skip to Main Content
Sami4

Η «ΠΡΩΤΗ» ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΛΥΚΟΥΔΗ ΩΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΜΗΣ-Η «ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ»-Η ΑΡΙΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ-H ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ-«Η ΣΑΜΗ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΔΥΝΑΤΗ ΦΩΝΗ»

sami sami1 sami2 sami3 sami4

Το «βάφτισμα του πυρός» ως Αντιδήμαρχος Σάμης πήρε χθες ο Διονύσης Λυκούδης με μία κίνηση που από πολλούς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρωτοποριακή και «επαναστατική». Δύο μόλις 24ωρα σχεδόν μετά τον ορισμό του από τον Δήμαρχο, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στην Σάμη, στην οποία συμμετείχαν τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Δρακουλόγκωνας, ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Σπύρος Ματιάτος,  όσο και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, Πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων αλλά και τα μέλη των τοπικών συμβουλίων της περιοχής, προκειμένου να συζητηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός της νέας Δημοτικής Αρχής για την περιοχή της Σάμης.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Δ. Λυκούδης παραδέχθηκε ότι υπήρχε ένα έλλειμμα για την περιοχή από την προηγούμενη θητεία και έδειξε αποφασισμένος σε αυτή την νέα θητεία αυτό να καλυφθεί. Τόνισε δε ότι αποτελεί μεγάλη ευκαιρία αυτή η περίοδος για την περιοχή, καθώς η Σάμη πλέον εκπροσωπείται δυνατά, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας με τον Π. Δρακουλόγκωνα, όσο και σε επίπεδο Δήμου, με τον ίδιο ως Αντιδήμαρχο, τον Β. Κοκκόση ως εντεταταλμένο σύμβουλο, τον Γαβρίλη Ρασσιά ως μέλος του Δ/Σ του Λιμενικού ταμείου, τον Βασίλη Μωραίτη ως μέλος του Δ/Σ της ΔΕΥΑΚ, ενώ θα έχει εκπροσώπηση και στο Δ/Σ του ΟΚΑΠ. Παράλληλα ο Σπύρος Ματιάτος θα επιφορτιστεί με τον νευραλγικό τομέα της καθημερινότητας της Σάμης που αφορά στην καθαριότητα της περιοχής, τους εργάτες και τα μηχανήματα έχοντας ειδική εντολή από τον Δήμαρχο.

Ο Δ. Λυκούδης ξεκαθάρισε ότι έρχεται στην Σάμη για να δουλέψει και να παράξει έργο για την περιοχή. «Να είστε σίγουροι ότι ο Δήμαρχος δεν όρισε τον προσωπικό του φίλο εδώ προκειμένου να αποτύχει. Δεν ορίζει πρωτοκλασσάτα στελέχη σε θέσεις ευθύνης για να αποτύχουν.  Η πολιτική απόφαση του Δημάρχου είναι καθαρή και διαυγής. Αυτό είναι μία απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι αυτή η Δημοτική Αρχή θα αφήσει την Σάμη στο έλεος του Θεού. Με συνοδοιπόρο και τον Παναγή Δρακουλόγκωνα θα δώσουμε την μάχη με τα προβλήματα της Σάμης. Όλοι μαζί για να πετύχουμε ότι καλύτερο μπορούμε για την περιοχή. Υπάρχει πλέον “συλλογική διοίκηση και διαχείριση στην περιοχή υπό την εποπτεία του αρμόδιου Αντιδημάρχου»

Ο Αντιδήμαρχος Σάμης και Αργοστολίου ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να γίνει μία συζήτηση στρατηγικής σημασίας για έργα που σε βάθος χρόνου θα αναδείξουν την περιοχή.

Δείτε δύο χαρακτηριστικά βίντεο από την αρχική εισήγηση του Δ. Λυκούδη:

ΠΡΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:http://youtu.be/ER3L4mCr8O8

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΝΤΕΟ:http://youtu.be/ER3L4mCr8O8

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας που έθεσε στον Αντιδήμαρχο διάφορα ζητήματα της περιοχής με πρώτο και κυριότερο την λειτουργία του Μουσείου Σάμης. Δείτε εδώ ένα χαρακτηριστικό βίντεο από την τοποθέτηση Δρακουλόγκωνα: http://youtu.be/3WUk2kBxLnQ

ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΤΗΣ ΣΑΜΗΣ

Ακολούθως τον λόγο πήραν οι αιρετοί της περιοχής που έθεσαν στον Αντιδήμαρχο ζητήματα που θεωρούν σημαντικά για την περιοχή όπως το Μουσείο, το λιμάνι της Σάμης, η παραλία της Σάμης, το γήπεδο του Καραβομύλου, η ύδρευση του Πυργίου, ο δρόμος προς την Αντίσαμο, ο Βιολογικός Καθαρισμός, ο δρόμος Σάμης-Αγίας Ευφημίας, τα Σπήλαια, κ.α.

Η ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΣΑΜΗΣ

Ειδική μνεία ο Αντιδήμαρχος έκανε στο ζήτημα της ακτοπλοικής διασύνδεσης της Σάμης με την Πάτρα. Με ορθή επιχειρηματολογία απέδειξε το γιατί η γραμμή είναι οικονομικά ασύμφορη και απαγορευτική για κάθε εφοπλιστή καθώς «μπαίνει μέσα» καθημερινά πολλές χιλιάδες ευρώ. Αντέκρουσε αυτά που λέγονται και γράφονται ότι ο ίδιος αντιτίθεται στο να μπει καράβι στην γραμμή λέγοντας ότι τόσο στο ΣΑΣ υποστήριξε τις όποιες προτάσεις κατατέθηκαν για λειτουργία της γραμμής, ενώ υπογράμμισε ότι θα είναι πρώτος αυτός θα στηρίξει όποιον επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στον τομέα αυτό κάτι που όμως θεωρεί πολύ δύσκολο λόγω του ότι δεν συμφέρει κανέναν οικονομικά. «Νομίζετε ότι αν η γραμμή έβγαζε έστω και ένα ευρώ δεν θα έβαζα εγώ καράβι;» ήταν η αφοπλιστική τοποθέτησή του. Τόνισε όμως ότι ως λύση σε αυτό ο ίδιος βλέπει το εξής:

  1. Είτε την κρατική επιχορήγηση της γραμμής, μάλλον όμως απίθανο ή
  2. Την αποκλειστική εκμετάλλευση και των δύο γραμμών (Πόρου-Κυλλήνης & Σάμη-Πάτρα) από μία μόνο ναυτιλιακή εταιρεία.

Πάντως σε ότι αφορά το λιμάνι Σάμης κατέθεσε την άποψή του ότι εκτιμά πως το μέλλον για την Σάμη είναι η τουριστική εκμετάλλευσή του και η δημιουργία κατάλληλων υποδομών που θα το μετατρέψουν σε πόλο έλξης για κότερα και μεγάλες θαλαμηγούς εκτοξεύοντας έτσι το ακαθάριστο τουριστικό προιόν και εισόδημα της περιοχής και δημιουργώντς  θέσεις εργασίας και όχι ο πορθμειακός χαρακτήρας που έχει η ακτοπλοική σύνδεση.

 

Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Αφού μίλησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, ο Αντιδήμαρχος Σάμης έκανε την τελική του εισήγηση ιεραρχώντας την προτεραιότητα των έργων και δράσεων για την περιοχή. Εκτός από τα θέματα που έθεσαν οι αιρετοί της περιοχής, ο ίδιος κατέθεσε και τρεις δικές του ιδέες που επιθυμεί να υλοποιήσει η παρούσα δημοτική αρχή:

  1. Το λιμάνι της Σάμης ως πόλος έλξης για τον θαλάσσιο τουρισμό.
  2. Την ανάδειξη ενός θησαυρού που κρύβει η Σάμη στο έδαφός της και δεν είναι άλλος από το εκπληκτικό ψηφιδωτό ρωμαικής περιόδου, που πρέπει να έρθει στο προσκήνιο , και με τις κατάλληλες ενέργειες να μετατραπεί σε πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες, τόσο για την Σάμη όσο και για ολόκληρη την Κεφαλλονιά.
  3. Μία μικρή αλλά ουσιαστική παρέμβαση που θα αλλάξει το κέντρο της πόλης. Την δημιουργία μίας μικρής κυκλικής πλατείας κοντά στην παραλία, στον χώρο των ταξί, με πράσινο που θα αναδείξει την περιοχή και θα αλλάξει ολόκληρη την εικόνα της πόλης.

Δείτε τώρα τρία χαρακτηριστικά βίντεο από την τελική τοποθέτηση του Δ. Λυκούδη:

ΠΡΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:http://youtu.be/MYYuMJ4SZwc

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΝΤΕΟ:http://youtu.be/_QQ0dqwiG_Y

ΤΡΙΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:http://youtu.be/bs4Rc9ogkU8

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να κωδικοποιήσουμε τα εξής από την χθεσινή συνάντηση:

  1. Η χθεσινή εκδήλωση αποτελεί άλλη μία απόδειξη που επιβεβαιώνει την αποστροφή του Δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση στην τελετή ορκωμοσίας «ΘΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΩ ΟΛΑ». Πρόκειται για κάτι που πρώτη φορά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην τοπική μας αυτοδιοίκηση και σίγουρα στο μέλλον θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες.
  2. Η Σάμη πλέον, σε αντίθεση με την προηγούμενη θητεία, έχει ΔΥΝΑΤΗ ΦΩΝΗ. Έχει εκπροσώπηση στην Περιφέρεια, έχει εκπροσώπηση σε σημαντικούς τομείς της Δημοτικής Αρχής και κυρίως έχει έναν Αντιδήμαρχο που είναι ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ να δουλέψει για την περιοχή, να συνεργαστεί με τους Σαμικούς, ώστε να καταγράψει στο ενεργητικό του μία επιτυχημένη θητεία. Και έχω την αίσθηση ότι αυτό το τελευταίο οι Σαμικοί χθες το αντιλήφθηκαν, το ενστερνίστηκαν και γι’αυτό επικρατεί ικανοποίηση στην περιοχή για την σοφή επιλογή του Δημάρχου να ορίσει τον Δ. Λυκούδη Αντιδήμαρχο εκεί.
  3. Υπάρχει άριστη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ του Αντιδημάρχου Δ. Λυκούδη και του Αντιπεριφερειάρχη Π. Δρακουλόγκωνα. Και κατ’επέκταση μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας. Είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί αυτή την χρονική περίοδο για το νησί μας και είναι μία ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ όχι μόνο για την Σάμη αλλά και για ολόκληρη την Κεφαλλονιά να γίνουν πράγματα την επόμενη 5ετία. Να προσπαθήσουμε όλοι ώστε να μην πάει χαμένη
  4. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ιεραρχούνται και μπαίνουν σε σειρά προτεραιότητας για την περιοχή σημαντικά έργα: Το Μουσείο, το Λιμάνι, η ανάδειξη του ψηφιδωτού, τα Σπήλαια (που ήδη αποφασίστηκε και θα εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο), η παραλία, κ.α. Και τον πρώτο λόγο στην υλοποίηση αυτών των προτεραιοτήτων έχει ένας άνθρωπος ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ να την φέρει σε πέρας. Και επειδή τον γνωρίζω προσωπικά (επιτρέψτε μου να καταθέσω την θέση μου) είμαι κάτι παραπάνω από βέβαιος ότι θα κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για το πετύχει.
Back To Top