skip to Main Content
Parisis3

Η “ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΑ” ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΤΟ “ΠΑΝΤΡΕΜΑ” ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ “ΦΡΕΣΚΑΔΑΣ” ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ “ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΤΗΣ”

Όλοι θα θυμάστε ότι σε μία αποστροφή της ομιλίας του που εκφώνησε στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής, o Δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, με αποφασιστικό τόνο είχε πει “ΘΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΩ ΟΛΑ”. Δεν ήταν λίγοι αυτοί, οι οποίοι στάθηκαν δύσπιστα απέναντι στην τοποθέτηση αυτή λέγοντας “τα έχουμε ξανακούσει αυτά”…Το πρώτο “τεστ” της παραπάνω τοποθέτησης ήρθε με την ανακοίνωση της νέας διακυβέρνησης του Δήμου και με τις αρμοδιότητες των νέων Αντιδημάρχων. Θα επιχειρήσουμε παρακάτω να αναλύσουμε τις επιλογές του Δημάρχου Κεφαλλονιάς

Η “ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΑ” ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ

Ο Αλέξανδρος Παρίσης είχε να αντιμετωπίσει έναν πολύ δύσκολο “γρίφο”. Ένα “κουίζ” για πολύ δυνατούς λύτες, εκεί όπου ακόμη και  η επιστήμη των μαθηματικών σήκωνε τα χέρια ψηλά…Είχε στην διάθεσή του 25 ικανά στελέχη και μόνο 13 θέσεις να τους τοποθετήσει. Έπρεπε λοιπόν να αυτοσχεδιάσει και να βρει την φόρμουλα ώστε το σχήμα που θα δημιουργείτο να έχει τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις και γκρίνιες αλλά ταυτόχρονα να στέλνει σαφές μήνυμα αλλαγής και ανανέωσης. Μπορεί να άργησε κάποιες μέρες να το ανακοινώσει όμως το αποτέλεσμα θα έλεγα τον δικαιώνει…

Η ΛΥΣΗ ΠΑΡΙΣΗ ΣΤΟΝ “ΓΡΙΦΟ”

Ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς έχοντας την πικρή εμπειρία της πρώτης θητείας, έπρεπε να προχωρήσει στις επιλογές του προσεκτικά και με γνώμονα το τι είναι καλύτερο για την λειτουργία του Δήμου. Θα έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθούν τα παρατράγουδα του παρελθόντος και οι διαλυτικές τάσεις. Ως μεγάλο όπλο σε αυτή του την προσπάθεια, εκτιμώ ότι ήταν η χρονική διάρκεια αυτής της θητείας. Πέντε χρόνια είναι υπεραρκετά ώστε όλα τα στελέχη να προλάβουν να δοκιμαστούν “στην βάσανο” της εξουσίας, έτσι ώστε να μην μείνει κανένας παραπονούμενος στην δημοτική ομάδα. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην Παλική ή στην Πύλαρο, η παρουσία περισσοτέρων του ενός, ικανών στελεχών, επέβαλλε την στρατηγική της “συλλογικής διακυβέρνησης”.  Εξάλλου ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς αποφάσισε να ενεργοποιήσει προς όφελος της σωστής λειτουργίας του Δήμο, τον θεσμό των εντεταλμένων συμβούλων. Και εδώ που τα λέμε χρειαζόταν αυτό. Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος της δουλειάς στις δημοτικές ενότητες, ώστε κάποιοι Αντιδήμαρχοι που είναι επιφορτισμένοι με πολλές και σημαντικές αρμοδιότητες (όπως για παράδειγμα ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Β. Κεκάτος) να μην προλαβαίνουν τα πάντα. Έρχονται εδώ οι εντεταλμένοι σύμβουλοι να συμπληρώσουν τα κενά έτσι ώστε να λειτουργήσει καλύτερα η μηχανή της Δημοτικής Αρχής. Με τον τρόπο αυτό 5 ακόμη στελέχη της δημοτικής ομάδας δραστηριοποιούνται   “θωρακίζοντας’ ακόμη περισσότερο την προσπάθεια σωστής και λειτουργικής διακυβέρνησης του Δήμου από τον Αλ. Παρίση και την Δημοτική Αρχή.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ “ΠΑΝΤΡΕΜΑ” ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ & “ΦΡΕΣΚΑΔΑΣ”

Πάμε τώρα στο άλλο κορυφαίο ερώτημα: Φέρνει ανανέωση το νέο σχήμα; Έχει τον χαρακτήρα του “τα αλλάζω όλα” που διακήρυξε λίγες εβδομάδες πριν ο Δήμαρχος; Η απάντηση είναι “ναι” με την υποσημείωση ότι η ανανέωση και η αλλαγή υποστηρίζεται και από την εμπειρία. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και διαφορετικά. Στο νέο σχήμα της διακυβέρνησης του Δήμου διαφαίνεται μία σαφής προσπάθεια να “παντρευτούν” η εμπειρία με την “φρεσκάδα” ώστε να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Προσωπικά εκτιμώ ότι ο Παρίσης κινήθηκε προς την σωστή κατεύθυνση και έκανε τις κατάλληλες επιλογές. Μένει μόνο να τον δικαιώσει το αποτέλεσμα.

ΟΙ “ΕΜΠΕΙΡΟΙ”

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το νέο σχήμα. Σήκωσαν “φορτίο” την δύσκολη προηγούμενη θητεία, στάθηκαν δίπλα στον Δήμαρχο στις δύσκολες στιγμές και θα έπρεπε να έχουν θέση στη  νέα διακυβέρνηση: Σπύρος Ματιάτος, Μάκης Αποστολάτος, Διονύσης Κοκκόσης, Ευάγγελος Κεκάτος, Σπυρονικόλας Σολωμός,  Νίκος Ανουσάκης, Άγγελος Κωνσταντάκης, Αλέξανδρος Μοσχονάς, Παναγής Βανδώρος, Γιώργος Κατσιβέλης, Νίκος Παπαδάτος. Μάλιστα οι 6 τελευταίοι ανήκουν σαφώς στην νέα γενιά στελεχών της ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ.

ΟΙ “ΦΡΕΣΚΟΙ”

Φέρνουν τον άνεμο της ανανέωσης και της αλλαγής: Σοφία Γαρμπή, Γιάννης Λυκούδης, Μιχάλης Γάκης, Μάκης Παπαναστασάτος, Αντώνης Γεωργόπουλος, Ηλίας Κουρκουμέλης, Βασίλης Κοκκόσης.

ΟΙ “ΝΕΟΙ” ΜΕ “ΕΜΠΕΙΡΙΑ”

Πάμε τώρα σε μία σειρά στελεχών που διαθέτουν και τα δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα: Έχουν την εμπειρία αλλά ταυτόχρονα είναι “νέοι” διότι για πρώτη φορά αναλαμβάνουν πόστο εξουσίας: Ο Κώστας Κοντογούρης, ο Γιώργος Τζωρτζάτος, ο Χρήστος Λευκαδίτης και ο Μάκης Αλυσανδράτος. Πολύ σημαντικός ο ρόλος τους και καλούνται να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των παλαιών στελεχών και αυτών της νέας γενιάς. Ειδική η τεράστια εμπειρία ορισμένων σε θέματα αυτοδιοίκησης, όπως ο Μ. Αλυσανδράτος και ο Κ. Κοντογούρης,  θα προσφέρει σημαντική βοήθεια στον Δήμαρχο στο δύσκολο έργο που έχει μπροστά του.

Σε αυτήν την ομάδα στελεχών πρέπει να εντάξουμε και τον Τάση Ζησιμάτο. Και θα μου επιτρέψετε την ειδική μνεία σε αυτόν. Ο Τ. Ζησιμάτος είναι ένα από τα πλέον έμπειρα και ικανά στελέχη που βρέθηκαν δίπλα στον Αλέξανδρο Παρίση σε όλη αυτή την δύσκολη πορεία. Αθόρυβα και πάντα με μετριοφροσύνη, ο Τάσης προσέφερε πάντα μεγάλη βοήθεια στον Αλ. Παρίση ενώ η γνώμη του είχε και έχει  βαρύνουσα σημασία για τον Δήμαρχο. Πολύ σοφή η επιλογή του Δημάρχου να ενεργοποιήσει σε αυτή την φάση τον Τ. Ζησιμάτο, προσφέροντάς του την Αντιπροεδρία του Δημοτικού Γηροκομείου και εκτιμώ  ότι στο μέλλον θα δικαιωθεί γι’αυτή του την κίνηση.

Ο Δ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ

Όλα τα βρήκε λοιπόν ο Αλέξανδρος Παρίσης. Κατάφερε να “παντρέψει” όλες τις τάσεις μέσα στην δημοτική του ομάδα. Χρειαζόταν όμως και έναν “ενορχηστρωτή”…Όπως κάθε καλή και καλοκουρδισμένη “μπάντα”. Και αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Διονύση Λυκούδη. Ο πρώτος σε σταυρούς εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, η “ψυχή” και το “μυαλό” της πολύ δύσκολης αλλά καθόλα επιτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας, έπρεπε να αναλάβει τον σημαντικό ρόλο του συντονιστή της νέας διακυβέρνησης, του ανθρώπου που θα ταιριάξει σωστά όλα τα κομμάτια του παζλ ώστε η “μηχανή” της Δημοτικής Αρχής να δουλέψει σωστά και “στα κόκκινα”. Ταυτόχρονα ο Διονύσης Λυκούδης ήρθε να λύσει άλλον έναν δύσκολο ¨γρίφο’ που ταλαιπωρούσε τον Δήμαρχο: Αυτόν της Σάμης. Οι Σαμικοί απαιτούσαν να έχουν Αντιδήμαρχο, όχι όμως αυτόν της Πυλάρου προκειμένου να μην θεωρηθεί η Σάμη “υποκατάστημα” της γειτονικής περιοχής. Και τον έχουν. Ο Παρίσης τους δίνει τον Διονύση Λυκούδη και μόνο ευχαριστημένοι μπορεί να είναι. Διότι ξέρουν ότι ο Διονύσης όντας Αντιδήμαρχος και της περιοχής τους και επειδή θέλει πάντα να φέρνει σε πέρας με επιτυχία ότι αναλαμβάνει, το σίγουρο είναι ότι θα κάνει έργο στην περιοχή. Ήδη σήμερα το απόγευμα ο Διονύσης Λυκούδης θα βρεθεί στην Σάμη για μία πρώτη επαφή και αποτίμηση των ζητημάτων της περιοχής

Αυτή είναι μία πρώτη ανάλυση των επιλογών του Δημάρχου Κεφαλλονιάς για τα πρόσωπα της νέας διακυβέρνησης του Δήμου. Να ευχηθούμε καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όλους στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.

 

Back To Top