλα τα νησιά και να μαζεύει τον κόσμο. Αν εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε, το κάνουμε με χαρά», μας λέει ο κ. Πεφάνης.

 

Ο Σπύρος Πεφάνης γεννήθηκε στο Αργοστόλι, ο πατέρας του -83 χρόνων σήμερα- ήταν πολλά χρόνια καπετάνιος σε ποντοπόρα πλοία και ο ίδιος τον θαύμαζε, όπως και τους θείους του, επίσης καπετάνιους.

 

Μπήκε στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων το 1991 και το πρώτο του ταξίδι ήταν με ένα πετρελαιοφόρο από τον Περσικό Κόλπο προς την Αμερική, 40 μέρες στη θάλασσα.

 

Άφησε τα μεγάλα καράβια το 2007, οπότε και στράφηκε στην ακτοπλοΐα.

 

Το 2011 έμεινε για 1,5 χρόνο στην Κορέα, επιβλέποντας την κατασκευή των πλοίων Blue Star Δήλος και Blue Star Πάτμος, τα οποία και έφερε από εκεί.

 

Ξεκουράστηκε στη Μυτιλήνη και το βράδυ στις 20.00 αναχώρησε για τον Πειραιά, με λαχτάρα να σφίξει στην αγκαλιά του τον 10χρονο γιο του και την 7χρονη κόρη του.

 

«Ήταν ίσως η πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας μου. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις πώς νιώθεις όταν βλέπεις ανθρώπους στην θάλασσα να ουρλιάζουν.

Τέτοια στιγμή δεν έχεις περιθώριο να μουδιάσεις, να παγώσει το αίμα σου, να ταραχθείς, πρέπει να σώσεις κόσμο», αναφέρει ο Σπύρος Πεφάνης στο «Έθνος»!

 

Ηλ. Πηγή: www.ethnos.gr

Back To Top